Ford Motor Company

Viimeksi päivitetty 22.2.2020

Ford Motor Company on vuonna 1903 perustettu yhdysvaltalainen autovalmistaja. Yhtiön perustaja Henry Ford oli 7 vuotta aikaisemmin (1896) rakentanut 4 hevosvoimaisen kulkupelin. Siinä oli neljä polkupyörän pyörää ja 2 kaksi vaihdetta eteenpäin, mutta ei pakkia. Nykyään yhtiön markkina-arvo on noin 32 miljardia dollaria ja sillä on noin 200 000 työntekijää.

Ford:n ehkä legendaarisin malli on vuonna 1908 esitelty Model T. Se oli myynnissä vuoteen 1927 saakka ja sitä myytiin yhteensä 15 miljoonaa kappaletta. Lisäksi vuonna 1913 käyttöönotettu liukuhihna pudotti Model T:n valmistusajan 12,5 tunnista 1,5 tuntiin. Nykyään Ford:n autoja myydään noin 6,6 miljoonaa kappaletta (2015).

Vuoden 2008 finanssikriisi iski moniin autovalmistajiin ja mm. General Motors ja Chrysler ajatuivat ns. Chapter 11 -konkurssiin vuonna 2009. Mutta Ford vältti konkurssin täpärästi, eikä sen tarvinnut tukeutua rahoitus- yms. pelastuspaketteihin.

Ford:n toimitusjohtajana toimii Jim Hacket (s. 1955), joka nimitettiin tehtävään toukokuussa 2017. Aiemmin hän toimi Ford Smart Mobility yhtiön johdossa. Mark Fields toimi toimitusjohtajana vuodet 2014 – 2017.

Ford listautui pörssiin vuonna 1956 (NYSE) ja sen osakkeen tunnus on F.

Brändit ja markkinaosuus

Ford:n brändit ovat Ford sekä Lincoln, joka on yhtiön luksusmalli. Finanssikriisin talousvaikeuksien keskellä Ford myi mm. Jaguarin, Land Roverin ja Volvon liiketoiminnot. Yhtiö kehittää Ford Smart Mobility yksikön avulla mm. itsenäisesti kulkevia autoja ja siihen liittyvää tietotekniikkaa.

Vuonna 2019 Ford:lla oli noin 6,0 prosentin markkinaosuus maailman automarkkinoista eli markkinaosuus on laskenut vuodesta 2015. Ford listaa kilpailijoikseen mm. Fiat-Chrysler:n, General Motors:n, Hondan, Huyndai-Kia:n, Peugeot-Citroen:n, Renault-Nissanin, Suzukin, Toyotan ja Volkswagenin.

Toimintaympäristö

Kuluttajien auton hankintaan ja sen ajankohtaan vaikuttaa mm. yleinen talouden tilanne, geopoliittiset tapahtumat ja pelot, polttoaineen hintakehitys, verot yms. maksut. Tästä syystä auton myyntiluvut voivat vaihdella paljonkin vuodesta toiseen.

Suuri osa kustannuksista on kiinteitä, jolloin pienetkin myyntimäärän muutokset vaikuttavat liiketoimintojen voitollisuuteen. Kustannustason (esim. työvoimakulut, raaka-aineiden kulut yms.) nousu heiluttaa myös voitollisuutta varsin herkästi.

Ford pyrkii valmistamaan ja toimittamaan myytävän auton noin 20 päivässä tilauksesta. Näin varastotasot on mahdollista pitää varsin pieninä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että toimitusketjun on toimittava koko ketjun osalta kuin rasvattu. Toimitusketjun häiriöt voivat pitkittyessään aiheuttaa suuria tappioita.

Globaalina yrityksenä Ford altistuu myös valuuttakurssiriskille. Erityisesti Japanin jenin kurssilasku on helpottanut japanilaisten autonvalmistajien toimintaa.

Autoliiketoimintaan vaikuttaa useat eri sääntelymääräykset ympäri maailmaa. Autojen tulee täyttää tietyt ympäristövaatimukset sekä olla polttoainekulutukseltaan alhaisia. Myös päästönormit ja turvallisuuteen liittyvät säädökset ovat tiukentuneet viime vuosien aikana.

Viime vuosien aikana on myös uutisoitu eri valmistajien suurista, jopa miljoonien autojen, takaisin vedoista ja korjauksista. Tällaiset ovat takaisin vedot tuovat helposti satojen miljoonien kustannuksia autovalmistajille.

Sähköautot (mm. Tesla Motors), itseohjautuvat autot (mm. Google) sekä lisääntyvä auton ajoa helpottava tietotekniikka tuovat oman mausteensa autonvalmistajien liiketoimintaan lähitulevaisuudessa.

Ford tarjoaa myös rahoituspalveluita niin autonmyyjille kuin niiden ostajille. Rahoituspalvelujen riskinä ovat luottotappiot

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus