AMD

Viimeksi päivitetty 5.11.2018

Yhdysvaltalainen AMD (Advanced Micro Devices) on tunnettu PC-tietokoneiden ja pelikonsolien (Xbox One ja PS4) prosessoreista (Ryzen) ja muisteista, näytönohjaimista (Radeon) sekä muista upotetuista prosessoreista (TV:t, BD-soittimet yms). AMD:n markkina-arvo on noin 21,5 miljardia dollaria, kun pahimpien kilpailijoiden Intelin ja Nvidian markkina-arvot ovat noin 215 ja 130 miljardia dollaria vastaavasti. AMD:llä on noin 8 900 työntekijää (12/2017) ympäri maailmaa.

Jerry Sanders yhdessä 7 muun kollegansa kanssa lähtivät Fairchild Semiconductor nimisestä yrityksestä ja perustivat AMD:n vuonna 1969. Nykyisen AMD:n pahinta kilpailijaa Inteliä yhdistää samainen Fairchild Semiconductor. Vuotta aikaisemmin Robert Noyce ja Gordon Moore lähtivät Fairchildista ja perustivat Intelin.

AMD:n toimitusjohtajan toimi on viimeisen 10 vuoden aikana ollut tuulinen. Vuonna 2008 toimitusjohtajaksi nimitettiin Dirk Meyer, ja hänen tilalleen vaihdettiin vuonna 2011 Rory Read, joka taasen teki syksyllä 2014 tilaa nykyiselle toimitusjohtajalle tohtori Lisa Su:lle (s. 1969). Hän siirtyi AMD:lle vuonna 2012 Freescale:sta, jossa hän työskenteli 5 vuotta. Sitä ennen hän toimi IBM:llä 13 vuoden ajan.

Toimintaympäristö

Tietokoneiden prosessorien, muistien, näytönohjainten ja muiden mikrosirujen valmistus on kovaa kilpajuoksua siitä, kuka tekee ensimmäisenä nopeimman tai suurimman, mutta fyysiseltä kooltaan pienimmän, vähiten energiaa vievän ja akkukestoltaan parhaimman, ja vähän lämpiävän komponentin. Koska kilpailu on kovaa ja kaikki haluavat olla toisiaan parempia, niin tuotteiden elinkaaret ovat varsin lyhyet. Uutuusprosessorin tai näytönohjaimen hinta voi olla 1000 dollaria kappale, mutta vuoden tai kahden päästä siitä voi pyytää enää rippeitä.

Tuotekehitys on kallista ja em. syistä riski sille, että kilpailija tuo vastaavanlaisen (tai jopa paremman) tuotteen markkinoille ennen kuin oma saadaan valmiiksi on suuri. Jos oma huippu-uutuus saapuu markkinoille juuri, kun taloussuhdanne kääntyy laskuun ja tietokoneiden myyntimäärät pienenevät, niin uutuusmalli jää kauppojen hyllylle. Kun markkinat sitten toipuvat vuoden tai kahden päästä, niin tämä huippu-uutuus on enää perusmalli, josta saatava tuotto ei ehkä vastaakaan odotuksia. Pahimmillaan em. huipputuotteeseen tehdyt panostukset voivat johtaa suuriin tappioihin.

AMD käytti tuotekehitykseen 1,2/1,0/0,9/1,1 miljardia dollaria vuosina 2017/2016/2015/2014 eli panostukset ovat kääntyneet hienoiseen nousuun viime vuosien aikana. Vaikka tuotekehitykseen kuluu paljon rahaa, niin ei ole takeita siitä, että tuotekehitys onnistuu toivotulla tavalla. Toisaalta tietokonepiirejä valmistava yritys ei oikein voi jättää tuotekehitystä tekemättäkään, sillä kukaan ei osta 4 vuotta vanhoja prosessoreita tai näytönohjaimia, ainakaan mihinkään järkevään hintaan. Eli yrityksen on investoitava suuria summia ja toivottava parasta.

Kovin kilpakumppani Intel

AMD:n kovin kilpailija ja markkinajohtaja tietokoneiden prosessoreissa on Intel. Intelin markkina-arvo on noin 15-20 kertainen AMD:n nähden, joten sillä on ihan eri luokkaa olevat taloudelliset resurssit panostaa tuotekehitykseen. Lisäksi Intel voi käydä hintakilpailua sekä tarjota erikoisetuja sellaisille asiakkaille, jotka ovat nyt AMD:n asiakkaita. Koska Intel:llä on de-facto standardi PC:ssä käytettävään x86-arkkitehtuuriin, niin se voi halutessaan vaikeuttaa AMD:n toimintaa markkinoilla muuttamalla standardia tms.

Näytönohjaimissa Intel on myös kilpailija siinä mielessä, että Intelin prosessoreissa on sisäänrakennettu näytönohjain, jonka ominaisuudet riittävät monille käyttäjille. Näin AMD:n on vaikea kilpailla Inteliä vastaan perusnäytönohjainten kategoriassa – miksi kuluttaja maksaisi lisää AMD:n näytönohjaimesta, joka tarjoaisi hänellä vastaavanlaisen hyödyn kuin laitteessa jo oleva näytönohjain.

Tehokkaiden, pelikäyttöön tarkoitettujen näytönohjaiden markkinoille AMD astui vuonna 2006, kun se osti näytönohjaimistaan tunnetun ATI:n. Tässä kategoriassa AMD:n pahin kilpailija on Nvidia, joka on markkina-arvoltaan noin 10 kertaa suurempi kuin AMD.

Keskittynyt asiakaskunta

”Computing and Graphics” -segmentin 5 suurinta asiakasta vastaa noin 53 prosenttia segmentin liikevaihdosta sekä vastaavasti 5 suurinta asiakasta vastaa 95 prosenttia ”Enterprise, Embedded and Semi-Custom” -segmentin liikevaihdosta. Näin yhden ison asiakkaan menetyksen vaikutus olisi AMD:lle jopa kohtalokas. Microsoft ja Sony vastasivat kumpikin yli 10 prosenttia AMD:n kokonaismyynnistä vuonna 2015.

Myös Microsoft Windowsin ja muiden sen tuotteiden tuki AMD:n prosessoreille ja näytönohjaimille on elintärkeää. Mikäli Microsoft ei enää tukisi AMD:n x86 arkkitehtuuria taikka ei enää sertifioisi AMD:n näytönohjaimia, niin sillä olisi merkittävä vaikutus AMD:n toimintaan.

Osake ja omistajat

AMD listautui New Yorkin pörssiin (NYSE) vuonna 1979, mutta vaihtoi Nasdaq:iin vuoden 2015 alussa. AMD:n osakkeen pörssitunnus on ”AMD”. Osakkeista noin 19 prosenttia on yhtiön sisäpiirin tai yli 5 prosentin osuuksien hallussa.

Lue myös AMD:n Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset