Mikä on lohkoketju

Lohkoketju on eräänlainen tietokanta, joka tallentaa digitaaliset tapahtumat. Tätä tietuetta ei kuitenkaan tallenneta vain yhteen paikkaan, vaan tämä tietorekisteri on hajautettu useisiin paikkoihin, mahdollisesti tuhansiin tai jopa miljooniin. Lohkoketju sisältää varman ja todennettavissa olevan tallenteen jokaisesta järjestelmässä koskaan tehdystä yksittäisestä tapahtumasta sen syntymästä sen sammumiseen asti.

Lohkoketju ei myöskään vaadi minkäänlaista keskusviranomaista tai muuta vastaavaa, koska se on hajautettu, mikä tarkoittaa, ettei ole mitään keskitettyä pistettä, josta hyökkäys voitaisiin koordinoida ja kaataa kerralla. Sen sijaan meillä on eri puolilla maailmaa sijaitsevia tietokoneita, jotka työskentelevät yhdessä pitääkseen kirjaa kaikesta ja todentaakseen transaktiot matemaattisten todisteiden avulla.

Kryptovaluutat ovat ehkä paras käytännön elämän esimerkki lohkoketjujen hyödyntämisestä.

Miten lohkoketju toimii?

Lohkoketjussa jokaisella käyttäjällä on oma osio, nimeltään oma lohko. Sen lisäksi kaikilla kolmannen osapuolen yrityksillä on omat olonsa jotka tapahtuvat avoimesti mutta salassapidettyinä molemmista pöytäkirjoista. Kun kukaan ei voi muuttaa toista osapuolta, vaan tiedon pitäisi tallentua kaikkien saataville ja kopioituminen toisaalle vaatisi käyttäjien hyväksynnän, olemme luoneet jonkinlaisen varmuuskopion kaikista tapahtumista.

Lohkoketju ei vain toimi niin, koska se tekee sen helpoksi ja halvaksi, vaan siitä on myös hyötyä hyvin pitkille ajanjaksoille. Jos asiakirjoja säilytettäisiin paperilla tai muussa konventionaalisessa muodossa, ne olisivat erittäin vaikeita hallita ja arkistoida. Siksi lohkoketjut ovat niin mielenkiintoisia, koska ne tarjoavat helppokäyttöisen menetelmän säilyttää kaikkien saatavilla oleva ja todennettu arkisto, jossa ei ole mitään sellaisia ongelmia.

Tietojen jakaminen useammalle paikalle mahdollistaa sen, että sillä on merkitystä erilaisissa asioissa. Kun tehtaan työntekijöiden palkkojen maksamista varten tarvitaan oma lohko, voidaan hyötyä siitä, että kaikki työntekijät voivat muuttaa olosuhteita yhdessä.

Lohkoketjua verrataan usein postilaatikkoon, vaikka se ei ehkä ole kovinkaan uskottava vertaus. Kun teemme tapahtuman jollekin henkilölle, esimerkiksi maksamalla hänelle palkan tai ilmoittaen hänelle uuden saatavilla olevan elokuvan,lähetämme hänelle tiedon postilaatikkoon kirjattuna. Kun hän hakee, että tapahtuma on todistettu ja todennettu useammalta tietokannalta.

Lohkoketjun rakenne

Ensinnäkin ymmärtämällä miten lohkoketju toimii, on parempi selittäessä sen miksi valtiot pilkkovat Bitcoin-verkkoja entisten perusteiden mukaisesti. Bitcoin poikkeaa varhaisista digitaalisista valuutoistasiinä suhteessa, että kaikki Bitcoin-verkon liikkeet tallennetaan yhdellä ketjulla. Tämä tekee sen erityisen luotettavaksi ja turvalliseksi, koska jokainen pysyy tallentamattomana kaikkien muiden tallennettuna.