Aktia

Viimeksi päivitetty 15.2.2018

Aktia sanoo olevansa Suomen vanhin pankki, sillä sen juuret ulottuvat vuonna 1826 perustettuun Helsingin Säästöpankkiin. Varsinainen Aktia perustettiin vuonna 1991, keskellä 90-luvun lamaa ja pankkikriisiä. Tuolloin 10 säästöpankkia fuusioitui muodostaen Aktian. Nykyiseen Aktia-konserniin kuuluu mm. henkivakuutus-, rahastoyhtiö-, kiinteistönvälitys-, varainhoito- ja yritysrahoitustoimintaa.


Aktia logo

Talousmentor-yritysanalyysi ⇒
Yrityksen sijoittajasivut
Kauppalehti


Aktian toimitusjohtajana toimii Martin Backman, joka aloitti tehtävässään maaliskuussa 2017. Backman toimi aiemmin muun muassa Teollisuussijoitus Oy:n toimitusjohtajana ja hänellä on vankka kokemus pääomamarkkinoiden johtotehtävistä. Martinia ennen Aktian toimitusjohtajana toimi Jussi Laitinen vuosina 2008 – 2017.

Aktialla on noin 300 000 asiakasta ja noin 60 konttoria Suomen rannikkoalueella ja sisämaan kasvukeskuksissa.

Toimintaympäristö

Suomen talouden tilanne, työttömyys sekä asuntojen hintojen kehitys voivat kasvattaa Aktian luottotappioiden määrää. Tilastokeskuksen mukaan joulukuun 2017 työttömyysaste oli 8,4 % (12/2016: 7,9 %) ja inflaatio 0,5 % (12/2016: 1,0 %). Lisäksi asuntojen hinnat nousivat +1,5 % loka-joulukuun 2017 aikana. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat +2,8 prosenttia, kun muualla Suomessa hintamuutokset olivat pieniä.

Myös alhainen korkotaso vaikuttaa korkotuottojen tasoon. Lisäksi EU:n tasoinen pankki- ja vakuutustoiminnan lisääntyvä sääntely on nostanut toiminnan kustannuksia, mikä tuntuu pienessä pankissa voimakkaammin kuin isossa.

Aktia otti vihdoin uuden peruspankkijärjestelmän käyttöön heinäkuussa 2017. Hankkeen kustannukset nousivat pitkittymisestä johtuen yli 60 miljoonaan euroon. Yhtiö odottaa kuitenkin saavan noin 5 miljoonan euron vuosittaiset säästöt vuodesta 2018 alkaen, mikä ei kuitenkaan vaikuta tulokseen, sillä kohonneen tase-aktivoinnin takia poistot kasvavat.

Kaksi kansainvälistä luottoluokittajaa antavat luottoluokituksen, joista Moody’s A3 (pos) ja Standard & Poors A- (vakaa). Aktia-konsernin vakavaraisuuden vähimmäistaso on noin 10,5 prosenttia, kun Aktian tämänhetkinen vakavaraisuustaso on 23,4 prosenttia eli reilusti yli vähimmäistason.

Varsin pienenä toimijana Aktia on Suomessa toimivien suurien pankkien puristuksissa, niin pankkitoiminnassa kuin myös kiinteistönvälityksessä (Danske Bank:n Kiinteistömaailma-ketju, Nordean kanssa yhteistyötä tekevä Huoneistokeskus) sekä henkivakuutustoiminnassa (Sampo-konsernin Mandatum Life). Kilpailutilanne näkyy myös siinä, ettei Aktia ole pystynyt kasvattamaan liikevaihtoaan viimeisen 6 vuoden aikana.

Osake ja omistajat

Aktian osakkeella käydään kauppaa Helsingin pörssissä (NASDAQ OMX Helsinki). Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa: A (1 ääni) ja R (20 ääntä), joista A-sarjan osakkeilla käydään enemmän kauppaa.

Yhtiö aikoo ehdottaa kevään 2018 yhtiökokoukselle, että osakesarjat yhdistetään.

Säätiöt omistavat Aktiasta yli 50 prosenttia, joista suurimpana Stiftelsen Tre Smeder 8,9 prosentin omistusosuudella. Muita suuria omistajia ovat Veritas (8,7 %), Svenska litteratursällskapet (8,5 %), Hammaren & Co (4,3 %) ja Åbo Akademin säätiö (3,5 %). Äänivalta jakautuu niin, että Stiftelsen Tre Smeder ääniosuus on yli 21 % ja Veritaksen 10,5 %.

Yhtiö lopetti hallintoneuvostonsa syksyllä 2017, joten konsernirakenne sitämyöten yksinkertaistui.

Päivittäinen kaupankäyntivolyymi on noin 25 000 osaketta eli noin 250 000 euroa, mikä on piensijoittajalle riittävä määrä. Suursijoittajan on vaikeaa ostaa taikka myydä isoa osuutta (esim. 250 000 osaketta tai 2,5 Meur:n sijoitusta) vaikuttamatta voimakkaasti kurssiin. Näin kurssimuutokset voivat olla voimakkaita esim. pörssin paniikkipäivinä.

Lue myö Aktian Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

 

Mainokset