Orion

Viimeksi päivitetty 19.7.2020

Proviisorit Onni Turpeinen, Eemil Tuurala ja Wikki Valkama perustivat Orionin vuonna 1917. Myös Arvo Ylpöllä oli keskeinen rooli Orionissa ja hän toimi sen eri hallintoelimissä 46 vuoden ajan. Yhtiön ensimmäiset tuotteet eivät olleet lääkeaineita vaan niitä olivat mm. makeutusaine dulsiini, lysoli, ammoniakki sekä kiväärin puhdistusaine. Orion kuitenkin varsin nopeasti keskittyi lääkkeiden valmistamiseen.

1950 – 1970 luvuilla yhtiön toiminta rönsyili mm. makeisten valmistamiseen (Chymos), lastulevytehtaaseen (Tiwi), konepajaan (Normet) ja rakennuselementteihin (Eurocell). Nämä rönsyt purettiin 1990-2000 luvuilla, missä vuoden 2006 Orionin ja Oriolan jakautuminen omiksi yhtiöikseen oli viimeisin suuri rönsyjen purkutapahtuma.

Nykyään Orion on pelkästään lääkkeiden kehittäjä, kun se myi dignostisia testejä tekevän Diagnostica-yksikön keväällä 2018. Orionin tunnetuimpia tuotteita ovat Burana, Aqalan-voiteet ja Multivita-vitamiinit.

Vuodesta 2008 alkaen Orionin toimitusjohtajana on toiminut Timo Lappalainen (s. 1962). Hän tuli Orionin palvelukseen vuonna 1999.

Osake ja omistajat

Orion on ns. kansanosake, sillä yhtiöllä on noin 69 000 osakkeenomistajaa, joista noin 95 prosenttia on suomalaisia kotitalouksia. Tässä näkyy Orionin historia, sillä yhtiön toiminta oli uhattuna useaan otteeseen ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Yhtiö joutui rahoittamaan toimintaansa lukuisilla osakeanneilla, jotka oli suunnattu terveydenhuoltoalan ammattilaisille.

Vuonna 1995 Orion listautui Helsingin pörssiin. Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa: A (ORNAV) ja B (ORNBV), joista A-sarjan osakkeella on 20 ääntä ja B-osakkeella 1 ääni. Muutoin ne antavat samat oikeudet esim. osinkoon yms. Lähtökohtaisesti piensijoittajan tulisi hankkia B-osaketta, sillä se on sarjasta likvidimpi (eli sillä käydään enemmän kauppaa). Orionin osakkeen päivävaihto (yli 150 000 osaketta päivässä) on riittävän laajaa piensijoittajan tarpeisiin.

Orionin suurin omistaja on Erkki Etola (6,2 prosenttia äänivallasta). Muita suuria äänivaltaisia omistajia ovat Maa- ja vesitekniikan tuki ry (5,1 %), Ilmarinen (4,8 %) ja Jukka Ylppö (3,1 %).

Toimintaympäristö

Lääkeyhtiöiden lääkkeiden kehitystyö vie helposti vuosikymmenen – eikä takeita onnistumiselle ole. Voidaan sanoa, että alle miljardin euron ei uutta lääkettä saa kehitettyä. Siksi Orionin toimintastrategiaan kuuluu yhteistyö ja kumppanuus suurempien lääkeyhtiöiden kanssa (mm. Novartis ja Bayern).

Orionin parkinson-lääkkeiden (Comtess, Comtan, Stalevo) sekä sydämen vajaatoiminnan lääkkeen (Simdax) patentit ovat päättyneet viime vuosien aikana. Näin geneeristen lääkkeiden valmistajat ovat voineet tuoda omat kopioversionsa näistä lääkkeistä markkinoille.

Geneeristen lääkkeiden valmistajilla ei ole taakkanaan lääkkeen pitkää kehitystyötä, joten ne pystyvät myymään lääkkeitä paljon halvemmalla. Tämä on tietenkin hyvä asia lääkkeitä tarvitseville asiakkaille, mutta myrkkyä lääkettä kehittäville yhtiöille. Miksi riskeerata miljardeja, kun voi antaa muiden ottaa tuotekehitysriskin, jonka jälkeen voi sitten vain kopioida toisen valmiin tuotoksen. Tästä syystä on lääkepatenttijärjestelmä, sillä se takaa sen, että lääkkeitä ylipäätään kehitetään.

Joka tapauksessa em. lääkepatenttien päättyminen tarkoittaa sitä, että näiden lääkkeiden tuomat varsin hyvät liikevaihdot ovat historiaa. Orionilla onkin kova työ tuoda korvaavia tuotteita markkinoille.

Jotta lääkkeistä ei voisi patenttien voimassa ollessa pyytää mitä hintaa tahansa, niin julkinen valta säätelee markkinoita. Esimerkiksi Suomessa – mikä on Orionin tärkein markkina – apteekkien tulee aina tarjota edullisinta geneeristä reseptilääkettä asiakkaalleen. Tämä pitää kilpailun kireänä.

Megatrendit

Maailmanlaajuiset megatrendit vaikuttavat Orionin toimintaan. Orion listaa megatrendeiksi, jotka yhdessä vaikuttavat lääkkeiden kulutukseen sekä niiden hintatasoon, mm:

  • Väestön ikääntyminen
  • Tieteen edistysaskeleet kuten henkilökohtainen lääketiede, genetiikan ja epigenetiikan tiedon lisääntyminen, lääkeannostelun kehittyminen ja diagnostiikan kehittyminen
  • Terveydenhuollon kasvava kustannustaakka ja sen seurauksena tarve kustannustehokkaille hoidoille ja lääkkeille
  • Lisääntynyt henkilökohtainen vastuunotto omasta terveydestä

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus