Aktia

Viimeksi päivitetty 4.8.2020

Aktia sanoo olevansa Suomen vanhin pankki, sillä sen juuret ulottuvat vuonna 1826 perustettuun Helsingin Säästöpankkiin. Varsinainen Aktia perustettiin vuonna 1991, keskellä 90-luvun lamaa ja pankkikriisiä. Tuolloin 10 säästöpankkia fuusioitui muodostaen Aktian. Nykyiseen Aktia-konserniin kuuluu mm. henkivakuutus-, rahastoyhtiö-, kiinteistönvälitys-, varainhoito- ja yritysrahoitustoimintaa.

Mikko Ayubin aloitti toimitusjohtana 1.10.2018. Mikko siirtyi Aktiaan Nordeasta, jossa hän on toiminut erilaisissa johtotehtävissä. Edellinen toimitusjohtaja, Martin Backman, ehti olla tehtävässään vain noin vuoden ajan (maaliskuu 2017 – tammikuu 2018). Martinia ennen Aktian toimitusjohtajana toimi Jussi Laitinen vuosina 2008 – 2017.

Aktialla on noin 380 000 asiakasta ja noin 30 konttoria Suomen rannikkoalueella ja sisämaan kasvukeskuksissa.

Toimintaympäristö

Suomen talouden tilanne, työttömyys sekä asuntojen hintojen kehitys voivat kasvattaa Aktian luottotappioiden määrää.

Myös alhainen korkotaso vaikuttaa korkotuottojen tasoon. Lisäksi EU:n tasoinen pankki- ja vakuutustoiminnan lisääntyvä sääntely on nostanut toiminnan kustannuksia, mikä tuntuu pienessä pankissa voimakkaammin kuin isossa.

Kuluja nostaa myös erilaiset IT-hankkeet, joilla pankit pyrkivät tehostamaan ja automatisoimaan toimintaansa. Varsin usein IT-hankkeet ylittävät aikataulu sekä budjetin. Näin kävi myös Aktian peruspankkijärjestelmän kehityksessä, joka otettiin käyttöön vuonna 2017.

Kaksi kansainvälistä luottoluokittajaa antavat luottoluokituksen, joista Moody’s A1 (vakaa) ja Standard & Poors A- (vakaa). Aktia-konsernin CET1:n vaatimustaso on noin 13,3 prosenttia, kun Aktian tämänhetkinen CET1 on 15,9 prosenttia eli 2,6 prosenttiysikköä yli vähimmäistason.

Varsin pienenä toimijana Aktia on Suomessa toimivien suurien pankkien puristuksissa, niin pankkitoiminnassa kuin myös kiinteistönvälityksessä (Danske Bank:n Kiinteistömaailma-ketju, Nordean kanssa yhteistyötä tekevä Huoneistokeskus) sekä henkivakuutustoiminnassa (Sampo-konsernin Mandatum Life). Kilpailutilanne näkyy myös siinä, ettei Aktia ole pystynyt kasvattamaan liikevaihtoaan viimeisen 8 vuoden aikana.

Osake ja omistajat

Aktian osakkeen tunnus Helsigin pörssissä on AKTIA.

Aktian suurimpia omistajia ovat

  • Veritas 8,6 %
  • Svenska litteratursällskapet 8,3 %
  • Hammaren & Co 4,2 %
  • Åbo Akademin säätiö 3,6 %
  • Tiiviste-Group Oy 3,4 %

Suurimmat omistajat on listattu täällä: https://www.aktia.com/fi/suurimmat-omistajat

Päivittäinen kaupankäyntivolyymi on noin 25 000 osaketta eli noin 250 000 euroa, mikä on piensijoittajalle riittävä määrä. Suursijoittajan on vaikeaa ostaa taikka myydä isoa osuutta (esim. 250 000 osaketta tai 2,5 Meur:n sijoitusta) vaikuttamatta voimakkaasti kurssiin. Näin kurssimuutokset voivat olla voimakkaita esim. pörssin paniikkipäivinä.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus