General Mills

Viimeksi päivitetty 2.7.2020

Yhdysvaltalainen General Mills on johtava globaali brändättyjen elintarvikkeiden valmistaja ja markkinoija. Yhtiöllä on valmistavaa toimintaa 13 maassa, ja se markkinoi tuotteitaan yli 100 maassa. Yhtiöllä on maailmanlaajuisesti noin 38 000 työntekijää ja sen markkina-arvo on noin 37,0 miljardia dollaria.

General Mills:llä on lisäksi kaksi yhteisyritystä, joista toinen on Nestlé:n kanssa 50-50 omistettu Cereal Partners Worldwide (CPW) ja toinen on jäätelövalmistaja Häagen-Dazs Japan. Joitakin General Mills:n tuotteita markkinoidaan USA:n ulkopuolella Nestlé:n tai CPW:n voimin.

Suomalaisille tuttuja General Mills:n brändejä ovat mm. Cheerios-murot (jota markkinoi Suomessa Nestlé) ja Old El Paso.

General Mills syntyi vuonna 1928, kun 27 myllyä yhdistyivät. Yhtiön juuret ulottuvat yli 160 vuoden päähän vuoteen 1856, kun kongressiedustaja Robert Smith perusti Minneapolis Miling Companyn. Yhtiön historiaan liittyy mm. Monopoli-lautapeli, jonka oikeudet olivat General Mills:n tytäryhtiön Parker Brothers:n hallussa. Yhtiö eriytti lelu-divisioonansa vuonna 1985.

Kesäkuussa 2017 General Mills:n toimitusjohtajaksi nimettiin Jeffrey L. Harmening (s. 1967). Hän on ollut General Mills:n palveluksessa vuodesta 1994 alkaen ja toiminut erilaisissa johtotehtävissä General Mills:n tytäryhtiöissä. Häntä aiemmin toimitusjohtajana toimi 10 vuoden ajan Ken Powell (s. 1954), joka jatkaa edelleen hallituksen puheenjohtajana.

Osake ja omistajat

General Mills:n osake listattiin New Yorkin pörssin (NYSE: GIS) vuonna 1928. Yhtiön suurimpia omistajia ovat ns. institutionaaliset sijoittajat sekä rahastoyhtiöt.

Yhtiö on maksanut vuosittaista osinkoa aina listautumisesta alkaen.

Toimintaympäristö

Elintarviketeollisuus käy kovaa kilpailua mm. tuoteinnovaatioilla, laadulla, hinnalla, brändien tunnettuvuudella, markkinoinnin tehokkuudella sekä kulutustottumusten muutoksiin vastaamalla. General Mills kohtaa myös paikallisten valmistajien brändit sekä kauppojen omat private label -tuotteet. Lisäksi jokaisessa maassa on omanlaisensa kulutustottumukset ja kilpailutekijät.

General Mills:n liikevaihdosta (tilikausi 2018) noin 20 prosenttia ja yhtiön North America Retail -segmentin liikevaihdosta jopa 30 prosenttia tulee Wal-Mart:n kautta. Eli yhtiö on varsin riippuvainen Wal-Mart:sta. Toisaalta myynti jakautuu usean eri tuotteen ja brändin välillä, joten riski on siinä mielessä pienempi. Kovan vähittäiskaupan kilpailun johdosta voidaan ajatella Wal-Mart:lla olevan hieman enemmän neuvotteluvoimaa General Mills:iin nähden.

Yhtiö on riippuvainen monien elintarvikkeiden raaka-aineiden kuten viljan ja ruokaöljyn sekä dieselin ja maakaasun maailmanmarkkinahintojen kehityksestä. Yhtiö käyttää johdannaisia suojautuakseen raaka-aineiden yllättäviltä hintamuutoksilta.

gis-sales-2018
Kuva: Myynnin jakauma (tilikausi 2018)

Globaalina yhtiönä General Mills kohtaa myös valuuttakurssiriskiä mm. Australian dollarin, Brasilian realin, Englannin punnan, Kanadan dollarin, Kiinan renminbin, euron, Japanin jenin, Meksikon peson ja Sveitsin frangin osalta. Kuten muutkin globaalit yhtiöt, niin myös General Mills suojautuu valuuttakurssien heilahteluja vastaan valuuttajohdannaisilla sekä sopimusteknisesti.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus