Oriola Oyj

Viimeksi päivitetty 17.7.2020

Suomalainen Oriola Oyj toimii lääketukkukaupan alalla niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Yhtiöllä on noin 40 – 45 prosentin markkinaosuus lääkkeiden tukkukaupassa. Lisäksi Oriolalla on Ruotsissa yli 300 apteekkia. Oriolan markkina-arvo on noin 375 miljoonaa euroa ja sillä on noin 2 480 työntekijää.

Oriola perustettiin osaksi Orionia vuonna 1948, josta yhtiö irtautui omaksi itsenäiseksi pörssiyhtiöksi vuonna 2006. Ruotsin markkinoille Oriola pääsi vuonna 2003 ostaessaan Ruotsin toiseksi suurimman lääketukkukaupan, Kronans Droghandel AB:n. Tästä syystä Oriolan nimi oli Oriola-KD aina vuoteen 2017 saakka.

Oriola laajeni Venäjän markkinoille vuonna 2008, mutta yhtiö luopui näistä toiminnoista 6 vuotta myöhemmin vuonna 2014.

Kesko ja Oriola perustivat yhteisyrityksen (Hehku), joka olisi ollut koko Suomen kattava terveys-, kauneus-, ja hyvinvointimyymälöiden ketju. Ensimmäiset myymälät avautuivat keväällä 2018, mutta toiminta päätettiin ajaa alas varsin nopeasti vuoden 2018 loppupuolella.

Oriolan toimitusjohtajana toimii Robert Andersson (s. 1960) ja hän aloitti tehtävässään helmikuussa 2018. Tätä ennen Robert toimi Telia Companyssä erilaisissa johtotehtävissä. Häntä ennen Oriolan toimitusjohtajana toimi Eero Hautaniemi vuosien 2006 – 2017 aikana. Eero toimii nykyään Lassila & Tikanojan toimitusjohtajana.

Osake ja omistajat

Oriola listautui pörssiin heti Orionista irtautumisen jälkeen vuonna 2006. Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa, joista B-sarja (OKDBV) sopii paremmin yksityissijoittajan tarpeisiin suuremman vaihdon takia. A-sarjan (OKDAV) osakkeella on 20 ääntä yhtiökokouksessa, kun taas B-sarjan osakkeella on 1 ääni. Muutoin osakkeilla ovat samat oikeudet yhtiön omaisuuteen ja osinkoon.

Oriolan suurimpia omistajia äänivallan perusteella ovat:

  • Mariatorp Oy: 11,1 %
  • Varma: 7,5 %
  • Ilmarinen: 6,2 %
  • Wipunen varainhallinta: 4,8 %
  • Maa- ja Vesitekniikan Tuki ry.: 3,4 %
  • Tukinvest Oy: 3,3 %

Kattava lista omistajista on nähtävillä osoitteessa: https://www.oriola.com/fi/sijoittajat/osake-ja-osakkeenomistajat/osakkeenomistajat/suurimmat-omistajat-aanimaara/

Oriolan B-osakkeella käydään keskimäärin kauppaa noin 300 000 – 500 000 eurolla per päivä, mutta päivien välillä voi olla isojakin määräeroja. Joka tapauksessa vaihto on riittävän vilkasta yksityissijoittajan tarpeisiin.

Toimintaympäristö

Oriola kertoo toimintaansa vaikuttavien trendien olevan

  • kasvava kulutus terveyteen ja hyvinvointiin,
  • digitalisaatio mm. verkkokauppa ja muut sähköiset palvelut ja
  • ihmisten eliniän kasvu ja siitä johtuva terveydenhuollon tarve

Lääkemarkkinan lainsäädännön muutokset voivat tuoda lisävelvoitteita tai muuten vaikuttaa Oriolan markkinaan kielteisesti. Samalla se voi myös avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Viranomaismääräykset voivat rajoittaa lääkkeiden hintoja tai lisätä niiden kilpailua velvoittamalla apteekkeja tarjoamaan aina vaihtoehtoisia ja halvempia tuotteita asiakkailleen.

Oriola nimeää yhdeksi riskitekijäkseen myös IT-järjestelmät, joiden toimimattomuudesta yhtiön lääkkeiden toimitusvarmuus Suomessa kärsi pahan iskun syksyllä 2017. Yhtiöllä on vuonna 2019 menossa vastaavanlainen IT-järjestelmäuudistus Ruotsissa ja myös siellä uudistuksen kulut ovat nousemassa odotettua korkeammiksi.

Ruotsin kruunun kurssikehitys suhteessa euroon vaikuttaa raportoituihin lukuihin.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus