Harley-Davidson Inc

Viimeksi päivitetty 28.7.2020

Harley-Davidson on brändiltään ehkä maailman tunnetuin moottoripyörä­valmistaja. Konsernin emoyhtiönä toimii ”Harley-Davidson Inc” ja sillä on kaksi tytäryhtiötä. ”Harley-Davidson Motor Company” valmistaa ja myy pyöriä sekä ”Harley-Davidson Financial Service”, joka tarjoaa niin pyörän ostajille kuin jälleenmyyjille erilaisia rahoitus- ja vakuutuspalveluja. Yhtiöllä on noin 5 800 työntekijää maailmanlaajuisesti ja yhtiön markkina-arvo on noin 4,4 miljardia dollaria.

William S. Harley ja Arthur Davidson perustivat ”Harley-Davidson Motor Company”-nimisen yrityksen kilpamoottoripyörien valmistukseen vuonna 1903. Yrityksen kasvu oli nopeaa ja vuoteen 1920 mennessä yhtiö oli maailman suurin moottoripyörävalmistaja (yli 2 000 jälleenmyyjää 67 maassa).

Helmikuussa 2020 yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti Jochen Zeitz. Hän on ollut yhtiön hallituksessa vuodesta 2007, minkä lisäksi hän on toiminut Puman toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana vuosien 1993 – 2011 aikana. Aiemmin toimitusjohtajana toimii Matthew Levatich (05/2015 – 02/2020).

Toimintaympäristö

Kova kilpailutilanne on pitänyt yhtiötä pinteessä jo useamman vuoden ajan. Yhtiön kovimpia kilpailijoita ovat mm. italialainen Ducati, saksalainen BMW sekä japanilaiset Yamaha, Honda ja Kawasaki ja amerikkalainen Polaris, jonka tunnetuin brändi on Indian.

Yhdysvalloissa Harley-Davidsonilla on vahva asema ja sillä on 49,1 prosentin markkinaosuus (Q4/2019). Se on kuitenkin pudonnut noin 4-5 prosenttiyksikköä vuodesta 2015 kovan kilpailun seurauksena. Yhtiö ei ole lähtenyt mukaan hintakilpailuun, koska se haluaa pitää kiinni brändimielikuvastaan.

Osakelistaus

Harley-Davidson listautui New Yorkin pörssiin (NYSE) vuonna 1987 ja osakkeen tunnus on HOG. HOG-viittaus syntyi aikoinaan, kun yhtiön maskotti, sika (englanniksi ”hog”), tuotiin näytille jokaisen voitetun moottoripyöräkilpailun jälkeen.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus