Kraft Heinz Company

Viimeksi päivitetty 2.8.2020

Yhdysvaltalainen Kraft Heinz Company on maailman viidenneksi suurin elintarvikeyritys, jonka tuotteita myydään yli 200 maassa. Yhtiöllä on 8 brändiä, joiden brändiarvo ylittää miljardin dollarin rajan. Kraft Heinz:lla on noin 38 000 työntekijää ja yhtiön markkina-arvo on noin 36 miljardia dollaria.

Kraft Heinz on käynyt läpi historiansa aikana useita isoja yritysjärjestelyitä, joista viimeisin oli fuusio H.J. Heinz Company:n ja Kraft Foods:n kanssa.

Kraft

Kraft:n historia alkaa vuodesta 1909, kun James L. Kraft perusti veljiensä kanssa yhtiön, joka myi aluksi juustoja. Yhtiö myös patentoi pastörointimetodin, jolla juustojen säilyvyyttä pystyttiin parantamaan.

Ensimmäinen isompi yritysjärjestely tapahtui vuonna 1930, kun National Dairy Products Corporation osti Kraft:n. Vuonna 1988 paremmin tupakkatuotteistaan tunnettu Philip Morris Companies osti Kraft:n National Dairy:ltä ja yhdisti sen omistamaansa elintarvikeyksikköönsä. Vuonna 2007 Philip Morris (nykyään Altria) listasi Kraft Foods:n pörssiin.

Kraft Foods taasen jakautui kahdeksi eri yhtiöksi vuonna 2011. Välipalatuotteita myyvästä Mondelez International:sta tuli laillinen perijä Kraft Foods:lle, kun taas uusi Kraft Foods jatkoi elintarveikekaupan saralla.

Heinz

Heinz:n historia ulottuu vuoteen 1876, jolloin Henry John Heinz perusti elintarvikeyrityksen vuonna 1876. Heinz:n ketsuppi oli yksi yhtiön ensimmäisiä tuotteita, jolla on nykyään yli 50 prosentin markkinaosuus USA:n ketsuppimyynnistä.

Fuusio

Kraft Foods ja H.J. Heinz Company fuusioituivat vuonna 2015 muodostaen Kraft Heinz Company:n. Yhtiö on maailman viidenneksi ja USA:n kolmanneksi suurin elintarvikeyritys PepsiCo:n ja Nestlé:n jälkeen.

Kuten todettua, niin yhtiöllä on 8 tuotemerkkiä, joiden brändiarvo on yli miljardi dollaria. Tunnetuin tuote on Heinz-ketsuppi, mutta esimerkiksi HP-kastikkeet tai Philadephia-juustot ovat suomalaisille tuttuja.

heinzkraftbrands
Kuva: http://time.com/money/3757991/kraft-heinz-merger-brands/

Kraft Heinz:n toimitusjohtajana aloitti syksyllä 2019 Miguel Patricio, joka oli aiemmin toiminut mm. Anheuser-Busch Inbev SA/NV:lla erilaisissa johtajatehtävissä vuodesta 1998 alkaen. Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Bernardo Hees, joka ennen fuusiota toimi Heinzin toimitusjohtajana vuodesta 2013 alken.

Kraft Heinz Company on listattuna Nasdaq:n pörssissä tunnuksella KHC.

Toimintaympäristö

Yhtiön liikevaihdosta peräti 20 prosenttia tulee Wal-Mart:n myymälöiden kautta. Toisaalta Kraft Heinz:n tuotevalikoima on laaja, joten myynti ei ole yksittäisen nimikkeen varassa. Viisi suurinta asiakasta vastaa

  • noin 30 prosenttia yhtiön Euroopan myynnistä
  • vajaata 50 prosenttia yhtiön USA:n myynnistä
  • yli 70 prosenttia yhtiön Kanadan myynnistä.

Kraft Heinz:n kokema kilpailutilanne on kireää ympäri maailmaa, ja etenkin kauppaketjujen omat merkit eli ns. private label -tuotteet valtaavat kuluttajien sydämiä ja kauppojen hyllyjä.

Laatu- ja turvallisuusnäkökulmat ovat keskeisessä asemassa laadukkaiden elintarvikkeiden myynnissä. Myös tuotteiden valvonta ja regulaation kiristyminen voivat vaikuttaa negatiivisesti yhtiön toimintaan.

Yhtiöllä on toimintaa monissa ns. kehittyvissä maissa mm. Meksikossa, Venäjällä, Brasiliassa ja Venezuelassa. Näiden maiden talouksien epävakaa kehitys voi vaikuttaa negatiivisesti Kraft Heinz:n toimintaan.

Myös Trumpin esiin nostamat mahdolliset tuontitullit tai muut ongelmat NAFTA:n (P-Amerikan vapaakauppa-alue) sopimuksissa voivat vaikuttaa yhtiön toimintaan.

Ja samoin kuin Campbell:n kohdalla, niin suurten ikäluokkien (”baby boomers”) kulutus- ja ruokailutottumukset eroavat nuorempien (”millenials”) ikäluokkien tottumuksista. Nuoremmat kuluttajat haluavat yhä enemmän terveellisempiä sekä tuoreista raaka-aineista tehtyjä orgaanisia ja funktionaalisia elintarvikkeita. Lisäksi epäluulo isojen korporaatioiden ja instituutioiden toimintaan ja luotettavuuteen on murroksessa.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus