Warren Buffettin sijoittajakirjeet tiivistetysti

Maailman rikkaimpiin miehiin lukeutuva sijoittaja ja liikemies, yhdysvaltalainen Warren Buffett, on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana otsikoihin tasaisin väliajoin julkaistessaan sijoittajien maailmassa tunnetun Warren Buffettin sijoittajakirjeen, jossa tämä arvostettu sijoittaja jakaa omaa filosofiaansa ja neuvojaan sijoittamisen maailmasta. Sekä uusin vuonna 2021 julkaistu kirje että sitä edeltävinä vuosina julkaistut kirjeet on mahdollista lukea kokonaisuudessaan Buffetin yrityksen Berkshire Hathawayn kotisivuilla. Tässä artikkelissa vilkaisemme tiivistetysti Buffettin filosofian tärkeimpiä pääpiirteitä.

Mikä tekee Warren Buffettista yhden maailman menestyksekkäimmistä sijoittajista?

Sijoittaminen on kaukana lottovoitosta. Siinä missä lottovoittaja rikastuu yhdessä yössä, sijoittaminen vie vuosikausia – usein jopa vuosikymmeniä – ennen kuin vaikutus alkaa viimein näkyä. Siinä missä lottovoitto pohjautuu kokonaan onneen, myös sijoittaja tarvitsee pienen ripauksen tuuria, vaikka sijoittamisen maailmassa kaikkein tärkeintä on tietää, mihin sijoittaa ja kuinka paljon.

Mikä sitten tekee Warren Buffettista niin menestyneen sijoittajan? Vastaus tähän kysymykseen löytyy uppoutumalla tarkemmin tämän sijoittajakirjeisiin sekä tutustumalla hieman paremmin miehen uraan. Yksinkertaistettuna voisimme sanoa, että Warren Buffettista löytyvät kaikki sijoittajan tärkeimmät ominaisuudet: kärsivällisyys, kurinalaisuus, suunnitelmallisuus, rohkeus, kyky hallita riskejä ja oppia virheistään, itsenäinen ajattelu, oman polun noudattaminen sekä nöyryys.

Yksi huippusijoittajan suurimpia hyveitä onkin kärsivällisyys. Kärsivällisyys on sijoittajien maailmassa kykyä pyöritellä peukaloitaan ja odottaa sopivaa tilaisuutta. Tilaisuus ei välttämättä tule tänään eikä huomenna, mutta kun se tulee, siihen on osattava tarttua rohkeasti ja uskaliaasti. Varovainen sijoittaja menestyy aina varovaisesti, mutta rohkea sijoittaja voi menestyä roimasti.

Warren Buffett on ymmärtänyt, että parhaat sijoitukset syntyvät usein kriisien aikaan ja niinpä hän osaa varautua niihin suunnitelmallisesti. Tämän suunnitelmallisuuden ja kylmäpäisen riskienhallinnan ansiosta Buffett on onnistunut taiteilemaan sijoitusmaailman huipulla jo vuosikymmenten ajan, joten voisimme tämän pohjalta olla aika varmoja siitä, että nämä strategiat todella toimivat.

Monet saattavat nähdä mielessään itseluottamusta – usein jopa ylimielisyyttä – uhkuvan menestyksekkään sijoittajan. Tämä on kuitenkin Buffettin mielestä kaukana todellisuudesta. Buffettin mukaan maailman parhaat sijoittajat tietävät, että kukaan ei ole seppä syntyessään ja tämän vuoksi he pyrkivät aina oppimaan omista virheistään ja seuraamaan myös muiden neuvoja. Sijoittamisen maailmassa luottamus itseen ja omiin kykyihin on tietysti tärkeää, mutta menestyksekäs sijoittaja pyrkii myös kyseenalaistamaan omia näkemyksiään jatkuvasti.

Menestyksekkäät sijoittajat seuraavat Buffettin tapaan omia polkujaan ja pyrkivät aina ajattelemaan itsenäisesti. Tämä on täyttä totta, sillä jos tarkkailemme ympärillämme olevaa maailmaa, tulemme varmasti huomaamaan, että monet aikamme suurista miehistä ja naisista ovat noudattaneet tavanomaisesta poikkeavaa ajattelutapaa, joka on lopulta ollut yksi niistä ratkaisevista tekijöistä, joka on vienyt heidät ”tavallista tallaajaa” pidemmälle.

On lisäksi syytä mainita, että Buffett on toiminut uransa aikana myös merkittävänä hyväntekijänä, sillä hän on sitoutunut lahjoittamaan jopa 99 prosenttia omaisuudestaan ​​erilaisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin, pääasiassa Bill & Melinda Gatesin perustaman säätiön kautta. Buffett tunnetaan myös vuonna 2009 perustetun Giving Pledge –hyväntekeväisyysjärjestön toisena perustajana yhdessä Bill Gatesin kanssa. Buffett on näin ollen kävelevä esimerkki siitä, että nöyryys ei seiso menestyksen tiellä, vaan voi toimia yhtenä avaintekijänä sen saavuttamiseksi.

Miten nykyajan tilanne näkyy Warren Buffettin sijoittajakirjeissä?

Tämän ”Omahan oraakkeliksi” kutsutun liikemiehen sijoittajakirjeet ovat viime aikoina keskittyneet erityisesti kriisiajan sijoittamiseen, mikä ei ole ollenkaan odottamatonta, ottaen huomioon, että maailmantalous ja sijoittajien maailma on joutunut vuoden 2019 joulukuussa Kiinan Wuhanista maailmalle levinneen koronapandemian riepottelemaksi.

Buffett itse on sitä mieltä, että sijoittajien ei kannattaisi odottaa talousnäkymien paranemista ennen osakkeiden ostamista, sillä hänen mielestään talouden nousut ja laskut eivät aina kulje käsi kädessä pörssikurssien kanssa. Tämän lisäksi Buffett on antanut itse ymmärtää, ettei hän luota edes erilaisiin makrotalouden indikaattoreihin. Kulkeeko sijoittaja sitten täysin pimeässä metsässä, jossa hänen on yksinkertaisesti tiedettävä, mikä polku johtaa sieltä pois?

Buffettin ajatuksissa on kuitenkin perää. Monet sijoittajat näyttävät unohtaneen, että nämä indikaattorit seuraavat osakemarkkinoiden kehitystä aina viiveellä. Tästä syystä niiden seuraaminen ei kerro, mihin suuntaan osakkeet tulevat kasvamaan tulevaisuudessa. Yksi sijoittamisen avaintekijöistä onkin ennakointi ja rohkeus kulkea sitä polkua, jota muut eivät ole vielä tallanneet.

Buffettin strategia on toiminut hyvin esimerkiksi vuonna 2009, jolloin Yhdysvaltain talous supistui jopa 2,8 prosentilla, mikä oli maan suurin taantuma sitten vuoden 1991 talouskriisin. Myös tällöin Buffett oli oikeassa. Sijoittajat, jotka uskalsivat tuolloin seurata omaa polkuaan ja sijoittaa ennen kuin indikaattorit lähtivät uuteen nousuun, veivät mukanaan tuottoja osingoista, joiden arvo ehti nousta muutamassa kuukaudessa parhaimmillaan jopa yli 50 prosenttia.

Mitä voimme oppia Warren Buffettin sijoittajakirjeistä?

Olemme koonneet alle muutamia Buffettin filosofian tärkeimmistä pääpiirteistä, joiden uskomme varmasti auttavan sijoittamisen alkuun:

1. Sijoita johonkin, mikä kiinnostaa ja mitä ymmärrät

Buffettin mukaan sijoittaminen kannattaa aina aloittaa omien kiinnostusten pohjalta. Kun sijoitat johonkin, mikä sinua kiinnostaa, ymmärrät sitä myös todennäköisesti enemmän ja pysyt motivoituneena. Tästä syystä Buffet pyrkii aina sijoittamaan yhtiöihin, joiden toimialan hän ymmärtää kokonaisvaltaisesti. Näin yhtiön tulevaisuuden ennustaminen on helpompaa, sillä tällä tapaa Buffett ymmärtää paremmin, millä tavalla kyseinen yritys voi omalla toimialallaan menestyä.

2. Tutustu numeroihin ja tärkeisiin konsepteihin

Yksi Buffettin filosofian tärkeimmistä avaintekijöistä on löytää sellaisia sijoituskohteita, joiden todellinen arvo on korkeampi, kuin niiden sen hetkinen markkina-arvo antaa näyttää. Tämän vuoksi Buffett tutustuu aina yhtiöiden avainlukuihin ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Buffettille näitä sijoitusmaailman tärkeitä tunnuslukuja ovat esimerkiksi yhtiön velka, tuottoprosentti sekä osakkeen hinnan suhde yhtiön tuottoon.

3. Keskity osakkeen todelliseen arvoon

Buffett on sanonut, ettei häntä kiinnosta osakkeiden hinnan nousu. Hän onkin kertonut kirjeissään, että etsii vain sellaisia sijoituskohteita, joissa on hänen mielestään aitoa potentiaalia. Tämä filosofia perustuu siihen, että vahvan potentiaalin omaava yhtiö alkaa usein tuottamaan myös voittoa, jolloin kyseinen yhtiö alkaa ajan kuluessa nostamaan myös osakkeidensa hintoja.

4. Unohda, että ajoitus olisi kaiken A ja O

Warren Buffettin mukaan sijoitusten ajoittaminen täydelliseen ajankohtaan on käytännössä katsoen mahdotonta. Tämän vuoksi hän onkin sanonut useaan otteeseen, että täydellisen ajoituksen hakeminen on täyttä ajanhukkaa, eikä se myöskään ole hänen mielestään kovin tuottoisa sijoitusstrategia pitkällä tähtäimellä.

Buffettin mukaan yksi tehokkaimmista tavoista sijoittaa oikein ja hyötyä taloudellisesti näistä sijoituksista onkin sijoittaa vaihtoehtoisesti sellaisiin yhtiöihin, joiden tulevaisuus vaikuttaa pidemmällä aikavälillä mahdollisimman kirkkaalta. Näin, mikäli kyseinen yhtiö suoriutuu tulevaisuudessa yhä paremmin, sillä ei enää ole merkitystä, ostetaanko kyseisen yrityksen osakkeita tänään, huomenna vai ensi viikolla, sillä sijoittaja tulee joka tapauksessa hyötymään yrityksen menestyksestä pitkällä aikavälillä.

5. Etsi yhtiöitä, jotka erottuvat joukosta

Buffettille on lisäksi tärkeää, että sijoituskohteelta löytyy jotakin, joka erottaa sen saman toimialan kilpailijoista. Hän ei esimerkiksi halua sijoittaa sellaisiin yhtiöihin, joita on vaikeaa erottaa kilpailijoistaan tai joiden liikeidea on jo liian suosittu. Vaikka tässä tilanteessa sijoittajalla tulee olla hyvä vainu yrityksen potentiaalista, erottavat tekijät ovat Buffettin mielestä tärkeä syy sille, miksi yksi yritys pärjää markkinoilla paremmin kuin toinen.

Jätä kommentti