Huhtamäki Oyj

Viimeksi päivitetty 23.7.2020

Huhtamäki Oyj on suomalainen elintarvikepakkauksiin erikoistunut yritys. Yhtiö valmistaa mm. kartonkisia kuppeja, kertakäyttöisiä aterimia, take-away -pakkauksia, kanamunakennoja, yms. Huhtamäellä on yli 70 tuotantolaitosta ympäri maailmaa ja sillä on noin 18 800 työntekijää (Q2/2020).

Huhtamäen historia ulottuu vuoteen 1920, kun Heikki Huhtamäki perusti Oy Huhtamäen Tehtaat -nimisen makeistehtaan. Yhtiön rönsyili mm. elintarvikkeisiin (Jalostaja), lääketeollisuuteen (Leiras) ja alkoholijuomiin (Marli). Rönsyjä purettiin 1980 ja -90 -luvuilla, jolloin yhtiön toiminta keskittyi pakkausmateriaalien valmistamiseen. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Huhtamäki)

huhtamaki-tuotteita
Kuva: http://www.huhtamaki.com/fi/web/foodservice/product-categories

Charles Héaulmén (s. 1966) aloitti toimitusjohtajana huhtikuussa 2019. Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Jukka Moisio (2008 – 2018). Charles tulee Huhtamäelle Tetra Pakista, missä hän on toiminut erilaisissa johtotehtävissä vuodesta 1999 alkaen.

Osake ja omistajat

Huhtamäki listautui pörssiin vuonna 1984 ja yhtiön kaupankäyntitunnus on HUH1V. Osakkeen päivävaihto on noin 10 miljoonaa euroa, joten osake on riittävän likvidi piensijoittajan tarpeisiin.

Yhtiön suurimpia omistajia ovat Suomen Kulttuurirahasto, joka omistaa Huhtamäestä 11,2 prosentin osuuden. Muita isoja omistajia ovat Varma (2,8 %) ja Ilmarinen (2,5 %).

Toimintaympäristö

Huhtamäki arvioi, että väestönkasvun lisäksi kaupungistuminen, keskiluokan kasvu sekä kulutustottumusten muutokset (etenkin Intiassa ja Kiinassa) luovat kysyntää pakatuille elintarvikkeille ja erilaisille take-away -pakkauksille.

Yhtiö arvioi, että kehittyvien markkinoiden kasvumahdollisuudet ovat noin kaksi kertaa nopeampaa kuin alueen BKT:n kasvuvauhti on. Kehittyneiden maiden kasvumahdollisuudet ovat noin BKT+2 %.

Yhtiön asiakkaita ovat isot kansainväliset elintarvikejätit ja näitä ovat mm. McDonalds, Burger King, Subway, Chipotle, Coca Cola, PepsiCo, Unilever, Nestle… Nämä tunnetut jätit ovat sekä uhka että mahdollisuus. Ison asiakkaan menetys on vaikea paikata, sillä pakkausvalmistajien välinen kilpailu pitää huolen siitä, ettei oma asiakas pääse helposti kilpailijoiden haaviin.

Kilpailijoikseen Huhtamäki nimeää mm. International Paper, Gen Pak, Bemis sekä monet paikalliset toimijat.

Huhtamäen toimiessa globaalisti, niin se altistuu valuuttakurssiriskeille. Kuten muutkin kansainvälistä toimintaa tekevät yritykset, niin yhtiö käyttää valuuttajohdannaisia sekä sopimusteknisiä keinoja suojautuakseen valuuttakurssien muutoksia vastaan.

Muovin käyttöä pyritään globaalisti vähentämään. Tämä aiheuttaa paineita myös Huhtamäelle ja sen pakkausratkaisuille tulevaisuudessa.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus