Marimekko Oyj

Viimeksi päivitetty 13.8.2020

Suomalainen Marimekko Oyj on designyritys, jonka tuotevalikoimaan kuuluu mm. vaatteita, laukkuja sekä erilaisia kodin tavaroita. Yhtiön tuotteet ovat tunnettuja omaleimaisista kuvioista ja väreistä. Marimekon tuotteita myydään noin 40 maassa ja yhtiön lippulaivamyymälät ovat Helsingissä, Tukholmassa, Tokiossa, New Yorkissa sekä Sydneyssä.

Marimekolla on noin 430 työntekijää ja yhtiön markkina-arvo on noin 230 miljoonaa euroa.

Marimekon historia ulottuu vuoteen 1949 Viljo Ratian omistamaan Pintex kangaspainoon. Armi Ratia teki uudenlaisia värikkäitä kankaita ja osoittaakseen kankaiden käyttötarkoituksen hän piti muotinäytöksen vuonna 1951. Näytös oli menestys ja muutama päivä myöhemmin Marimekko Oy perustettiin. Ensimmäinen myymälä avattiin seuraavana vuonna.

Vuonna 1985 Marimekko siirtyi Amerin omistukseen, mutta omistus jäi lyhytaikaiseksi ja vuonna 1991 Kirsti Paakkanen osti Marimekon. Laajentuminen Aasiaan sai vauhtia, kun Marimekko laajentui Japaniin (2006) ja Kiinaan (2012).

Toimitusjohtaja ja osake

Marimekon toimitusjohtajana vuodesta 2015 alkaen on toiminut Tiina Alahuhta-Kasko (s. 1981). Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Mika Ihamuotila (2007 – 2015), joka nyt toimii Marimekon hallituksen puheenjohtajana. Tiina on ollut Marimekon palveluksessa vuodesta 2005 alkaen ja ennen toimitusjohtajuutta hän toimi yhtiössä erilaisissa johtotehtävissä.

Marimekko (”MMO1V”) listautui Helsingin Pörssin I-listalle vuonna 1999 ja päälistalle vuoden 2002 lopussa. Marimekon suurimpia omistajia ovat

  • Mika Ihamuotilan PowerBank Ventures Oy (12,5 %)
  • Moomin Characters Oy (5,3 %)
  • Ilmarinen (4,9 %)
  • Varma (4,8 %)
  • Anna Ehrnrooth (4,2 %)

Omistajalistaus on nähtävissä täällä.

Marimekon osakkeella käydään kauppaa suhteellisen hiljakseltaan eli noin 50 000 – 150 000 euron tasolla per päivä. Vilkkaimpina päivinä vaihto voi nousta yli 1 miljoonaan euroon.

Toimintaympäristö

Marimekko kertoo, että vähittäiskaupan digitalisoituminen lisää kilpailun lisäksi toimintaympäristön muutosnopeutta. Yhtiön designin ja tuotevalikoiman tulee vastata tähän nopeasti muuttuvaan maailmaan. Lisäksi varsin pienenä toimijana, tämä tuo haasteita myös yhtiön tuotannon sekä logistiikan järjestämiseen.

Yhtiön tunnetut kangaskuviot, designit ja muut aineettomat oikeudet ovat alttiita kopioinnille, joten yhtiön on tarkasti suojeltava omistamiaan tuoteoikeuksia. Yhtiö kertoi mm. Q2/2019 raportissa, että sen tietoon oli tullut harmaavientitapauksia, joiden osalta on ryhdytty toimenpiteisiin.

Kansainvälisenä toimijana Marimekko altistuu myös valuuttakurssiriskeille (mm. USD, SEK). Yhtiö kertoo kuitenkin, että noin 20 prosenttia liikevaihdosta ja noin 15 prosenttia ostoista tapahtuu muissa valuutoissa kuin euroissa.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus