Lassila-Tikanoja Oyj

Viimeksi päivitetty 28.7.2020

Vuonna 1905 Josef Lassila ja Frithjof Tikanoja perustivat Lassila & Tikanoja -nimisen yrityksen. Alkuun yritys oli tukkukauppa myyden mm. kankaita ja rihkamaa sekä saippuaa ja makeisia. Nykyään yhtiön tarjontaan kuuluu mm. ympäristö-, teollisuus-, ja kiinteistöpalveluja sekä uusiutuvia energialähteitä (mm. puubiomassa).

Lassila-Tikanoja (L&T) oli 1980-luvulle saakka Suomen suurimpia vaatetusteollisuusyrityksiä, jonka tunnetuimpia tuotemerkkejä olivat Tiklas-puvut ja -paidat sekä Topman-kengät. Nykymuotoinen L&T kuoriutui vuonna 1989 hankitun tytäryhtiön Säkkiväline Oy:n pohjalta.

Yhtiöllä on toimintaa niin Suomessa kuin Ruotsissa ja Venäjällä. L&T työllistää noin 8 500 työntekijää (Q2/2020) ja yhtiön markkina-arvo on noin 520 miljoonaa euroa.

Lassila-Tikanojan toimitusjohtajana toimii 1.1.2019 alkaen Eero Hautaniemi (s. 1965), joka toimi aiemmin Oriolan toimitusjohtajana. Lisäksi Eero on ollut L&T:n hallituksen jäsen vuosina 2007 – 2017. Eeroa ennen toimitusjohtajana toimi vuosina 2011 – 2018 Pekka Ojanpää.

Osake ja omistajat

Lassila-Tikanoja listautui Helsingin pörssiin 1.10.2001 ja osakkeen tunnus on LAT1V. Yhtiön osake on piensijoittajan näkökulmasta riittävän likvidi eli sillä käydään hiljaisinakin päivinä noin 200 000 euron edestä kauppaa.

Yhtiön suurimpia omistajia ovat:

 • Mandatum rahastot (7,7 %)
 • Evald ja Hilda Nissin Säätiö (6,2 %),
 • Nordean rahastot (4,5 %),
 • Juhani Maijala (3,9 %),
 • Eläkeyhtiö Elo (2,8 %),
 • Stiftelsen för Åbo Akademi (2,8 %),
 • Ilmarinen (2,6 %) ja
 • Heikki Bergholm (2,2 %).

Uusimman omistajalistauksen voi katsoa linkistä: https://www.lt.fi/fi/sijoittajat/osake-ja-osakkeenomistajat/osakkeenomistajat

Toimintaympäristö

L&T sanoo olevansa ”palveluyritys, joka yhdessä asiakkaidensa kanssa on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi”. Tähän kierrätykseen tai pikemminkin kiertotalouteen L&T fokusoi itseään tarjoten asiakkailleen energia-, materiaali- ja kustannustehokkuutta parantavia palveluja.

L&T listaa toimintansa ajureikseen

 • keskeisten raaka-aineiden kallistumisen,
 • ilmaston lämpenemisen ja
 • Euroopan ja Suomen kilpailukyvyn heikkenemisen.

Raaka-aineiden kallistuminen johtaa siihen, että jätteistä syntyy raaka-ainevarantoja, joita voidaan hyödyntää kaupallisesti. Tehokas jätteiden lajittelu auttaa tässä tehtävässä. Ilmaston lämpeneminen johtaa energiatehokkuuden sekä uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen.

L&T omaan toimintaan suoraan vaikuttavia tekijöitä ovat työn tekemisen joustavuus sekä työvuorojen optimointi. Henkilöstöä tulisi olla työvuorossa juuri oikea määrä työntekijöitä, oikeassa paikassa ja oikealla osaamisella niin ruuhkahuippuina kuin hiljaisempina aikoina. Roskien keräys- ja kuljetuspalveluiden ajoreittien tulee olla optimoituja kuin myös se, että samalla kierroksella voidaan kerätä erilaisia jätteitä.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus