ASSA ABLOY

Viimeksi päivitetty 20.7.2020

Ruotsalainen ASSA ABLOY on tunnettu erilaisten lukitsemiseen liittyvien ratkaisujen ja palvelujen kehittäjä ja myyjä. Perinteisten mekaanisten lukkojen ja avainten lisäksi yhtiö kehittää myös elektronisia lukituksia, missä avaimena voi toimia mm. RFID-ratkaisut, kortit, älypuhelimet tai biotunnisteet. Yhtiö toimii yli 70 maassa ja sillä on noin 47 000 työntekijää (Q2/2020).

ASSA ABLOY syntyi vuonna 1994, kun ruotsalainen Assa ja suomalainen Abloy yhdistyivät. Abloyn historia ulottuu aina vuoteen 1907, kun Emil Henriksson kehitti lukon. Yhtiö perustettiin noin 10 vuotta myöhemmin 1918 ja aluksi sen nimi oli Ab Låsfabriken-Lukkotehdas Oy, joka sitten lyhentyi Abloyksi. Erilaisten vaiheiden jäljiltä yhtiö oli osa Wärtsilä-konsernia.

Assan historia liittyy Securitakseen, josta se irrotettiin omaksi yhtiökseen vuonna 1994. Samana vuonna Assa ja Abloy yhdistyivät muodostaen ASSA ABLOY:n.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii Nico Delvaux (s. 1966), joka aloitti tehtävässään vuonna 2018. Ennen ASSA ABLOY:lle tuloa hän toimi hetken aikaa Metson toimitusjohtajana (08/2017 – 02/2018). Lisäksi hän toimi Atlas Copco:ssa erilaisissa johto- ja myyntitehtävissä vuosien 1991 – 2017 ajan.

Osake ja omistajat

ASSA ABLOY listautui Tukholman pörssiin marraskuussa 1994. Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa A ja B (ASSA-B), josta B-sarja on listattuna pörssiin. Osakesarjat ovat muuten yhteneväiset, mutta A-sarjan osakkeella on 10-kertainen äänimäärä yhtiökokouksessa.

Yhtiön suurimpia omistajia ovat

  • Investment AB Latour: 29,4 % äänistä
  • Melker Schörling AB: 10,9 %
  • Fidelity rahasto: 3,0 %
  • BlackRock: 2,2 %
  • Capital Group: 2,1 %
  • Swedbankin rahastot: 2,0 %
  • Singaporen valtio: 2,0 %

Suurimmat omistajat on nähtävissä täällä.

Toimintaympäristö ja riskit

ASSA ABLOY on kasvanut voimakkaasti yritysostoin ja se on tehnyt yli 200 yritysostoa viimeisen 20 vuoden aikana. Yhtiön strategisena tavoitteena on kasvaa 10 prosentin vuosivauhdilla, josta puolet tulisi juurikin yritysjärjestelyiden kautta. Tähän liittyy myös riski siitä, että yrityshankinta voi osoittautua virheelliseksi eikä kaikkia hyötyjä ostetusta yrityksestä saadakaan irti. Tilikauden 2018 aikana yhtiö teki 19 yrityskauppaa.

Yhtiö kertoo, että se on markkinoiden suurin toimija ja se on selvästi suurempi kuin toiseksi suurin kilpailija. Kilpailukenttä etenkin kehittyneillä markkinoilla on ollut hajanainen, mutta yhdistymisiä on tapahtunut viime aikoina. Sen sijaan kehittyvillä markkinoilla kilpailijat ovat yleensä pieniä paikallisia toimijoita, joten siellä isolla toimijalla on mahdollisuus hyötyä suuresta koostaan.

ASSA ABLOY onkin hyödyntänyt kehittyvien maiden markkinatilannetta ja viimeisen 10 vuoden aikana kehittyvien markkinoiden osuus myynnistä on konsernitasolla noussut 16 prosentista 23 prosenttiin.

Myös lukkoteknologiat ovat digitalisoitumassa eli perinteisten mekaanisten lukkojen tilalle on tulossa elektroniset lukitsemisjärjestelmät, missä avaimena toimii älykortti tai -mobiililaite tai jopa biotunnisteet. Yhtiön tulee tehdä kovasti töitä pysyäkseen tässä murroksessa kilpailijoita edellä. Siltikään suuret panostukset eivät välttämättä tuo toivottua kilpailuetua ja markkina-asema voi muuttua nopeasti kilpailijan tuodessa selvästi paremman ratkaisun markkinoille.

Lisäksi digitaalisiin lukitsemisjärjestelmiin liittyy tietoturvariski, joka pahimmillaan tarkoittaisi yleisavaimen olemassaoloa suureen joukkoon lukitusjärjestelmiä. Tai rikolliset lukitsevat kaikki lukot ja vaativat lunnaita ovien avaamiseksi. Tämä voi toteutuessaan luoda tilanteen, missä yhtiö joutuu vaihtamaan tai korjaamaan kaikki lukot ja niihin liittyvät järjestelmät. Lisäksi tällaisen tapahtuman mainehaitta voi olla niin suuri, että se vaikuttaisi merkittävästi yhtiön tilauksiin ja kannattavuuteen.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus