KONE Oyj

Viimeksi päivitetty 18.7.2020

KONE Oyj on tunnettu suomalainen hissi-, liukuporras- ja automaattiovivalmistaja. Yhtiö tarjoaa myös palveluja ratkaisuja laitteiden huoltoon ja modernisointiin. KONEen markkina-arvo on noin 33,5 miljardia euroa ja sillä on noin 60 250 työntekijää.

KONEen juuret ulottuvat vuoteen 1910, jolloin KONE Osakeyhtiö rekisteröitiin. Aluksi yhtiö kunnosti ja myi Strömbergin vanhoja moottoreita sekä toi maahan ruotsalaisen Graham Brothersin hissejä. Ensimmäiset KONEen itsensä valmistamat hissit asennettiin vuonna 1918 ja 10 vuotta myöhemmin yhtiö valmisti jo hissin per päivä vauhdilla.

KONEen kansainvälistyminen alkoi 1960 – 1970 luvulla, kun yhtiö osti ensin ruotsalaisen ASEAn hissiliiketoiminnot. Joitakin vuosia myöhemmin KONE osti Westinghousen Euroopan hissiliiketoiminnot, jonka myötä yhtiö sai asiantuntemusta pilvenpiirtäjistä. 1980-luvun lopulla KONE oli yksi maailman kolmesta johtavasta hissien, liukuportaiden ja nosturien valmistajista.

KONE-UltraRope-in-elevator-shaft-2
Kuva: Koneen kuvapankki: https://kone.materialbank.net/NiboWEB/KONE/file.do?showSlideshow=true&uuid=7367892

Harald Herlin osti KONEen vuonna 1924, josta alkaen yhtiö on ollut Herlinin suvun vallassa. Pekka Herlinin kuoltua vuonna 2003 hänen perintönsä oli pitkälti kiinni KONEen osakkeissa. Perintö jaettiin muokkaamalla aiemmin ostettu Partek ja irrottamalla se omaksi yhtiökseen, Cargotec Oyj:ksi.

Lisää KONEen historiasta löytyy yhtiön sivustolta: https://www.kone.com/fi/yhtio/historia/

Osake ja omistajat

Edellä mainitun perinnönjaon seurauksena Antti Herlin omistaa KONEesta noin 62 prosentin ääniosuuden. Hän siis päättää, mitä KONEessa tapahtuu.

KONE listautui Helsingin pörssiin vuonna 1967 ja sen pörssitunnus on KNEBV. Yhtiöllä on myös listaamaton A-osakesarja, jonka äänimäärä on B-sarjaa suurempi.

KONEen toimitusjohtajana toimii Henrik Ehrnrooth (s. 1969), joka aloitti tehtävässään huhtikuussa 2014. Ennen toimitusjohtajuutta Henrik toimi yhtiön talousjohtajana (2009 – 2014).

Toimintaympäristö

KONEen osuus globaalista uuslaitehankinnasta on noin 20 prosenttia ja sillä on noin 1,2 miljoonan laitteen huoltolaitekanta (2017).

Yhtiö jakaa toimintansa uusien laitteiden valmistukseen sekä huolto- ja modernisointiliiketoimintoihin. Uusien laitteiden liikevaihdon osuus on hieman yli puolet (n. 53 %) koko konsernin liikevaihdosta.

KONEen kasvua vauhdittavat kaksi merkittävää megatrendiä: kaupungistuminen ja teknologinen murros. Yhtiö kertoo, että vuoteen 2050 mennessä 2/3 maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Joka ikinen päivä noin 200 000 ihmistä muuttaa kaupunkeihin. Tämä muuttoliike tarkoittaa tietenkin sitä, että asuinrakentaminen hisseineen jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Riskejä

Viime vuosina yhtiön hintakilpailu on kiristynyt, mikä on näkynyt liikevaihdon voimakkaan kasvun hidastumisena sekä tuloksen kääntymisenä laskuun. KONE kertookin, että globaalin taloustilanteen huonontuminen voisi johtaa markkinaympäristön heikentymiseen ja kilpailutilanteen kiristymiseen.

Yhtiön liikevaihdosta noin 25 prosenttia muodostuu Kiinassa, joten Kiinan markkinoiden heikentyminen voisi vaikuttaa isolla painolla KONEen kasvuun ja kannattavuuteen. Lisäksi merkittävä osa KONEen komponenttitoimittajista ja tehdaskapasiteetista sijaitsee Kiinassa. Kaupparajoituksien tai protektionismin lisääntyminen voisi myös vaikuttaa KONEen tuloksentekokykyyn.

KONE voi kohdata mainehaittaa esimerkiksi onnettomuuden tai merkittävän toimitus- tai tuotelaatuongelmien johdosta.

Globaalina yhtiönä KONE altistuu valuuttakurssiriskeille. Merkittävimmät valuuttariskit ovat Kiinan renminbeissä, USA:n dollareissa sekä Saudi-Arabian rialeissa. Normaaliin tapaan yhtiö suojautuu näitä riskejä vastaan johdannaisilla sekä sopimusteknisillä ratkaisuilla.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus