Ericsson

Viimeksi päivitetty 19.7.2020

Vuonna 1876 Lars Magnus Ericsson perusti lennättimien huoltopalveluja tarjoavan yrityksen ”L M Ericsson & Co”. Nykyään Ericsson toimii 180 maassa, sillä on noin 99 800 työntekijää ja sen markkina-arvo on noin 325 miljardia kruunua. Nokian markkina-arvo on noin 21,7 miljardia euroa eli Ericsson on Nokiaa suurempi.

Suomalaisille Ericsson on tuttu matkapuhelinverkoistaan. Matkapuhelinliiketoiminnan yritys lopetti vuonna 2012, kun se myi vuonna 2001 Sonyn kanssa perustetun yhteisyrityksen (SonyEricsson Communications) Sonylle. Nykyään Ericsson on yksi maailman johtava langattomien puhelinverkkojen valmistaja noin 30 prosentin markkinaosuudellaan.

Börje Ekholm (s. 1963) aloitti toimitusjohtajana tammikuussa 2017. Aikaisemmin Börje toimi mm. Investor AB:n toimitusjohtajana 2005 – 2015 sekä Investor AB:n tytäryhtiön Patricia Industries:n toimitusjohtajana 2015 – 2016. Börjeä ennen toimitusjohtajana toimi Hans Vestberg (2010 – 2016).

Toimintaympäristö

Viimeisen 15 vuoden aikana Ericssonin liiketoiminta on muuttunut laitteisto (hardware)-keskeisestä kohti sovellus- (software) ja palvelukeskeiseen suuntaan. On arvioitu, että maailman mobiililiittymien määrä kasvaa jatkossakin ja näiden verkkoliikenteestä valtaosa tulee olemaan videoita. Tämä asettaa kovia vaatimuksia niin operaattoreille kuin puhelinverkkolaitteiden valmistajille. Miten esimerkiksi mobiiliverkon taajuuskaistaa voidaan optimoida tai miten järjestelmät skaalautuvat nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Muutos kohti mobiilia internettiä on ollut nopeaa – vielä 10 vuotta sitten ei osattu uneksia nykyaikaisista video- tai musiikkipalveluista kuten Netflix:stä tai Spotify:sta. Myös IoT (Internet of Things), missä jokainen laite on yhteydessä verkkoon asettaa suuria vaatimuksia verkkoinfrastruktuurille. Muutosvauhdissa pysyminen vaatii Ericssonilta jatkuvia panostuksia tuotekehitykseen (2018: 39 miljardia kruunua), lisäksi sen on osattava reagoida oikeisiin trendeihin sekä olla eturintamassa tarjoamassa oikeanlaisia ratkaisuja asiakkaille.

Esimerkkinä suuria tuotekehityspanostuksia vaativasta verkkoteknologiasta on 5G, joka valtaa markkinaa parhaillaan. Ensimmäiset asennukset on jo tehty, mutta tästä on vielä jonkin verran matkaa siihen, että 5G on täysin arkipäivää.

Kilpailu on kovaa, ja Nokian ja Alcatel-Lucent:n fuusioituminen ei ainakaan helpota Ericssonin asemaa markkinoilla. Myös Kiinalaisten valmistajien (Huawei ja ZTE) terästäytyminen näkyy markkinaosuuksien napsimisella.

Lisäksi asiakkaiden fuusioitumiset voivat johtaa siihen, että muutaman avainasiakkaan osuus kokonaismarkkinasta kasvaa suureksi, jolloin kilpailijalta saatu taikka kilpailijalle menetetty asiakas voi tehdä merkittävän vaikutuksen liikevaihtoon ja siten kannattavuuteen. Tällä hetkellä Ericssonin suurimman asiakkaan osuus liikevaihdosta on vajaat 10 prosenttia ja 10 suurimman asiakkaan osuus noin 45 – 50 prosenttia.

Ericssonin liikevaihdosta suurin osa tulee muussa valuutassa kuin Ruotsin kruunuissa, jolloin valuuttakurssien muutokset voivat näkyä suurina heilahteluina raportoiduissa luvuissa. Valuuttakurssiriski realisoituu myös niissä tilanteissa, missä myynti ja tuotantokustannukset ovat eri valuutoissa. Myös valuuttasäännöstely joissain maissa voi rajoittaa tytäryhtiöiden voitonjakoa maan rajojen ulkopuolelle. Yritys pyrkii suojautumaan valuuttakurssimuutoksia vastaan mm. sopimuksilla ja valuuttajohdannaisilla.

Osake ja omistajat

Ericssonin kaksi suurinta omistajaa ovat ruotsalaiset sijoitusyhtiöt Investor ja Industrivärden, jolla on noin 22,5 prosentin ja 15,1 prosentin osuudet äänivallasta. Ericssonilla on kaksi osakesarjaa (A ja B) Tukholman pörssissä, joista B-sarja on vaihdetumpi ja siten sopii piensijoittajan tarpeisiin.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus