Mikä on vakuudellinen pankkilaina ja miten vakuudet toimivat?

Mikä on vakuudellinen pankkilaina? Tämä on kysymys, jota monet ihmiset kysyvät, mutta eivät ehkä uskalla kysyä. Vakuudellinen pankkilaina on lainatyyppi, jonka vakuutena on vakuus. Tämä tarkoittaa, että lainanantaja voi takavarikoida omaisuutta, jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Vakuus voi olla mitä tahansa arvokasta, kuten koti tai auto. Jos harkitset vakuudellisen pankkilainan ottamista, on tärkeää ymmärtää, miten vakuudet toimivat.

Mitä pankit hyväksyvät lainojen vakuudeksi?

Yleisin vakuustyyppi on koti. Vakuudeksi voidaan käyttää myös muunlaista omaisuutta, kuten ajoneuvoja, koruja tai taidetta. Vakuuden arvon on oltava vähintään yhtä suuri kuin lainan määrä. Jos otat esimerkiksi 100 000 euron vakuudellisen pankkilainan, vakuuden arvon on oltava vähintään 100 000 euroa.

Asuntolainojen kohdalla vaakuutena oleva asunto kattaa yleensä noin 70% asuntolainan tarvittavista vakuuksista. Ajoneuvojen tai muun pienomaisuuden kohdalla vakuusarvot ovat yleensä vielä matalampia.

Miten vakuudet toimivat?

Jos et maksa vakuudellista pankkilainaa, lainanantajalla on oikeus takavarikoida vakuus. Tämä tarkoittaa, että hän voi ottaa omaisuutesi haltuunsa ja myydä sen saadakseen tappionsa takaisin. Joissakin tapauksissa vakuuden myynti ei välttämättä kata koko lainasummaa.