Campbell Soup Company

Viimeksi päivitetty 21.11.2018

Yhdysvaltalainen Campbell Soup Company markkinoi ja valmistaa korkealaatuisia elintarvikkeita ja virvoitusjuomia. Campbell on ehkä parhaiten tunnettu purkitetusta tomaattikeitostaan ja sen punavalkoisesta etiketistä, mutta yhtiöllä on laaja kirjo (noin 3 650) erilaisia tuotemerkkejä.

Vuonna 1869 hedelmäkauppias Joseph Campbell ja kylmälaatikkovalmistaja Abraham Anderson perustivat yhtiön, josta myöhemmin muotoutui Campbell Soup Company. Aluksi nimi oli Campbell Company, mutta suuren suosion saaneet purkitetut keitot antoivat aihetta lisätä sanan ”Soup” nimen keskelle vuonna 1922.

cpb-tomato-soupCampbell aloitti kansainvälistymisensä vuonna 1959, kun yhtiö laajensi toimintaansa Australiaan ja Meksikoon. Nykyään yhtiön tuotteita on myynnissä 160 maassa, ja sillä on noin 23 000 työntekijää (31.7.2018). Yhtiö on markkinajohtaja keitoissa, tuoreissa porkkanoissa sekä kylmissä mehuissa ja orgaanisissa lastenruoissa. Campbell:n brändin lisäksi yhtiön tuotteita myydään brändien ”Bolthouse Farms and Plum Organics”, ”Pepperidge Farm”, ”Arnott’s” ja ”Royal Dansk and Kjeldsens” alla.

Campbell:n toimitusjohtajana 7 vuotta toiminut Denise Morrison (s. 1954) erosi tehtävästään 17.5.2018. Uuden toimitusjohtajan etsiminen on aloitettu, ja väliaikaisena toimitusjohtajana toimii Keith R. McLoughlin.

Pörssiin Campbell Soup Company listautui vuonna 1954 (NYSE: CPB).

Toimintaympäristö

Niin sanottujen suurten ikäluokkien (”baby boomers”) kulutus- ja ruokailutottumukset eroavat nuorempien (”millenials”) ikäluokkien tottumuksista. Nuoremmat kuluttajat haluavat yhä enemmän terveellisempiä sekä tuoreista raaka-aineista tehtyjä orgaanisia ja funktionaalisia elintarvikkeita. Lisäksi epäluulo isojen korporaatioiden ja instituutioiden toimintaan ja luotettavuuteen on murroksessa. Perinteiselle purkkiruokayhtiölle se merkitsee uusiutumista niin tarjonnan kuin myös kuluttajien kokeman mielikuvan suhteen.

Campbell:n toiminnan kustannusrakenteeseen vaikuttaa lukemattomat tekijät, joita ovat mm. satonäkymät, tauti- ja tuholaistilanteet, kuivuus- tai tulvat, raaka-aineiden saatavuus, spekulaatiot, energian hinnan muutokset, eri maiden jakamat (tai jakamatta jääneet) elintarvikeliiketoiminnan valtiontuet, tuonti- tai vientirajoitukset sekä luonnonkatastrofit.

Campbell:n kokema kilpailutilanne on kireää ympäri maailmaa, ja etenkin kauppaketjujen omat merkit eli ns. private label -tuotteet valtaavat kuluttajien sydämiä ja kauppojen hyllyjä.

Laatu- ja turvallisuusnäkökulmat ovat keskeisessä asemassa laadukkaiden elintarvikkeiden myynnissä. Campbell koki kovia kesällä 2016, kun se joutui vetämään noin 3,8 miljoonaa pulloa tuoremehuja pois markkinoilta valmistusprosessissa ilmenneiden ongelmien takia. Epäilynä oli, että mehut olisivat olleet pilaantuneita.

Lue myös Campbell Soup Company:n Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset