Hennes & Mauritz

Viimeksi päivitetty 3.10.2019

Ruotsalainen Hennes & Mauritz (H&M) on yksi maailman suurimmista muotiyrityksistä. Yrityksellä on noin 177 000 työntekijää sekä 4 970 myymälää 73 maassa (09/2019). H&M:n malleina ovat olleet mm. supertähdet Beyoncé, Madonna, Kylie Minoque ja David Beckham. H&M:n kuvaa bisnesideaansa: ”Fashion and quality at the best price in a sustainable way” eli muotia ja laatua parhaaseen hintaan kestävällä tavalla.

H&M syntyi, kun sen perustaja Erling Persson avasi vuonna 1947 naisten vaatteita myyvän myymälän Ruotsin Västerås:ssa. Myymälän nimi oli tuolloin ”Hennes”. Nimi muuttui nykyiseen muotoon ”Hennes & Mauritz”:ksi, kun Persson osti metsästys- ja kalastustarvikkeita myyvän ”Mauritz Widforss”:n vuonna 1968.

Nykyään H&M:ään kuuluu 8 eri brändiä, joita ovat H&M, COS, Monki, Weekday, ”& Other Stories”, H&M Home, ARKET ja Afound. Näistä Afound lanseerattiin kesäkuussa 2018. Cheap Monday -brändin yhtiö lopetti vuoden 2018 lopulla.

H&M:n hallituksen puheenjohtajana toimii Stefan Persson (s. 1947) ja toimitusjohtajana Karl-Johan Persson (s. 1975). Karl-Johan on työskennellyt H&M:ssä vuodesta 2000. Stefan ja Karl-Johan kuuluvat perustajan Erling Perssonin sukuun, joten H&M on tiukasti perustajaperheen hallussa.

Osake ja omistus

H&M listautui Tukholman pörssiin vuonna 1974. Yhtiöllä on pörssissä kaksi eri osakesarjaa: HM-A ja HM-B, joista A-sarjalla on enemmän ääniä yhtiökokouksessa. Muutoin osakkeet antavat samat oikeudet. Piensijoittajalle HM-B -sarja sopii paremmin, sillä sen vaihto on suurempaa.

Perssonin perhe on H&M:n suurin omistaja, ja perheellä on noin 47,9 prosentin osuus osakkeista ja noin 74,7 prosentin osuus äänivallasta. He siis määräävät, mitä yhtiössä tapahtuu. Toinen suuri omistaja on Lottie Tham perheineen, joilla on 5,4 prosentin osuus osakkeista ja 2,6 prosentin osuus äänivallasta. Omistajalista on nähtävissä osoitteessa https://hmgroup.com/investors/shareholders.html.

H&M on Tukholman pörssin suurimpia yhtiötä, ja sen markkina-arvo on noin 300 miljardia kruunua.

Toimintaympäristö

Vaatevalmistajat ovat aika-ajoin otsikoissa siitä, kuinka heidän alihankkijat riistävät ja polkevat työntekijöitä halpatyömaissa tai tuhoavat luontoa ja luonnonvaroja. H&M:llä itsellään ei ole yhtään omaa vaatetehdasta, vaan kaikki tuotteet teetetään alihankkijoiden toimesta pääasiassa Aasiassa ja Euroopassa. Maineen menettämisen riski (maineriski) on siten varsin todellinen, joten H&M valvoo alihankkijoidensa toimia tarkasti.

Syntyneet kohut voivat vaikuttaa myyntiin varsin kovalla tavalla, mutta ainakin tähän mennessä vaatevalmistajat ovat päässeet varsin pienillä kolhuilla näiden kohujen yli. Ihmiset unohtavat ostosboikottinsa varsin nopeasti. Ostoskäyttäytyminen eivät aina vastaa sitä, mitä ostoskäyttäytymiskyselyihin vastataan – kuluttajan oma lompakko ohjaa vahvasti käyttäytymistä.

Muotimaailmassa oikean muodin haistaminen on ensiarvoisen tärkeää (muotiriski). Varsinkin, kun vaatteen tie suunnittelupöydältä kauppojen hyllyille vie helposti useita kuukausia. Keskellä kesää on vaikea regoida, jos hyllyt notkuvat muotituotteita, jotka eivät ole muodissa. Näin monet vaatealan yritykset teettävät vaatteensa Aasiassa. Jos sitten jokin muotivaate myy Euroopassa ennakoitua enemmän, niin sesongin täydennyserät tehdään esim. Turkissa (tai muussa lähialueen halpamaassa). Näin säästetään kuljetuksiin menevää aikaa.

Nykyaikainen IT-teknologia tarjoaa kaupalle mahdollisuuden analysoida kauppojen myyntidataa reaaliaikaisesti. Näin kaupat voivat reagoida muuttuviin trendeihin varsin nopeastikin.

Sääolot voivat vaikuttaa myyntiin (sääriski) jos sesongin sää ei vastaakaan odotuksia.

Koska H&M toimii ympäri maailmaa, niin se altistuu valuuttakurssien liikkeille (valuuttariski). Erityisesti dollari-eurokurssin heilahtelut vaikuttavat suuresti H&M:n raportoituihin lukuihin.

Kasvu

H&M uudisti tavoitteensa vuoden 2017 alusta niin, että tavoitteena on kasvattaa myymälöiden että verkkokaupan myyntiä 10 – 15 prosenttia (aiemmin myymälöiden määrää 10 – 15 %).

Vuodelle 2019 yhtiö suunnittelee yhteensä noin 175 uuden myymälän avaamista. Tilikauden 2018 lopussa oli Suomessa oli 67 myymälää ja maailmanlaajuisesti 4 968 myymälää. Vuoden 2018 aikana H&M avasi yhteensä 375 uutta myymälää ja sulki 146.

Investointikulut ovat korkeita tulevien vuosien aikana, kun H&M investoi verkkokauppoihinsa, laajentumisiin sekä markkina-asemansa vahvistamiseen.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus