Home Depot

Viimeksi päivitetty 20.5.2020

Home Depot on yksi suurimmista (ellei suurin) Pohjois-Amerikassa toimivista kodin remontoinnin tavarataloketjuista. Yhtiöllä on noin 2 290 liikettä USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa, ja sillä on yli 400 000 työntekijää. Yhtiön markkina-arvo on noin 255 miljardia dollaria.

Home Depot:n historia ulottuu vuoteen 1978, kun Bernie Marcus ja Arthur Blank pohtivat ja unelmoivat yrityksen perustamisesta. Ajatuksena oli luoda kodin remontoinnin tavaratalo, missä olisi laaja tuotevalikoima, edulliset hinnat sekä osaava henkilökunta. Unelmista tuli totta kesällä 1979, kun kaksi Home Depot -myymälää avattiin Atlantassa.

Yhtiö yritti rantautua Kiinan markkinoille vuonna 2006, mutta joutui vetäytymään sieltä vuonna 2012. Yhtiön tee-se-itse (DIY) ajatusmalli ei purrut Kiinan markkinoilla.

Pörssiin Home Depot (NYSE: HD) listautui syksyllä 1981.

Home Depot:n toimitusjohtajana on marraskuusta 2014 alkaen toiminut Craig Menear (s. 1957). Craig tuli Home Depot:n palvelukseen 1997 ja on siitä alkaen toiminut yrityksessä erilaisissa johtotehtävissä. Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Frank Blake vuosina 2007 – 2014.

Toimintaympäristö

Home Depot:n toimintastrategia nojautuu kolmeen tukijalkaan: asiakastyytyväisyyteen, asiantuntijuuteen sekä toiminnan tehokkuuteen. Yhtiön toimintafilosofiana on tarjota asiakkailleen paras mahdollinen ostokokemus (valikoima, saatavuus, toimitusvarmuus, hinta) kanavasta (myymälä, verkkokauppa tms.) riippumatta.

Syksyllä 2014 yhtiöllä oli paha tietovuoto, missä valtava määrä asiakkaiden luottokorttinumeroita päätyi hakkereiden käsiin. Ongelmana oli se, että korttinumerot syötettiin sellaisenaan myymälöiden kassajärjestelmiin ilman salausta, joten tietojen varastaminen oli suhteellisen helppoa.

Home Depot:n ehkä nimekkäin kilpailija on Lowe’s Companies (NYSE: LOW), jonka markkina-arvo on noin 85 miljardia dollaria. Lowe:lla on noin 2 360 myymälää ja se toimii myöskin USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa.

Perinteinen myymälävetoinen markkina on muuttumassa kuluttajien siirtyessä yhä suuremmissa määrin verkkoon. Näin etenkin USA:ssa, missä Amazonin kaltainen toimija vie tilaa perinteisiltä ”kivijalkamyymälöiltä”.

Asiakkaista kilpaillaan mm. hinnan, myymälöiden sijainnin, tuotevalikoiman laadun ja laajuuden sekä myymälähenkilökunnan osaamisen avulla.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus