Hennes & Mauritz

Viimeksi päivitetty 27.9.2018

Ruotsalainen Hennes & Mauritz (H&M) on yksi maailman suurimmista muotiyrityksistä. Yrityksellä on noin 171 000 työntekijää sekä 4 800 myymälää 69 maassa (06/2018). H&M:n malleina ovat olleet mm. supertähdet Beyoncé, Madonna, Kylie Minoque ja David Beckham. H&M:n kuvaa bisnesideaansa: ”Fashion and quality at the best price in a sustainable way” eli muotia ja laatua parhaaseen hintaan kestävällä tavalla.

H&M syntyi, kun sen perustaja Erling Persson avasi vuonna 1947 naisten vaatteita myyvän myymälän Ruotsin Västerås:ssa. Myymälän nimi oli tuolloin ”Hennes”. Nimi muuttui nykyiseen muotoon ”Hennes & Mauritz”:ksi, kun Persson osti metsästys- ja kalastustarvikkeita myyvän ”Mauritz Widforss”:n vuonna 1968.

Nykyään H&M:ään kuuluu 9 eri brändiä, joita ovat H&M, COS, Monki, Weekday, Cheap Monday, ”& Other Stories”, H&M Home, ARKET ja Afound. Näistä Afound lanseerattiin kesäkuussa 2018.

H&M:n hallituksen puheenjohtajana toimii Stefan Persson (s. 1947) ja toimitusjohtajana Karl-Johan Persson (s. 1975). Karl-Johan on työskennellyt H&M:ssä vuodesta 2000. Stefan ja Karl-Johan kuuluvat perustajan Erling Perssonin sukuun, joten H&M on tiukasti perustajaperheen hallussa.

Osake ja omistus

H&M listautui Tukholman pörssiin vuonna 1974. Yhtiöllä on pörssissä kaksi eri osakesarjaa: HM-A ja HM-B, joista A-sarjalla on enemmän ääniä yhtiökokouksessa. Muutoin osakkeet antavat samat oikeudet. Piensijoittajalle HM-B -sarja sopii paremmin, sillä sen vaihto on suurempaa.

Perssonin perhe on H&M:n suurin omistaja, ja perheellä on noin 44,9 prosentin osuus osakkeista ja noin 73,2 prosentin osuus äänivallasta. He siis määräävät, mitä yhtiössä tapahtuu. Toinen suuri omistaja on Lottie Tham perheineen, joilla on 5,4 prosentin osuus osakkeista ja 2,6 prosentin osuus äänivallasta. Omistajalista on nähtävissä osoitteessa http://about.hm.com/en/investors/shareholders.html.

H&M on Tukholman pörssin suurimpia yhtiötä, ja sen markkina-arvo on noin 270 miljardia kruunua.

Toimintaympäristö

Vaatevalmistajat ovat aika-ajoin otsikoissa siitä, kuinka heidän alihankkijat riistävät ja polkevat työntekijöitä halpatyömaissa tai tuhoavat luontoa ja luonnonvaroja. H&M:llä itsellään ei ole yhtään omaa vaatetehdasta, vaan kaikki tuotteet teetetään alihankkijoiden toimesta pääasiassa Aasiassa ja Euroopassa. Maineen menettämisen riski (maineriski) on siten varsin todellinen, joten H&M valvoo alihankkijoidensa toimia tarkasti.

Syntyneet kohut voivat vaikuttaa myyntiin varsin kovalla tavalla, mutta ainakin tähän mennessä vaatevalmistajat ovat päässeet varsin pienillä kolhuilla näiden kohujen yli. Ihmiset unohtavat ostosboikottinsa varsin nopeasti. Ostoskäyttäytyminen eivät aina vastaa sitä, mitä ostoskäyttäytymiskyselyihin vastataan – kuluttajan oma lompakko ohjaa vahvasti käyttäytymistä.

Muotimaailmassa oikean muodin haistaminen on ensiarvoisen tärkeää (muotiriski). Varsinkin, kun vaatteen tie suunnittelupöydältä kauppojen hyllyille vie helposti useita kuukausia. Keskellä kesää on vaikea regoida, jos hyllyt notkuvat muotituotteita, jotka eivät ole muodissa. Näin monet vaatealan yritykset teettävät vaatteensa Aasiassa. Jos sitten jokin muotivaate myy Euroopassa ennakoitua enemmän, niin sesongin täydennyserät tehdään esim. Turkissa (tai muussa lähialueen halpamaassa). Näin säästetään kuljetuksiin menevää aikaa.

Nykyaikainen IT-teknologia tarjoaa kaupalle mahdollisuuden analysoida kauppojen myyntidataa reaaliaikaisesti. Näin kaupat voivat reagoida muuttuviin trendeihin varsin nopeastikin.

Sääolot voivat vaikuttaa myyntiin (sääriski) jos sesongin sää ei vastaakaan odotuksia. Kesä on kylmempi tai talvi lämpimämpi kuin mitä odotettiin. Vuoden 2016 leuto talvi Euroopassa vaikutti osaltaan talvivaatteiden myyntiin, joka näkyi sitten Q1/2016 tuloksen heikkenemisenä. Vastaavasti syksy 2016 oli tavanomaista lämpimäpi, joka viivästytti syyskauden alkua. Tämä taasen näkyi Q3/2016 tuloksessa.

Koska H&M toimii ympäri maailmaa, niin se altistuu valuuttakurssien liikkeille (valuuttariski). Erityisesti dollari-eurokurssin heilahtelut vaikuttavat suuresti H&M:n raportoituihin lukuihin.

Kasvu

H&M uudisti tavoitteensa vuoden 2017 alusta niin, että tavoitteena on kasvattaa myymälöiden että verkkokaupan myyntiä 10 – 15 prosenttia (aiemmin myymälöiden määrää 10 – 15 %).

Vuodelle 2018 yhtiö suunnittelee yhteensä noin 390 uuden myymälän avaamista. Lisäksi H&M laajentuu uusille markkinoille mm. Uruguai ja Ukraina. Oheinen kuva kertoo hyvin sen, miten H&M:n myymälöiden määrä on kasvanut.

Tilikauden 2017 lopussa oli Suomessa oli 64 myymälää ja maailmanlaajuisesti 4 739 myymälää. Vuoden 2017 aikana H&M avasi yhteensä 497 uutta myymälää ja sulki 91.

hm-stores

Investointikulut ovat korkeita tulevien vuosien aikana, kun H&M investoi verkkokauppoihinsa (5 uutta markkina-aluetta vuonna 2018), laajentumisiin sekä markkina-asemansa vahvistamiseen.

Lue myös H&M:n Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset