Fastenal Company

Viimeksi päivitetty 10.10.2018

Yhdysvaltalainen Fastenal Company on rakennus- ja turvallisuustarvikkeiden jälleenmyyjä ja se palvelee pääsääntöisesti rakennus- ja peruskorjausyrityksiä. Yritys on perinteisessä mielessä rautakauppaketju, josta voi hankkia kaikkea rakentamiseen liittyvää.

Fastenal Company:n tarina alkaa vuodesta 1967, kun Bon Kierlin yhdessä neljän muun kaveruksen kanssa avasi ensimmäisen Fastenal-liikkeen. Alkuperäisenä liikeideana oli käyttää myyntiautomaatteja muttereiden ja ruuvien yms. myyntiin. Ajatus oli, että jos tupakkaa pystyttiin myymään automaateista, niin miksei muttereita ja ruuvejakin. Varsinkin, kun niiden pakkausrasiat olivat samaa kokoluokkaa tupakka-askien kanssa. Kävi kuitenkin ilmi, että tällaisten automaattien toteuttaminen 60-luvun tekniikalla ei ollut toteutettavissa.

fastenal-myyntiautomaatti
Fastenal:n myyntiautomaatti.
Kuva: Fastenal Letter to Shareholders 2015.

Nykyään Fastenal:n markkina-arvo on noin 16,0 miljardia dollaria ja yhtiöllä on noin 3 090 liikettä sekä noin 21 200 työntekijää. Yhtiöllä on toimintaa USA:n lisäksi Kanadassa, Meksikossa sekä noin 20 muussa maassa ympäri maailmaa. Niin, ja niitä myyntiautomaatteja on asennettuna nyt noin 78 700 kappaletta (Q3/2018). Ensimmäiset automaatit otettiin käyttöön vuonna 2008.

Fastenal Company listautui pörssiin vuonna 1987 ja osakkeen tunnus on FAST.

Yhtiön toimintakulttuuriin kuuluu avoimuus sekä ennen kaikkea hyvä asiakaspalvelu. Fastenal:n slogan onkin ”Growth Through Customer Service” eli kasvua asiakaspalvelun kautta. Yhtiöllä on myös ns. OnSite-toimipisteitä asiakkaiden rakennuskohteissa tai niiden läheisyydessä, jolloin he pystyvät heti reagoimaan asiakkaan tarpeisiin. Fastenal sanoo myös toimittavansa tilatut tarvikkeet ”tänään”.

Toimitusjohtajaruletti

Fastenal Company:n toimitusjohtajana toimi Daniel L. Florness (s. 1963), joka aloitti tehtävässään tammikuussa 2016. Hän tuli Fastenal:n palvelukseen vuonna 1996 toimien yhtiön rahoitusjohtajana (CFO). Florness:ia ennen toimitusjohtajana toimi Willard Oberton vuodesta 2002 vuoden 2014 loppuun.

Sitten alkoi toimitusjohtajaruletti, missä

  • 01/2015 – 07/2015 toimitusjohtajana toimi Lelan Hein
  • 08/2015 – 12/2015 toimitusjohtajaksi palasi Oberton ja Hein siirtyi COO:ksi
  • 01/2016 alkaen toimitusjohtajana toimii siis Daniel L. Florness.

Sitä, miksi Oberton luopui, palasi ja luopui uudelleen toimitusjohtajan tehtävistä ei selvinnyt. Julkisuudessa on spekuloitu, että hänellä olisi ollut joitain henkilökohtaisen elämän tilanteita, jotka vaativat aikaa ja huomiota.

Toimintaympäristö

Fastenal on rautakauppaliiketoiminnassaan USA:n suurimpia yrityksiä. Kilpailutilanne on hyvin hajautunutta verraten pienten toimijoiden kesken. Yhtiö arvioi, että USA:n rakennustarvikemarkkinat ovat yli 140 miljardia dollaria per vuosi eikä millään toimijalla ole merkittävää osaa tästä markkinasta. Monet markkinalla myytävistä tuotteista ovat varsin halpoja (esim. rasia ruuveja), joten tällaisten tuotteiden valmistuskustannusten sekä toimitusketjun hallinta nousee merkittäväksi tekijäksi

Koska Fastenal:lla on kansainvälistä toimintaa, niin yhtiö altistuu valuuttakurssien muutoksille. Yhtiön kannalta merkittävin valuuttakurssiriskiä tuova valuutta on Kanadan dollari.

Normaalia pitempään kestänyt talvikausi voi hidastaa rakennuskohteiden aloitusta, mikä voi näkyä Fastenal:n myyntiluvuissa.

Lue myös Fastenal Company:n Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset