Hennes & Mauritz

Viimeksi päivitetty 26.6.2020

Ruotsalainen Hennes & Mauritz (H&M) on yksi maailman suurimmista muotiyrityksistä. Yrityksellä on noin 177 000 työntekijää sekä 5 065 myymälää 75 maassa (03/2020). H&M:n malleina ovat olleet mm. supertähdet Beyoncé, Madonna, Kylie Minoque ja David Beckham. H&M:n kuvaa bisnesideaansa: ”Fashion and quality at the best price in a sustainable way” eli muotia ja laatua parhaaseen hintaan kestävällä tavalla.

H&M syntyi, kun sen perustaja Erling Persson avasi vuonna 1947 naisten vaatteita myyvän myymälän Ruotsin Västerås:ssa. Myymälän nimi oli tuolloin ”Hennes”. Nimi muuttui nykyiseen muotoon ”Hennes & Mauritz”:ksi, kun Persson osti metsästys- ja kalastustarvikkeita myyvän ”Mauritz Widforss”:n vuonna 1968.

Nykyään H&M:ään kuuluu 8 eri brändiä, joita ovat H&M, COS, Monki, Weekday, ”& Other Stories”, H&M Home, ARKET ja Afound. Näistä Afound lanseerattiin kesäkuussa 2018. Cheap Monday -brändin yhtiö lopetti vuoden 2018 lopulla.

Muutoksia ylimmässä johdossa

H&M:n hallituksen puheenjohtajana Stefan Persson ilmoitti tammikuussa 2020, että hän ei enää asetu ehdolle yhtiön hallitukseen. Stefan toivoo, että nykyinen toimitusjohtaja Karl-Johan Persson valittaisiin kevään 2020 yhtiökokouksessa hallitukseen sekä sen puheenjohtajaksi.

Samalla se tarkoittaa sitä, että H&M:n uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Helena Helmersson (s. 1973) ja hän aloitti tehtävässään 31.1.2020. Helena on toiminut erilaisissa johtotehtävissä H&M:llä vuodesta 1997 alkaen ja viimeksi COO:na.

Myös talousjohtaja (CFO) vaihtuu, sillä Jyrki Tervonen seuraa Karl-Johania Ramsbury Invest -yhtiöön. Adam Karlsson on nimetty uudeksi talousjohtajaksi.

Osake ja omistus

H&M listautui Tukholman pörssiin vuonna 1974. Yhtiöllä on pörssissä kaksi eri osakesarjaa: HM-A ja HM-B, joista A-sarjalla on enemmän ääniä yhtiökokouksessa. Muutoin osakkeet antavat samat oikeudet. Piensijoittajalle HM-B -sarja sopii paremmin, sillä sen vaihto on suurempaa.

Perssonin perhe on H&M:n suurin omistaja, ja perheellä on noin 47,9 prosentin osuus osakkeista ja noin 74,7 prosentin osuus äänivallasta. He siis määräävät, mitä yhtiössä tapahtuu. Toinen suuri omistaja on Lottie Tham perheineen, joilla on 5,4 prosentin osuus osakkeista ja 2,6 prosentin osuus äänivallasta. Omistajalista on nähtävissä osoitteessa https://hmgroup.com/investors/shareholders.html.

H&M on Tukholman pörssin suurimpia yhtiötä, ja sen markkina-arvo on noin 235 miljardia kruunua.

Toimintaympäristö

Vaatevalmistajat ovat aika-ajoin otsikoissa siitä, kuinka heidän alihankkijat riistävät ja polkevat työntekijöitä halpatyömaissa tai tuhoavat luontoa ja luonnonvaroja. H&M:llä itsellään ei ole yhtään omaa vaatetehdasta, vaan kaikki tuotteet teetetään alihankkijoiden toimesta pääasiassa Aasiassa ja Euroopassa. Maineen menettämisen riski (maineriski) on siten varsin todellinen, joten H&M valvoo alihankkijoidensa toimia tarkasti.

Syntyneet kohut voivat vaikuttaa myyntiin varsin kovalla tavalla, mutta ainakin tähän mennessä vaatevalmistajat ovat päässeet varsin pienillä kolhuilla näiden kohujen yli. Ihmiset unohtavat ostosboikottinsa varsin nopeasti. Ostoskäyttäytyminen eivät aina vastaa sitä, mitä ostoskäyttäytymiskyselyihin vastataan – kuluttajan oma lompakko ohjaa vahvasti käyttäytymistä.

Muotimaailmassa oikean muodin haistaminen on ensiarvoisen tärkeää (muotiriski). Varsinkin, kun vaatteen tie suunnittelupöydältä kauppojen hyllyille vie helposti useita kuukausia. Keskellä kesää on vaikea reagoida, jos hyllyt notkuvat muotituotteita, jotka eivät ole muodissa. Näin monet vaatealan yritykset teettävät vaatteensa Aasiassa. Jos sitten jokin muotivaate myy Euroopassa ennakoitua enemmän, niin sesongin täydennyserät tehdään esim. Turkissa (tai muussa lähialueen halpamaassa). Näin säästetään kuljetuksiin menevää aikaa.

Nykyaikainen IT-teknologia tarjoaa kaupalle mahdollisuuden analysoida kauppojen myyntidataa reaaliaikaisesti. Näin kaupat voivat reagoida muuttuviin trendeihin varsin nopeastikin.

Sääolot voivat vaikuttaa myyntiin (sääriski) jos sesongin sää ei vastaakaan odotuksia.

Koska H&M toimii ympäri maailmaa, niin se altistuu valuuttakurssien liikkeille (valuuttariski). Erityisesti dollari-eurokurssin heilahtelut vaikuttavat suuresti H&M:n raportoituihin lukuihin.

Kasvu

Yhtiö on viimeisen 10 vuoden aikana laajentunut kovalla vauhdilla uusille markkinoille. Nyt tämä laajenemisvauhti on hieman hidastumassa, sillä vuonna 2019 yhtiö avasi ”vain” 108 uutta myymälää. Yhtiö suunnittelee avaavansa noin 130 uutta myymälää vuonna 2020, mutta toisaalta suunnittelee 170 myymälän sulkemista eli myymälöiden määrä laskisi 40:llä.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus