F-Secure Oyj

Viimeksi päivitetty 16.7.2020

F-Secure on suomalainen tietoturvayhtiö, joka tarjoaa tietoturvaohjelmistoja niin kuluttajille kuin myös yrityksille. Yhtiöllä on toimipisteitä yli 25 maassa, ja sillä on noin 1 710 työntekijää (Q2/2020). F-Securen markkina-arvo on noin 470 miljoonaa euroa.

Petri Allas ja Risto Siilasmaa perustivat F-Securen vuonna 1988, jolloin nimi oli aluksi Data Fellows. F-Secureksi nimi vaihtui vuonna 1999. Aluksi yhtiön tietoturvatuotteina olivat Windows-koneiden antivirusohjelmistot, mutta nykyään yhtiö on profiloitunut kokonaisvaltaiseksi ”cyber security” -yritykseksi. Kyse ei enää ole pelkästään virustorjunnasta, vaan yleisesti vakoilu-, haitta-, kiristys- (ransomware) yms. turvaohjelmista ja palveluista.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii Samu Konttinen (s. 1973), joka aloitti tehtävässään 1.9.2016. Hän on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 2005 alkaen. Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Christian Fredrikson vuosina 2012 – 2016.

Osake ja omistajat

F-Secure (FSC1V) listautui Helsingin pörssiin IT-kuplan aikoihin vuonna 1999. Osakkeen päivävaihto on noin 240 000 euroa, joka on piensijoittajalle riittävä määrä. Vaihto on kuitenkin varsin pientä, mikäli jokin iso toimija haluaa ostaa tai myydä isoa erää lyhyen ajan sisään.

Yhtiön suurin omistaja on Risto Siilasmaa 37,8 prosentin omistusosuudella. Muita suuria omistajia ovat Nordea rahastot (6,2 %), Mandatum Life (4,4 %) ja Elo-eläkeyhtiö (3,2 %).

Toimintaympäristö

Maailmanlaajuisesti tietoturvamarkkinan koko vuonna 2017 oli 89,1 miljardia dollaria, ja sen odotetaan kasvavan +8 prosenttia vuosittain 2016–2021.

Digitalisaation laajeneminen ja kasvaminen näkyy siinä, että internetiin liittyy yhä enemmän ja enemmän perinteisiä tietokonelaitteita (tietokone, älypuhelin, tabletti), mutta myös kodin älylaitteita, kuten TV:t, digibokseja, valvontakameroita, pesukoneita, yms. Lisäksi teollisuuden sensoreiden (ns. internet-of-things eli IoT-laitteet) määrä lisääntyy vauhdilla. Laitekirjon lisääntyminen lisää myös tarvetta suojautua erilaisia tietoturvauhkia vastaan.

Riskit

F-Secure listaa riskeikseen mm.

  • Epäonnistuminen tietoturva-asiantuntijoiden ja -tutkijoiden sekä muiden avainhenkiöiden palkkauksessa sekä heidän pysymisessä yhtiön palveluksessa.
  • Putoaminen nopeasti muuttuvan markkinan kyydistä esimerkiksi tuotteiden vanhentumisen tai kilpailukyvyn katoamisen johdosta
  • Yhtiöön itseensä kohdistuvan tietoturvahyökkäyksen johdosta syntyvä vakava maineriski. Jos esimerkiksi käy ilmi, että F-Securen tuotteet avaisivat itse portteja mahdollisille hyökkääjille.
  • Muut maineriskit

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus