Clorox Company

Viimeksi päivitetty 10.5.2020

Yhdysvaltalainen Clorox on tunnettu erilaisten valkaisu- ja siivousaineiden valmistaja ja markkinoija. Useat yhtiön tuotteet ovat omissa kategorioissaan markkinajohtajia tai -kakkosia. Cloroxilla on noin 8 800 työntekijää, sen tuotteita myydään yli 100 maassa ja yhtiön markkina-arvo on noin 26 miljardia dollaria.

Cloroxin juuret ulottuvat vuoteen 1913, jolloin 5 yrittäjää perustivat tehtaan, joka alkoi valmistaa valkaisuainetta laajemmassa mittakaavassa. Perustetun yhtiön nimi oli tuolloin Electro-Alkaline-Company ja valkaisuaineen tuotenimi oli Clorox. Myöhemmin myös yrityksen nimi (Clorox Chemical Co) muutettiin vastaamaan yhtiön tunnettua tuotetta.

1950 luvulla Procter & Gamble (PG) osti Cloroxin, mutta hankinta joutui kilpailuviranomaisten hampaisiin ja pitkien oikeustaisteluiden jälkeen PG:n piti luopua hankitusta yhtiöstä. Irtautuminen tapahtui vuonna 1969 ja Clorox listautui pörssiin (NYSE: CLX). Yhtiön nimi oli nyt The Clorox Company.

Cloroxin toimitusjohtajana toimii Benno Dorer (s. 1964), joka aloitti tehtävässään vuoden 2014 loppupuolella. Ennen Cloroxille tuloa Benno toimi 14 vuoden ajan Procter & Gamble -yrityksessä, missä hän toimi erilaisissa johtotehtävissä.

Brand-Product-Collage2
Kuva: https://www.thecloroxcompany.com/brands/

Cloroxin tuoteportfolio sisältää erilaisia valkaisu-, siivous- ja desinfiointiaineita. Näiden lisäksi portfolioon sisältyy vedenpuhdistussuodattimia, henkilökohtaisen hygienian ja laihduttamisen tuotteita sekä kissanhiekkaa.

Toimintaympäristö ja riskit

Yhtiön myynnistä noin 25 prosenttia tulee Walmartin kautta, minkä lisäksi 5 suurinta asiakasta kattaa noin 50 prosenttia koko konsernin myynnistä. Yhtiöllä on paljon erilaisia tuotteita, joten siinä mielessä on ymmärrettävää, että isot kauppaketjut vastaavat suurta osaa yhtiön myynnistä.

Joka tapauksessa yhtiö on varsin riippuvainen kauppaketjujen ostopäätöksistä. Lisäksi taistelu hyllytilasta on kovaa, sillä Cloroxin tuotteiden kanssa kilpailevat kauppojen omien ”private label” -tuotteiden lisäksi muiden valmistajien (Unilever, Johnson & Johnson) vastaavanlaiset tuotteet.

Tuotteiden kilpailutekijöinä ovat hinnan lisäksi brändin tunnettuus sekä tuotteen toimivuus. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön tulee panostaa suuria summia tuotteiden myyntiin ja markkinointiin sekä erilaisiin esittelytilaisuuksiin. Brändi- ja tuotetietoisuutta pitää ylläpitää jatkuvasti, joten siinä mielessä markkinointibudjetista on vaikea hakea säästöjä.

Kemikaalisten tuotteiden käyttöön liittyy aina onnettomuusriski sekä erilaiset kuluttajavastuuasiat. Yhtiön onkin historiansa aikana maksanut erilaisia korvauksia tuotevahinkojen johdosta. Ja tuskin korvattavilta vastuilta vältytään tulevaisuudessakaan.

Cloroxin toiminta Venezuelassa keskeytyi vuonna 2014, kun Venezuelan hallinto otti haltuunsa yhtiön tuotantolaitokset. Yhtiö arvioi myös, että Venezuelan hallinto on jatkanut tuotantoaan omin neuvoin. Yhtiö varoitti, että näin valmistettujen tuotteiden laatu voi olla heikkoa ja se irtisanoutui kaikista tuotevastuista. Yhtiö myös pelkää, että sen brändi- ja tuotekuva heikkenee mahdollisesti huonolaatuisten ja vaarallisten tuotteiden johdosta.

Kuten aina globaaleilla markkinoilla toimivalla yrityksellä, niin myös Cloroxilla valuuttakurssimuutokset tuovat riskiä sen toimitaan. Varsinkin sellaisessa tilanteessa, missä yhtiön investoinnit, kulut ja myynti ovat eri valuutoissa. Yhtiö suojautuu yllättäviä valuuttakurssimuutoksia vastaan johdannaisilla ja muilla sopimusteknisillä tavoilla.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus