Archer-Daniels-Midland Company

Viimeksi päivitetty 31.7.2020

Archer-Daniels-Midland Company (ADM) on yksi maailman suurimmista maataloustuottajista, jonka markkina-arvo on noin 24 miljardia dollaria. ADM valmistaa, kuljettaa, varastoi, prosessoi ja myy maatalouden raaka-aineita ja tuotteita, ja se on maailman johtava soijaöljyn sekä bioetanolin ja maissisiirapin tuottaja. ADM toimii lähes 200 maassa ja sillä on noin 38 000 työntekijää.

Vuonna 1902 George Archer ja John Daniels perustivat yrityksen (Archer-Daniels Linseed Company) pellavansiemenöljyn valmistukseen. Vuonna 1923 yritys fuusioitui toisen pellavasiemenyrityksen (Midland Linseed Product Company) kanssa muodostaen ADM:n.

Juan Luciano (s. 1960) nimitettiin tammikuussa 2015 ADM:n toimitusjohtajaksi ja hän on vasta 9. yhtiön toimitusjohtaja koko sen yli 110 vuoden historiassa. Ennen ADM:lle siirtymistä (2011), hän toimi 25 vuotta Dow Chemical Company:n palveluksessa.

Vaikka yritys on suuri ja toimii globaalisti, niin sillä ei ole kadunmiehelle tuttuja tuotemerkkejä. Näin siksi, että ADM:n valmistamat tuotteet ovat ruokateollisuuden raaka-aineita, kuten sokeri tai maissi, joita sitten jalostetaan juomiksi yms.

Toimintaympäristö

ADM:n toimiessa globaaleilla markkinoilla, se altistuu valuuttakurssiriskille. Erityisesti dollarin valuuttakurssimuutokset suhteessa euroon, Englannin puntaan, Kanadan dollariin ja Brasilian realiin voivat aiheuttaa heilahduksia raportoituihin tuloksiin. Brasilian realin suhteen vaara lienee aiheellinen, sillä historian aikana sen valuutta on heilunut paljon. Muiden em. valuuttojen suhteen, varsinkin pitkällä aikavälillä, muutokset todennäköisesti kumoavat toisensa. Toki ADM käyttää johdannaisia suojautuakseen valuuttakurssimuutoksista aiheutuvia muutoksia vastaan.

ADM on yksi suurimmista maataloustuottaja maailmassa, markkina-arvon ollessa noin 25 – 30 miljardia dollaria, niin koko toimialan koko on yli 630 miljardia dollaria. Kilpailua tapahtuu niin hinnan, laadun kuin vaihtoehtoisten tuotteiden saralla. Ja tästä syystä marginaalit ovat varsin kapeat. ADM:n suuri koko auttaa sitä toimimaan tehokkaammin (skaalaedut), ja sillä on paremmat mahdollisuudet tehdä tuotekehitysinvestointeja paremman kannattavuuden saavuttamiseksi kuin pienemmällä kilpailijalla.

Myös sadon menetyksistä voi aiheutua merkittäviä lyhyen aikavälin tappioita ADM:n tulokseen.

USA:n ja Kiinan kauppasota ja siihen liittyvät tullitariffit vaikuttavat varsin negatiivisesti ADM:n toimintaan.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus