Elisa Oyj

Viimeksi päivitetty 15.7.2020

Elisa tunnetaan teleoperaattorina, mutta se on myös ICT-palveluyritys, joka tarjoaa asiakkailleen erilaisia tietoteknisiä ratkaisuja. Elisalla on noin 2,3 miljoonaa kuluttaja- ja yritysasiakasta, ja työntekijöitä yhtiöllä on noin 5 175. Elisan markkina-arvo on noin 9,0 miljardia euroa. Elisan pääasiallinen markkina-alue on Suomi ja Viro.

Elisan juuret ulottuvat vuoteen 1882, kun Daniel Wadén sai luvan perustaa ”Helsingin Telefooniyhdistys” -nimisen puhelinlaitoksen Helsinkiin. Yritys sai automatisoitua Helsingin alueen puhelinkeskukset ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa vuonna 1929. Elisaan kuuluva Radiolinja avasi ensimmäisen GSM-palvelun vuonna 1991.

Vuodesta 2003 alkaen Elisan toimitusjohtajana on toiminut Veli-Matti Mattila (s. 1961). Ennen Elisalle tuloa hän toimi LM Ericsson:n Suomen yksikön toimitusjohtajana 1997 – 2003. Veli-Matti on myös Sampo Oyj:n ja EK:n hallituksen jäsen.

Elisa tarjoaa kuluttaja-asiakkailleen mm. puhelinliittymäpalveluita, kiinteän ja mobiilin laajakaistan palveluja, TV-palveluita (kaapeli-TV ja Elisa Viihde) kuin myös Elisa Kirja, pilvipalveluja, tietoturvaa jne.

Yrityksille tarjottavia palveluita on iso joukko, joihin kuuluvat toki puhelinliittymät datapalveluineen, mutta myös videoneuvottelu-, yritysverkko- tietoturva-, maksuratkaisu-, IoT- (internet of things) palveluita.

Eli kuluttajalle Elisa on ”puhelin- tai internetoperaattori”, niin yrityksille Elisa on verkkopalvelutarjoaja.

Osake ja omistajat

Marraskuussa 1997 Helsingin Puhelin Oy listautui Helsingin pörssin. Nimi vaihtui Elisa Communications Oyj (2000) kautta Elisa Oyj:ksi vuonna 2003. Osakkeen tunnus on ELISA.

Osake on oikea kansanosake, sillä Elisalla on noin 177 000 omistajaa. Monilla vanhan lankapuhelinliittymän omistajalla on salkussaan 150 kpl Elisan osakkeita. 1990-luvulla liittymäosakkeita ostettiin kaduilla ja toreilla kovaan hintaan ennen yrityksen pörssilistautumista. Kotitaloudet omistavat Elisasta noin 23,5 prosentin ääniosuuden.

Elisan suurimpia omistajia ovat Suomen valtion Solidium Oy 10,0 prosentin omistusosuudella sekä Ilmarinen (2,7 %) ja Varma (2,2 %). Muilla omistajilla on alle 2 prosentin omistusosuus Elisasta. Omistajalista on nähtävissä täällä.

Toimintaympäristö

Puhelinoperaattorien kilpailu on tiukkaa, missä erilaisia kampanjoita ja alennuksia on menossa jatkuvasti. Elisa toteaa myös, että kilpailu on ankaraa myös kiinteistöliittymien puolella. Taloyhtiöt tekevät monesti taloyhtiötilauksen, jolla saadaan taloyhtiön asukkaille suhteellisen edullinen kiinteän verkon internet-yhteys. Elisa toteaa, että Suomen talouskehitys on parantunut, mutta pitkän aikavälin rakenteelliset haasteet jatkuvat.

Älypuhelinten yleistyminen on vauhdittanut nopeiden yhteyksien myyntiä. Samaan aikaan kiinteän verkon liittymien käyttö on vähenemään päin. Asiakkaat ovat halukkaita maksamaan nopeammista datayhteyksistä.

Elisan toimintaan vaikuttaa sääntely niin kotimaisten kuin myös EU:n viranomaisten taholta. Verkkovierailumaksuihin (roaming) on esitetty kattoja ja rajoituksia. EU-tasolla tarkoitus on päästä eroon yllättävistä tuhansien eurojen mobiilidatalaskuista, mutta myös poistaa kilpailun esteitä.

Puhelinoperaattoritoimintaa kuuluu jatkuvat investoinnit aina vain uuteen ja uuteen verkkoteknologiaan. Ensimmäiset investoinnit 5G-verkkoihin ovat alkaneet, joten taas on uusi laitteistojen päivityskierros luvassa. Samaan aikaan verkkojen mobiilidatan käyttö lähes tuplaantuu vuosittain, joten myös se vaatii verkkojen päivitystä. Myös IoT (internet of things) ratkaisut tuovat valtavasti lisää verkkoliikennettä.

Älypuhelinten käyttö on pienentänyt puheluista (skype) ja tekstiviesteistä (sosiaalisen median viestimet) saatavan liikevaihdon määrää. Operaattoreiden on vaikea tuoda laskutusmallia, missä suurta datan käyttöä tai Skype-puheluita voitaisiin laskuttaa erikseen. Netflix yms. striimauspalvelut lisäävät verkossa liikkuvan datan määrää, sekä samalla vaikeuttavat perinteisen kaapeli-tv liiketoimintaa.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus