Lassila-Tikanoja Oyj

Viimeksi päivitetty 25.10.2018

Vuonna 1905 Josef Lassila ja Frithjof Tikanoja perustivat Lassila & Tikanoja -nimisen yrityksen. Alkuun yritys oli tukkukauppa myyden mm. kankaita ja rihkamaa sekä saippuaa ja makeisia. Nykyään yhtiön tarjontaan kuuluu mm. ympäristö-, teollisuus-, ja kiinteistöpalveluja sekä uusiutuvia energialähteitä (mm. puubiomassa).

Lassila-Tikanoja (L&T) oli 1980-luvulle saakka Suomen suurimpia vaatetusteollisuusyrityksiä, jonka tunnetuimpia tuotemerkkejä olivat Tiklas-puvut ja -paidat sekä Topman-kengät. Nykymuotoinen L&T kuoriutui vuonna 1989 hankitun tytäryhtiön Säkkiväline Oy:n pohjalta.

Yhtiöllä on toimintaa niin Suomessa kuin Ruotsissa ja Venäjällä. L&T työllistää noin 8 500 työntekijää (Q3/2018) ja yhtiön markkina-arvo on noin 590 miljoonaa euroa.

Lassila-Tikanojan toimitusjohtajana toimii Pekka Ojanpää (s. 1966), ja hän aloitti tehtävässään vuonna 2011. Ennen nykyistä tehtävää Pekka toimi Kemira Oyj:ssä erilaisissa johtotehtävissä vuosina 2005 – 2011 ja sitä ennen hän työskenteli Nokiassa vuosina 1994 – 2004.

Osake ja omistajat

Lassila-Tikanoja listautui Helsingin pörssiin 1.10.2001 ja osakkeen tunnus on LAT1V. Yhtiön osake on piensijoittajan näkökulmasta riittävän likvidi eli sillä käydään hiljaisinakin päivinä noin 200 000 euron edestä kauppaa. Ojanperä on kuitenkin siirtymässä toisiin tehtäviin viimeistään 3.2.2019 ja hänelle haetaan seuraajaa.

Yhtiön suurin omistaja on Evald ja Hilda Nissin Säätiö noin 6,2 prosentin omistusosuudella. Muita suuria omistajia ovat Mandatum (6,0 %), Nordean rahastot (4,7 %), Juhania Maijala (3,9 %) sekä eläkeyhtiö Elo (3,2 %) ja Ilmarinen (2,4 %).

Lisäksi Kabouter Management LLC yhtiö liputti (4.7.2017), että sen osuus yhtiön omistuksesta on noussut 7,5 prosenttiin.

Toimintaympäristö

L&T sanoo olevansa ”palveluyritys, joka yhdessä asiakkaidensa kanssa on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi”. Tähän kierrätykseen tai pikemminkin kiertotalouteen L&T fokusoi itseään tarjoten asiakkailleen energia-, materiaali- ja kustannustehokkuutta parantavia palveluja.

L&T listaa toimintansa ajureikseen

  • keskeisten raaka-aineiden kallistumisen,
  • ilmaston lämpenemisen ja
  • Euroopan ja Suomen kilpailukyvyn heikkenemisen.

Raaka-aineiden kallistuminen johtaa siihen, että jätteistä syntyy raaka-ainevarantoja, joita voidaan hyödyntää kaupallisesti. Tehokas jätteiden lajittelu auttaa tässä tehtävässä. Ilmaston lämpeneminen johtaa energiatehokkuuden sekä uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen.

L&T omaan toimintaan suoraan vaikuttavia tekijöitä ovat työn tekemisen joustavuus sekä työvuorojen optimointi. Henkilöstöä tulisi olla työvuorossa juuri oikea määrä työntekijöitä, oikeassa paikassa ja oikealla osaamisella niin ruuhkahuippuina kuin hiljaisempina aikoina. Roskien keräys- ja kuljetuspalveluiden ajoreittien tulee olla optimoituja kuin myös se, että samalla kierroksella voidaan kerätä erilaisia jätteitä.

Lue myös Lassila-Tikanojan Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset