Cummins Inc

Viimeksi päivitetty 29.7.2020

Yhdysvaltalainen Cummins Inc (markkina-arvo noin 29 miljardia dollaria) suunnittelee, valmistaa, jakelee ja huoltaa diesel-moottoreita ja niihin liittyviä komponentteja. Yritys toimii 190 maassa, työllistäen noin 60 000 työntekijää, ja sillä on 7 500 jälleenmyyjän verkosto.

Clessie Cummins ja William Irwin perustivat Cummins Engine Company:n vuonna 1919. Cummins hyödynsi saksalaisen Rudolf Dieselin 1800-luvun lopun keksintöä. Clessie oli intohimoinen moottorien kokoaja jo lapsesta alkaen, ja hän mm. rakensi ensimmäisen oman höyrykoneensa 11-vuoden ikäisenä.

Tom Linebarger (s. 1963) on toiminut Cummins:in toimitusjohtajana vuodesta 2012 alkaen. Uraa hän on tehnyt yrityksessä jo vuodesta 1993 alkaen.

Cummins:n listautui New Yorkin pörssiin (NYSE) vuonna 1947 ja osakkeen tunnus on CMI.

Toimintaympäristö

Cummins:n asiakkaina linja-autojen ja rekkojen moottoreissa ovat mm. Navistar, PACCAR, Daimler, Ford, MAN ja Volvo sekä teollisuuslaitteiden asiakkaina mm. Hyundai, Hitachi ja Chrysler. Pääasialliset kilpailijat (mm. Navistar, Caterpillar, Volvo, Ford) ovat osittain samoja kuin em. asiakkaatkin, sillä Cummins toimii moottoritoimittajana näille valmistajille. Ne ovat ulkoistaneet osan omasta tuotannostaan Cummins:lle ja näiden ulkoistussopimusten päättyminen voi laskea Cummins:in taloudellista tulosta.

PACCAR on Cummins:in suurin yksittäinen asiakas, ja se vastaa noin 12 – 14 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta. Muita yli 10 prosentin asiakkaita Cummins:lla ei ole. PACCAR:n asiakkuuden menetys tuntuisi isona iskuna liikevaihtoon sekä tulokseen, sillä kapasiteetin käyttöasteen palauttaminen (uusien asiakkaiden taikka tehtaiden sulkemisen muodossa) normaalille tasolle veisi aikaa. PACCAR on kuitenkin ollut Cummins:n asiakas jo yli 70 vuoden ajan.

Cummins:n taloudelliset riskit liittyvät yleiseen maailmantalouden kehitykseen, mutta erityisesti Kiinan ja Brasilian talouksien kehitykseen.

Noin puolet Cummins:n myynnistä tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta, jolloin yrityksen toimintaan liittyy valuuttakurssien muutoksista aiheutuva riski. Varsinkin niissä tilanteissa, missä myynti ja tuotantokustannukset ovat eri valuutoissa. Myös valuuttasäännöstely joissain maissa voi rajoittaa tytäryhtiöiden voitonjakoa maan rajojen ulkopuolelle. Yritys pyrkii suojautumaan valuuttakurssimuutoksia vastaan mm. sopimuksilla ja valuuttajohdannaisilla.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus