Lowe’s Companies

Viimeksi päivitetty 22.8.2019

Lowe’s Companies on Pohjois-Amerikan toiseksi suurin remontoinnin tavarataloketjuista. Yhtiöllä on yli 2 200 liikettä USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa, ja sillä on noin 300 000 työntekijää. Yhtiön markkina-arvo on noin 85 miljardia dollaria.

Lowe’s historia ulottuu vuoteen 1921, kun Lucius Smith Lowe avasi Lowe’s North Wilkesboro Hardware -nimisen myymälän. Luciuksen kuoltua liiketoiminnot siirtyivät hänen lapsilleen ja he ottivat mukaan Carl Buchan:n. Muutamia vuosia myöhemmin Carl osti liiketoiminnot kokonaan itselleen ja perusti näiden pohjalle Lowe’s Companies vuonna 1946.

Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen Carl ennakoi rakennusbuumin tulon ja kävi kauppaa suoraan rakentajien kanssa. Näin hän pystyi pitämään hinnat alhaisina, kun välissä ei ollut raskasta jälleenmyyntiverkostoa.

Lowe’s listautui New Yorkin pörssiin vuonna 1979 (NYSE: LOW).

Yhtiön toimitusjohtajana aloitti 07/2018 alkaen Marvin R. Ellison (s. 1965). Aiemmin Marvin toimi vähittäiskaupan J.C. Penney:n toimitusjohtajana (2014 – 2018) ja sitä ennen hän toimi Lowe’s:n kilpailijan Home Depotin US-toimintojen johtajana (Executive Vice President) vuosina 2008 – 2014. Marvinilla on näin vankka kokemus kaupan alalta. Lowe’s:n edellinen toimitusjohtaja Robert Biblock ilmoitti jäävänsä eläkkeelle ja hänen toimitusjohtajakautensa kesti 13 vuotta (2005 – 2018).

Lowe’s:lla on toimintaa USA:n lisäksi Meksikossa (2013-) ja Kanadassa (2007-). Yhtiö on kuitenkin luopumassa Meksikon toiminnoistaan vuoden 2019 aikana. Lowe’s kasvatti Kanadan markkinaosuutta vuonna 2016 hankkimalla kanadalaisen RONA:n. Yhtiö yritti ostaa RONA:n jo vuonna 2012, mutta tuolloin RONA:n osakkeenomistajat torppasivat ostohaaveet.

Toimintaympäristö

Lowe’s toimintastrategia nojautuu hyvään asiakaskokemukseen ja -tyytyväisyyteen sekä ns. Pro-asiakkaille tarkoitettujen tuotteiden ja palveluiden tarjoomaa.

Yhtiö tuo paljon tuotteita Kiinasta, joten kauppasota sekä tullitariffit voivat vaikuttaa negatiivisesti yhtiön tuloksentekokykyyn.

Lowe’s:n nimekkäin kilpailija on Home Depot (NYSE: HD), jonka markkina-arvo on noin 240 miljardia dollaria. Home Depot:lla on noin 2 280 myymälää ja se toimii myöskin USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa.

Perinteinen myymälävetoinen markkina on muuttumassa kuluttajien siirtyessä yhä suuremmissa määrin verkkoon. Näin etenkin USA:ssa, missä Amazonin kaltainen toimija vie tilaa perinteisiltä ”kivijalkamyymälöiltä”.

Asiakkaista kilpaillaan mm. hinnan, myymälöiden sijainnin, tuotevalikoiman laadun ja laajuuden sekä myymälähenkilökunnan osaamisen avulla.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus