Campbell Soup Company

Viimeksi päivitetty 4.6.2020

Yhdysvaltalainen Campbell Soup Company markkinoi ja valmistaa korkealaatuisia elintarvikkeita ja virvoitusjuomia. Campbell on ehkä parhaiten tunnettu purkitetusta tomaattikeitostaan ja sen punavalkoisesta etiketistä, mutta yhtiöllä on laaja kirjo (noin 3 600) erilaisia tuotemerkkejä.

Vuonna 1869 hedelmäkauppias Joseph Campbell ja kylmälaatikkovalmistaja Abraham Anderson perustivat yhtiön, josta myöhemmin muotoutui Campbell Soup Company. Aluksi nimi oli Campbell Company, mutta suuren suosion saaneet purkitetut keitot antoivat aihetta lisätä sanan ”Soup” nimen keskelle vuonna 1922.

cpb-tomato-soupCampbell aloitti kansainvälistymisensä vuonna 1959, kun yhtiö laajensi toimintaansa Australiaan ja Meksikoon. Nykyään yhtiön tuotteita on myynnissä 160 maassa, ja sillä on noin 19 000 työntekijää (31.7.2019).

Yhtiö on suorittamassa suurta saneerausohjelmaa, missä mm. kansainväliset toiminnot myydään. Ohjelma saataneen suurimmalta osin päätökseen vuoden 2019 loppuun mennessä.

Campbell:n toimitusjohtajana 7 vuotta toiminut Denise Morrison (s. 1954) erosi tehtävästään toukokuussa 2018. Tammikuussa 2019 uutena toimitusjohtajana aloitti Mark Clouse, jolla on yli 20 vuoden kokemus elintarvikealalta.

Pörssiin Campbell Soup Company listautui vuonna 1954 (NYSE: CPB).

Toimintaympäristö

Niin sanottujen suurten ikäluokkien (”baby boomers”) kulutus- ja ruokailutottumukset eroavat nuorempien (”millenials”) ikäluokkien tottumuksista. Nuoremmat kuluttajat haluavat yhä enemmän terveellisempiä sekä tuoreista raaka-aineista tehtyjä orgaanisia ja funktionaalisia elintarvikkeita. Lisäksi epäluulo isojen korporaatioiden ja instituutioiden toimintaan ja luotettavuuteen on murroksessa. Perinteiselle purkkiruokayhtiölle se merkitsee uusiutumista niin tarjonnan kuin myös kuluttajien kokeman mielikuvan suhteen.

Campbell:n toiminnan kustannusrakenteeseen vaikuttaa lukemattomat tekijät, joita ovat mm. satonäkymät, tauti- ja tuholaistilanteet, kuivuus- tai tulvat, raaka-aineiden saatavuus, spekulaatiot, energian hinnan muutokset, eri maiden jakamat (tai jakamatta jääneet) elintarvikeliiketoiminnan valtiontuet, tuonti- tai vientirajoitukset sekä luonnonkatastrofit.

Campbell:n kokema kilpailutilanne on kireää ympäri maailmaa, ja etenkin kauppaketjujen omat merkit eli ns. private label -tuotteet valtaavat kuluttajien sydämiä ja kauppojen hyllyjä.

Laatu- ja turvallisuusnäkökulmat ovat keskeisessä asemassa laadukkaiden elintarvikkeiden myynnissä. Campbell koki kovia kesällä 2016, kun se joutui vetämään noin 3,8 miljoonaa pulloa tuoremehuja pois markkinoilta valmistusprosessissa ilmenneiden ongelmien takia.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus