Timanttisormuksen arvo riippuu monesta tekijästä

Jos omistaa yhden tai useamman timanttisormuksen tai on aikeissa ostaa sellaisen, jokaista  varmasti kiinnostaa, mistä sormuksen todellinen arvo muodostuu. Todellinen arvo ei vastaa aina sitä, mikä käsitys itsellä on sormuksen arvokkuudesta. Tunnearvo vääristää usein ajattelua ja lisää yhden tai useammankin nollan hinnan perään. 

Timanttisormus on ehdottomasti aina hyvä hankinta. Hinnat voivat vaihdella paljonkin ja niihin vaikuttaa käytetyt raaka-aineet sekä raaka-aineiden ominaisuudet. Timanttisormus valmistetaan pääsääntöisesti kultaiseen sormusrunkoon, vaikka poikkeuksiakin toki on olemassa. Tässä artikkelissa tarkastellaan sitä, mistä aidon korun voi tunnistaa ja miten kultaisen timanttisormuksen hinta muodostuu eli mitkä tekijät vaikuttavat esineen myyntihintaan. 

Mistä tietää onko kultainen timanttisormus aito?

Kultasepät sekä muut alan ammattilaiset osaavat tehdä totuudenmukaisia arvioita jo pelkästään silmämääräisestikin. Kokemuksen pohjalta he näkevät melko pian, onko kyseessä aito vai aidon oloisesti aitoa jäljittelevä koru. Tiettyjen seikkojen avulla myös amatööri osaa tarkastaa korun aitouden, mutta varsinaiseen arvon arviointiin tarvitaankin jo silmää tarkempia teknisiä laitteita sekä tietämystä eri korumateriaaleista ja jalokivistä.

Kultakorujen aitous selviää sormuksen sisäkaarelle painetuista leimoista. Valoa vasten katsoessa ne näkyvät yleensä paljaallakin silmällä, mutta jos koru on kovin likainen, leimat saattavat peittyä. Peseminen usein auttaa, ja suurennuslasin avulla leimojen sisältö viimeistään selviää. Jos korussa ei ole leimoja, se tarkoittaa automaattisesti arvotonta rihkamakorua. Ei kannata kuitenkaan hämääntyä, sillä kullatuista koruista löytyy myös usein jokin leima, mutta se kertoo lähinnä tiedon kultaukseen käytetystä kullasta. 

Muita niksejä on esimerkiksi testata tarttuuko koru magneettiin ja maistuuko se metallilta. Aito kulta ei magneettiin tartu eikä myöskään maistu miltään. Mainitut vinkit pätevät tietysti silloin, kun omista kaapin kätköistä löytyy jokin koru, jonka aitoudesta ei ole tietoa mutta se olisi mukava selvittää. Omat kultakorut voi myös aina viedä arvioitavaksi ammattilaisten pakeille, jolloin aitoutta ei tarvitse arvailla. Minkään koruliikkeessä olevan korun aitoutta ei tietenkään tarvitse epäillä, eikä alkaa maistella myynnissä olevia koruja. 

Timantit ovatkin kinkkisempi juttu. Moni korujen käyttäjä ei erota välttämättä aitoa timanttia synteettisestä kirkkaasta lasikivestä, sillä nykyään ne osataan valmistaa hyvin aidonnäköisiksi. Jos aito ja epäaito timanttisormus asetetaan vierekkäin, ilman hintalapun näkemistä moni menisi lankaan. Varmimmin timantin aitous selviää koruliikkeessä, mutta tähänkin asiaan löytyy muutama vinkki. Aitoa timanttia ei koskaan kiinnitetä halpoihin metalleihin, eli jos kultasormus on aito, myös kivi on aito. Timanttia voi myös testata puhaltamalla ilmaa sitä päin. Huurtuminen katoaa välittömästi aidon kiven pinnasta, mutta tekokiven kohdalla tässä kestää kauemmin. Lisäksi kiveä voi koetella kuumentamalla sitä hetken vaikkapa sytyttimen liekissä. Kun korun sitten tiputtaa jääkylmään veteen, aito timantti kestää koetuksen mutta tekokivi todennäköisesti halkeaa.

Aitoa timanttikorua arvioidaan erilaisten tekijöiden ja taulukoiden perusteella

Kultaisen timanttisormuksen myyntihinta koostuu kullan määrästä ja kultapitoisuudesta sekä timantin tai timanttien laadusta ja koosta. Timantin laatuun vaikuttaa kiven puhtaus, väri ja hionta. Timantin puhtautta ja väriä arvioitaessa käytetään laatua kuvaavia asteikkoja. Kaikkein paras ja täydellinen timantti on täysin väritön, ja sen puhtaus on ensiluokkainen. Timantissa voi olla säröjä, naarmuja tai sulkeumia, jotka vaikuttavat kiven ulkonäköön, ja vähäinen kauneusvirheiden määrä vaikuttaa siihen positiivisesti. Kun kivi on mahdollisimman puhdas, se säihkyy todella kauniisti ja kirkkaasti.

Sormuksen muotoilussa on myös paljon vaihtelua, ja isompi työmäärä näkyy luonnollisesti loppusummassa. Työmäärää lisää timanttien suuri määrä, koska istutustyö on tehtävä erittäin huolellisesti. Timanttisormus on aina upea kokonaisuus, joka halutaan valmistaa huolella ja rakkaudella. Näin se on varmasti myös jokaisen euron arvoinen. 

Leave a Comment