Deere & Company

Viimeksi päivitetty 23.5.2020

Yhdysvaltalainen Deere on tunnettu maatalous-, metsä- ja rakennuskoneiden valmistaja. Yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 1837, kun seppä John Deere kehitti uudenlaisen auran Amerikan uudisraivaajien käyttöön. Nyt, yli 180 vuotta myöhemmin, yhtiöllä on toimipiste yli 30 maassa ja sillä on noin 57 200 työntekijää maailmanlaajuisesti. Deeren markkina-arvo on noin 44,5 miljardia dollaria.

Yhtiön nimi on Deere & Company, mutta brändinimenä yhtiö käyttää perustajansa nimeä ”John Deere”. Yli 180 vuotisen historian aikana yhtiöllä on ollut vain 10 eri toimitusjohtajaa. John C. May aloitti toimitusjohtajana marraskuussa 2019. Hänen uransa Deerellä alkoi vuonna 1997. Ennen Johnia toimitusjohtajana toimi Samuel R. Allen (vuodet 2010 – 2019), joka nyt toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Deere & Company on listattuna New Yorkin pörssissä tunnuksella DE.

Yhtiöllä on toimipaikka Suomessakin: Joensuussa ja Tampereella. Lisäksi on mukavaa, että yhtiöllä on suomenkieliset sivut, joka näyttäisi olevan yhtenevät USA-sivujen kanssa https://www.deere.fi/fi/yhti%C3%B6mme/tietoja-meist%C3%A4/.

Toimintaympäristö

Yhtiö mainitsee maailman väestönkasvun sekä kaupungistumisen megatrendinä, joka luo mahdollisuuksia yhtiölle. Vuoteen 2050 mennessä väestön ennustetaan nousevan noin 9,7 miljardiin ihmiseen. Lisäksi nykyistä suurempi osa ihmisistä kuuluu ns. keskiluokkaan, joka haluaa nauttia paremmasta elämänlaadusta ja ruokavaliosta – esimerkiksi lihatuotteista. Tämä luo kasvavaa kysyntää maanviljelystuottajille, ja on ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä ruoantuotannon tulee kasvaa 100 prosentilla nykyisestä, jotta tämä kysyntä voidaan täyttää.

Deere mainitsee kilpailijoikseen ”agriculture & turf” -segmentin osalta mm. AGCO Corporation, CLAAS ja CNH Global sekä monet paikalliset toimijat. ”Construction & forestry” -segmentin kilpailijat ovat tunnetumpia nimiä kuten Caterpillar, Komatsu, Volvo sekä suomalainen Ponsse.

Kuten aina globaaleilla markkinoilla toimivalla yrityksellä, niin myös Deerellä valuuttakurssimuutokset tuovat riskiä sen toimitaan. Varsinkin sellaisessa tilanteessa, missä yhtiön investoinnit, kulut ja myynti ovat eri valuutoissa. Yhtiö suojautuu yllättäviä valuuttakurssimuutoksia vastaan johdannaisilla.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus