Olet kenties törmännyt jo aikaisemmin internetin ihmeellisessä maailmassa sanaan ”treidaaminen”. Treidaaminen tarkoittaa aktiivista kaupankäyntiä, jossa henkilön, eli tässä tapauksessa treidaajan, tavoitteena on pyrkiä ansaitsemaan korkeampaa tuottoa kuin mitä tavallisella ”osta ja pidä” -strategialla on mahdollista saavuttaa.
Toisin sanoen, siinä missä tavanomainen sijoittaja pyrkii tekemään tuottoa nousevilla markkinoilla, treidaajan tavoitteena on tehdä tuottoa myös laskevilla markkinoilla. Tässä mielessä treidaaja ei jää esimerkiksi odottamaan pörssiromahdusta seuraavaa osakkeiden hurjaa nousukiitoa, vaan hän pyrkii tekemään tuottoa, sekä nousevien että laskevien kurssien kautta sijoittamista lyhyellä tähtäimellä.
Tähtäimessä treidaus
Treidaajaa voidaan tarkastella liiketoiminnassa vaikuttavana ammattina, sillä kyseessä on kaiken kaikkiaan bisnes siinä missä mikä tahansa muukin liiketoiminta. Treidaaminen ei siis ole hakuammuntaa, vaan taitavalla ja menestyneellä treidaajalla tulee olla kenen tahansa sijoittajan tapaan tarkka strateginen suunnitelma, joka sisältää sekä lyhyen että pitkän tähtäimen tavoitteet.
Treidaajan tuleekin ottaa tarkasti huomioon esimerkiksi se, millaisilla markkinoilla ja tuotteilla hän aikoo käydä kauppaa ja millä tavoin. Ei riitä, että näitä asioita pyörittelee päässään, vaan suunnitelman tulisi olla teoriassa niin tarkka ja selkeä, että kuka tahansa, joka suunnitelmaa lukee, voisi ymmärtää sen idean samalta istumalta.
Kuten sijoittaminen, myös treidaaminen noudattaa tiettyjä sääntöjä ja liiketoiminnan lakeja. Toimiva trading-suunnitelma tulee testata ja tutkia tarkkaan, ja sen toimivuutta heijastetaan sekä entisiin markkinoihin että verrataan nykyisissä järjestelmissä. Taitavaksi treidaajaksi ei myöskään tulla yhdessä yössä, eikä edes kuukausissa, sillä kyseessä on pitkä projekti, jonka hiomisessa voi mennä vuosikausia. Tästä syystä myös treidaaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta, joten sinun kannattaa varautua heti alusta alkaen panostamaan siihen paljon aikaa.
Näin aloitat treidaamisen
Treidaamisen aloittaminen on itse asiassa varsin helppoa, sillä treidaajalta ei vaadita aikaisempia opintoja tai tutkintoja. Kuitenkin, kuten aikaisemmin jo mainitsimme, menestyksekkääksi treidaajaksi ei tulla yhdessä yössä, joten sinun on varauduttava siihen, että nähdäksesi ponnistelujesi vaikutukset, sinun tulee pysyä kärsivällisenä – eikä tässäkään tapauksessa treidaaminen ole aina varma tie menestykseen.
On hyvä pitää mielessä, että treidaaminen ei ole palkkatyö. Näin ollen, jos et tee treidaamisen ohella muuta työtä, olet täysin riippuvainen siitä, millaisia päätöksiä teet treidaamisen kannalta ja miten ne toimivat lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Lisäksi ei kannata unohtaa, että toimiala on varsin raaka, sillä noin 90 % uusista treidaajista epäonnistuu ensimmäisen vuoden aikana. Tämä ei missään nimessä toki tarkoita sitä, etteikö toimialalle kannattaisi lähteä, sillä viimeisen päälle hiotulla strategisella lähestymistavalla, päättäväisyydellä ja motivaatiolla oman trading-suunnitelman onnistumisen mahdollisuus on huomattavasti parempi.
Tässä siis viisi tärkeää askelta treidaamisen aloittamiseen:
1. Aloita avaamalla treidaustili
Ensimmäisen askel treidaamisen aloittamiseksi on oman kaupankäyntialustan valinta ja treidaustilin avaaminen. Alustat ovat yleensä maksullisia, mutta monia alustoja on mahdollista kokeilla ilmaiseksi. Tästä syystä treidaaminen kannattaa aina aloittaa eri alustojen tarjoamien työkalujen kartoittamisella. Pohdi myös, millaisia ominaisuuksia juuri sinä treidaajana tarvitset ja muista myös vertailla eri palveluntarjoajien hintoja keskenään.
2. Seuraa markkinoita
Tässä kohtaa on kertaalleen hyvä muistuttaa, että hyväksi treidaajaksi ei tulla hetkessä. Ennen treidaamisen aloittamista onkin hyvä pyrkiä tutustumaan alan oppeihin tarkemmin ja hakea mahdollisimman paljon tietoa netistä ja muilta treidaajilta.
Pidä siis aina mielessä, että onnistuneet kaupat eivät perustu siihen, että olet lueskellut netistä vähän sitä sun tätä. Tie menestyneeksi treidaajaksi on pitkä ja sinun täytyy oppia tuntemaan globaalit rahamarkkinat hyvin sekä ennustamaan markkinoiden käyttäytymistä niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä. Vaikka markkinoiden tuntemiseen menee jonkin verran aikaa, emme puhu kvanttifysiikasta, sillä kuka tahansa voi oppia omaksumaan ja soveltamaan tätä tietoa oikealla ja tehokkaalla tavalla. Tärkeintä on, että sinulla on intoa oppia!
3. Määrittele trading-strategia
Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, treidaaminen ei saa perustua sokeasti tehtyyn hakuammuntaan, vaan jokaisen treidaajan tulee pohjata toimintansa ennalta suunniteltuun ja tarkkaan trading-strategiaan, jonka keskipisteestä löytyvät aina riskien- ja kassanhallinta sekä omat tavoitteet pitkällä ja lyhyellä aikavälillä.
Se, millaisen trading-strategian päätät ottaa, riippuu pitkälti omista tavoitteistasi ja mieltymyksistä, mutta tärkeintä on, että etenet aina tarkan suunnitelman mukaan ja tukeudut mahdollisimman vähän siihen kuuluisaan ”kuudenteen aistiin”.
4. Mieti, mikä trading-tyyli on sinulle paras
Monet aloittavat treidaamisen niin kutsutulla paperitreidaamisella. Paperitreidaaminen ei itse asiassa ole ”oikeaa” treidaamista, sillä tällöin oikea raha ei liiku suuntaan eikä toiseen. Kyseessä on siis toisin sanoen kaupantekoa ilman oikeaa rahaa, jossa voit harjoitella treidaamista ja oman strategian testaamista esimerkiksi merkitsemällä ylös kaupat, jotka tekisit tosielämässä ja seuraamalla sitten niiden kehitystä. Paperitreidaus onkin riskitön tapa sukeltaa treidaamisen maailmaan turvallisesti ilman oikean rahan sijoittamista.
Tämän jälkeen on hyvä miettiä, millainen treidaaminen kiinnostaa eniten. Treidaamisen maailmassa puhutaan erilaisista trading-tyyleistä, joista yleisimpiä ovat positio-trading, swing-trading ja day-trading eli päiväkauppa ja skalppaaminen.
Nämä trading-tyylit eroavat toisistaan enimmäkseen kaupankäyntiin käytetyllä aikavälillä. Esimerkiksi positio-tradingissa treidaaja pyrkii tekemään tuottoa jopa vuosien tähtäimellä, kun taas Swing-treidaaja tähtää lyhyempään aikaan; normaalisti voimme puhua maksimissaan muutamasta viikosta. Päiväkauppa taas tähtää nimensä mukaisesti päivittäiseen tuottoon ja skalppaamisessa taas puhutaan minuuteista ja usein jopa sekunneista.
5. Etene askel askeleelta
Aniharva menestyy treidaamisessa taktiikalla ”kaikki tai ei mitään”. Alussa aikaa ja vaivaa kannattaa panostaa oppimiseen ja markkinoiden tutkisteluun. Juuri treidaamisen alkuvaiheessa on tärkeää pitää mielessä, että siihen ei kannata käyttää liikaa rahaa. Budjetti kannattaakin säätää sellaiseksi, että suuremmatkaan tappiot eivät vaaranna omaa henkilökohtaista talouttasi. Lisäksi treidaaminen kannattaa aina aloittaa omilla säästöillä, joten unohda lainarahalla treidaaminen. Tällä tapaa, kun kokemus ja tiedon määrä kasvavat, voit edetä myös askel askeleelta omalla trading-urallasi.