Deere & Company

Viimeksi päivitetty 23.11.2017

Yhdysvaltalainen Deere on tunnettu maatalous-, metsä- ja rakennuskoneiden valmistaja. Yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 1837, kun seppä John Deere kehitti uudenlaisen auran Amerikan uudisraivaajien käyttöön. Nyt, yli 175 vuotta myöhemmin, yhtiöllä on toimipiste yli 30 maassa, ja sillä on noin 57 200 työntekijää maailmanlaajuisesti. Deeren markkina-arvo on noin 47 miljardia dollaria.


deere-logo

Talousmentor-yritysanalyysi ⇒
Yrityksen sijoittajasivut


Yhtiön nimi on Deere & Company, mutta brändinimenä yhtiö käyttää perustajansa nimeä ”John Deere”. Yli 175 vuotisen historian aikana yhtiöllä on ollut vain 9 eri toimitusjohtajaa. Nykyinen toimitusjohtaja Samuel R. Allen aloitti toimessaan vuonna 2010. Hän tuli Deeren palveluksen jo vuonna 1975. Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Robert W. Lane vuosina 2000-2009.

Yhtiöllä on toimipaikka Suomessakin: Joensuussa ja Tampereella. Lisäksi on mukavaa, että yhtiöllä on suomenkieliset sivut, joka näyttää olevan yhtenevät USA-sivujen kanssa. http://www.deere.fi/fi_FI/our_company/our_company.page.

Toimintaympäristö

Yhtiö mainitsee maailman väestönkasvun sekä kaupungistumisen megatrendinä, joka luo mahdollisuuksia yhtiölle. Vuoteen 2050 mennessä väestön ennustetaan nousevan noin 9,7 miljardiin ihmiseen. Lisäksi nykyistä suurempi osa ihmisistä kuuluu ns. keskiluokkaan, joka haluaa nauttia paremmasta elämänlaadusta ja ruokavaliosta – esimerkiksi lihatuotteista. Tämä luo kasvavaa kysyntää maanviljelystuottajille, ja on ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä ruoantuotannon tulee kasvaa 100 prosentilla nykyisestä, jotta tämä kysyntä voidaan täyttää.

Deere mainitsee kilpailijoikseen ”agriculture & turf” -segmentin osalta mm. AGCO Corporation, CLAAS ja CNH Global sekä monet paikalliset toimijat. ”Construction & forestry” -segmentin kilpailijat ovat tunnetumpia nimiä kuten Caterpillar, Komatsu, Volvo sekä suomalainen Ponsse.

Kuten aina globaaleilla markkinoilla toimivalla yrityksellä, niin myös Deerellä valuuttakurssimuutokset tuovat riskiä sen toimitaan. Varsinkin sellaisessa tilanteessa, missä yhtiön investoinnit, kulut ja myynti ovat eri valuutoissa. Yhtiö suojautuu yllättäviä valuuttakurssimuutoksia vastaan johdannaisilla.

Osake ja omistajat

Deere & Company on listattuna New Yorkin pörssissä tunnuksella DE. Yksi Deeren suurimmista (n. 10 % omistusosuus) omistajista on Cascade Investment LLC, joka on Microsoftin perustajan Bill Gates:n hallinnoima sijoitusyhtiö.

Lue myös Deeren Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset