CSX Corporation

Viimeksi päivitetty 2.5.2020

Rautatieyhtiö CSX Corporation toimii USA:n itärannikolla, ja sillä on noin 21 000 mailin rataverkko 23 osavaltion alueella. Yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 1827, kun ”Baltimore and Ohio Railroad” aloitti toimintansa. Yhtiön rataverkko oli tuolloin 20 kilometriä ja vaunuja vetivät hevoset.

Varsinainen CSX syntyi 1980-luvun alussa, kun Chessie System ja Seaboard Cost Line Industries yhdistyivät. CSX:n nimessä C tarkoittaa Chessie:tä, S Seaboard:ia ja X kerroinvaikutusta, mitä nämä kaksi yhtiötä yhdessä tulevat saavuttamaan.

CSX Corporation kuljettaa tavararahtia rataverkkonsa avulla, ja yhtiö on yksi suurimpia kuljetusyrityksiä USA:ssa. Yhtiön pääasiallisin kilpailija on Norfolk Southern Railway, joka toimii samalla maantieteellisellä alueella. Liikevaihdolla mitattuna CSX Corporation (2019: 11,9 Mrd USD) on noin puolet pienempi kuin toinen Talousmentor-yritysanalyysien rautatieyhtiö Union Pacific Corporation (2019: 21,7 Mrd USD).

Oheinen kartta kuvaa CSX:n rataverkon laajuutta:

csx-toiminta-alue

Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti vuoden 2018 vaihteessa James M. Foote (s. 1952). Hän korvasi yllättäen menehtyneen Hunter Harrisonin, joka ehti toimia CSX:n toimitusjohtajana vain reilu puoli vuotta. Harrison:ia ennen, vuosina 2003 – 2017, toimitusjohtajana toimi Michael J. Ward.

Toimintaympäristö

Kuten Union Pacific Corporation toimintaympäristön kuvauksessa todettiin, niin rautateitse kuljetetun rautatierahdin vaihtoehtoina ovat muut rautatierahdin jakelijat, mutta myös rekka- ja laivakuljetus sekä putkilinjastot (kaasu ja nesteet).

Rautateitse kuljetetun rahdin polttoainetarve per tonni per kilometri on paljon pienempi kuin esimerkiksi rekkatoimitusten. CSX:n keskimääräinen polttoainekulutus vuonna 2016 oli sellainen, että 1 gallonalla pystyttiin kuljettamaan 1 tonnia kuormaa noin 474 mailia.

Kilpailua käydään niin hinnan, kuljetusajan kuin myös toimitusvarmuuden osalta.

Rautatietyöläisiä edustaa 14 erilaista työntekijäliittoa, joiden lakkoilu voi häiritä rautatieliikennettä varsin laajastikin. Häiriö osassa rataverkkoa heijastuu helposti koko verkon alueelle, kun erilaisia jatkoyhteyksiä yms. joudutaan odottamaan.

Yhtiö kuljettaa erilaisia vaarallisia aineita, jotka onnettomuuden sattuessa voivat aiheuttaa suurta vahinkoa ympäristölle taikka ihmisille.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus