Harley-Davidson Inc

Viimeksi päivitetty 28.1.2020

Harley-Davidson on brändiltään ehkä maailman tunnetuin moottoripyörä­valmistaja. Konsernin emoyhtiönä toimii ”Harley-Davidson Inc” ja sillä on kaksi tytäryhtiötä. ”Harley-Davidson Motor Company” valmistaa ja myy pyöriä sekä ”Harley-Davidson Financial Service”, joka tarjoaa niin pyörän ostajille kuin jälleenmyyjille erilaisia rahoitus- ja vakuutuspalveluja. Yhtiöllä on noin 5 800 työntekijää maailmanlaajuisesti ja yhtiön markkina-arvo on noin 5,3 miljardia dollaria.

William S. Harley ja Arthur Davidson perustivat ”Harley-Davidson Motor Company”-nimisen yrityksen kilpamoottoripyörien valmistukseen vuonna 1903. Yrityksen kasvu oli nopeaa ja vuoteen 1920 mennessä yhtiö oli maailman suurin moottoripyörävalmistaja (yli 2 000 jälleenmyyjää 67 maassa).

Yhtiön toimitusjohtajana toimii Matthew Levatich (s. 1965) ja hän aloitti tehtävässä toukokuussa 2015. Hän on ollut yrityksen palveluksessa vuodesta 1994 alkaen, ja ennen nykyistä emoyhtiön toimitusjohtajan pestiä hän toimi Harley-Davidson Motor Companyn toimitusjohtajana vuodesta 2009.

Edeltävänä toimitusjohtajana (2009 – 2015) toimi Keith Wandell, joka aloitti ensitöikseen yhtiössä rankan, 300 miljoonaan dollarin vuosisäästöt tuovan saneerausohjelman finanssikriisin jälkeisinä vuosina 2009 ja 2010. Lisäksi Wandellin saavutuksiin kuului asiakassegmentin laajentaminen nuoriin, naisiin, afro- ja latinalaisamerikkalaisiin.

Toimintaympäristö

Lokakuussa 2015 tj Levatich totesi Harley-Davidsonin olevan kovan hintakilpailun ja -paineen alla. Kilpailijat olivat alentaneet hintoja jopa 25 prosenttia. Kilpailutilanne on edelleen kova vuonna 2020.

Yhtiön kovimpia kilpailijoita ovat mm. italialainen Ducati, saksalainen BMW sekä japanilaiset Yamaha, Honda ja Kawasaki ja amerikkalainen Polaris, jonka tunnetuin brändi on Indian.

Yhdysvalloissa Harley-Davidsonilla on vahva asema ja sillä on 49,1 prosentin markkinaosuus (Q4/2019). Se on kuitenkin pudonnut noin 4-5 prosenttiyksikköä vuodesta 2015 kovan kilpailun seurauksena. Yhtiö ei ole lähtenyt mukaan hintakilpailuun, koska se haluaa pitää kiinni brändimielikuvastaan.

Osakelistaus

Harley-Davidson listautui New Yorkin pörssiin (NYSE) vuonna 1987 ja osakkeen tunnus on HOG. HOG-viittaus syntyi aikoinaan, kun yhtiön maskotti, sika (englanniksi ”hog”), tuotiin näytille jokaisen voitetun moottoripyöräkilpailun jälkeen.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus