Alfa Laval

Viimeksi päivitetty 22.7.2020

Vuonna 1883 Gustav de Laval ja hänen yhtiökumppaninsa Oscar Lamm Jr perustivat AB Separator nimisen yrityksen, joka oli nykyisen Alfa Lavalin edeltäjä. Gustaf de Laval oli tuottelias keksijä ja hän sai elinaikanaan 92 patenttia ja hän perusti 37 yritystä. Hänen keksintöjään olivat mm. keskipakoseparaattori ja höyryturbiini.

Ruotsalaisen Alfa Lavalin tuotteita myydään nykyään noin 100 maassa, se työllistää noin 17 400 henkilöä ja yhtiön markkina-arvo on noin 76 miljardia kruunua. Alfa Lavalin ydinalueita ovat lämpö-, erotus- ja virtaustekniikka, joissa kussakin se on maailmanlaajuinen markkinajohtaja.

Alfa Lavalin toimitusjohtaja vaihtui 1.3.2016, kun Tom Erixon (s. 1960) aloitti tehtävässään. Aikaisemmin hän toimi OVAKO-Groupin toimitusjohtajana. Erixonia ennen, vuosina 2004 – 2016, toimitusjohtajana oli Lars Renström.

Alfa Lavalilla on toimintaa Suomessakin. Sillä on toimipiste Espoossa, Raumalla ja Vantaalla. Yhtiön Suomalaiset kotisivut ovat: http://www.alfalaval.fi/

Osake ja omistajat

1990-luvun alussa Tetra Pak osti Alfa Laval:n ja noin 10 vuotta myöhemmin yhtiö palasi takaisin Tukholman pörssiin vuonna 2002. Yhtiön osakkeen tunnus on ”ALFA”.

Alfa Lavalin suurin omistaja on Tetra Laval 29,1 prosentin omistusosuudella. Muut isot omistajat ovat

  • Alecta Pensionsförsäkring (5,6 %),
  • AMF – Försäkring och Fonder (5,1 %),
  • Swedbank Robur Fonder (3,1 %) ja
  • CBNY Norges Bank (2,4 %).

Näillä viidellä suuromistajalla on yhteensä 45,3 prosentin omistusosuus Alfa Lavalista.

Toimintaympäristö

Alfa Laval toimittaa lämpö-, erotus- ja virtausteknisiä laitteita ja palveluja laajalle teollisuuden kirjolle mm: elintarvikkeiden ja juomien sekä kemikaalien, lääkkeiden, sokerin ja etanolin aloille. Näiden lisäksi Alfa Lavalin ratkaisuja käytetään mm. voimalaitoksissa, telakka-, konepaja- sekä kaivosteollisuudessa, ilmastointi- ja jäähdytysjärjestelmissä.

Oheinen kuva antaa osviittaa yhtiön tuotekategorioista – ja kuvassa näkyy tuotevalikoimasta vain puolet!

AlfaLaval-tuotteet.jpg
http://www.alfalaval.fi ja valikosta Tuotteet ja järjestelmät

Energiatehokkuus sekä ympäristötietoisuus ovat kasvava trendi maailmassa, ja Alfa Lavalin tuotekirjo vastaa näihin trendeihin. Yhtiöllä on yli 30 prosentin maailmanlaajuinen markkinaosuus lämmönsiirrossa. Erotustekniikan markkinaosuus on 25 – 30 prosentissa ja virtaustekniikan noin 10 – 12 prosentissa.

Yhtiön kasvun ajureita ovat mm:

  • kasvava energiantarve sekä energiatehokkuus
  • kiristyvät ympäristönsuojelun vaatimukset
  • kaupungistuminen ja elintason kasvu
  • globaalistuvan maailman kuljetustarpeiden kasvaminen

Yhtiö nostaa esimerkkinä datakeskusten energiatarpeen. On arvioitu, että datakeskukset käyttävät noin pari prosenttia kaikesta maailman sähköstä. Pelkästään USA:ssa käytetään noin 6 miljardia dollaria datakeskusten jäähdyttämiseen. Ja keskusten määrä kasvaa noin 12 prosentin vuosivauhdilla.

Globaalina yrityksenä Alfa Laval altistuu valuuttakurssiriskille. Noin 98 prosenttia liikevaihdosta tapahtuu muussa valuutassa kuin Ruotsin kruunuissa. Yritys käyttää vahvasti johdannaisia suojautuakseen valuuttakurssimuutoksilta. Näin siksi, että suuri osa yhtiön tuotannosta tapahtuu Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, ja myynti tapahtuu muissa päävaluutoissa kuten euro, dollari, punta tai jeni.

Osa yhtiön tuotteista on sellaisia, joissa tekninen kehitys on nopeaa. Kilpaileva yhtiö voi tuoda uuden teknisesti edistyneen tuotteen markkinoille, mikä voisi tehdä Alfa Lavalin tuotteesta teknisesti vanhentuneen. Tämä vaikeuttaisi tämän tuotteen menestystä markkinoilla. Tästä syystä yhtiö käyttää pari-kolme prosenttia liikevaihdosta tuotekehitykseen.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus