Orkla

Viimeksi päivitetty 29.10.2018

Orkla on yksi Norjan vanhimpia yrityksiä ja sen historia ulottuu yli 350 vuoden taakse. Orkla oli aluksi puhdas kaivosyhtiö, mutta nykyään yhtiö on johtava kuluttajatuotteiden valmistaja ja jakelija Pohjoismaiden ja Baltian alueella. Yhtiöllä on noin 18 180 työntekijää (Q4/2017) ja sen markkina-arvo on noin 72 miljardia kruunua.

Orklan toimii niin elintarvike-, makeis- ja välipalavalmistajana kuin myös ruoka-ainesten (kuten hiiva, sokeri, jauhot) valmistajana, joiden lisäksi yhtiöllä on kotitalous- ja terveystuotteiden valmistusta. Edellä mainittujen lisäksi yhtiöllä on vesivoimatuotantoa Sarpsfoss:ssa sekä 85 prosentin osuus Saudefaldene:ssa. Lisäksi Orklalla on 42,5 prosentin osuus maali- ja pinnoitevalmistajassa Jotun:ssa sekä kiinteistösijoituksia ja iso sijoitussalkku.

Eli vaikka yhtiö luokittelee itsensä ”johtavaksi kuluttajatuotteiden valmistajaksi”, niin sillä on kuitenkin varsin monenlaista toimintaa. Heinäkuussa 2017 Orkla ilmoitti myyvänsä puoliksi Norsk Hydron kanssa omistetun alumiinivalmistaja Sapa:n Hydrolle. Lisäksi Orkla on tehnyt monia muitakin vähän pienempiä järjestelyjä vuoden 2017 aikana. Näyttää siis siltä, että Orkla aikoo aidosti karsia rönsyjään.

Suomalaisille tuttuja Orklan tuotteita ovat mm. Grandiosa pizzat, Fun light mehut, Abban sillit, Kallen mätitahnat, Felix-ketsupit, Taffelin sipsit, Pandan suklaamakeiset, Möllerin kalanmaksaöljyt. Omo ja Sun pesuaineita sekä Comfort huuhteluaineita yhtiö valmistaa ja markkinoi Norjan markkinoilla.

orkla-tuotemix

Nykyinen toimitusjohtaja Peter A. Ruzicka (s. 1964) aloitti tehtävässään vuonna 2014. Ennen nykyistä Orklan toimitusjohtajan toimea, Ruzicka toimi Canica AS:n johtajana 8 vuoden ajan.

Strategia ja yrityskaupat

Yhtiön strategiana on vahvistaa sen asemaa kuluttajatuotemarkkinalla niin Pohjoismaissa kuin Baltian maissa. Kasvun ajureina yhtiö mainitsee mm. orgaanisen kasvun, yrityskaupat sekä marginaalien parantamisen.

Orkla tekee varsin voimakkaita ja nopeita ratkaisuja yrityskauppojen suhteen. Esimerkiksi Orkla osti osuuden Carlsbergin panimosta vuonna 2000 ja myi sen vuonna 2004. Vuonna 2005 yhtiö hankki osuuden Elkem:stä, joka myytiin vuonna 2011 Kiinalaiselle Bluestar Group:lle. Lisää Orklan yhtiökaupoista voi lukea yhtiön ”Mergers and Acquisitions” -sivulta (https://www.orkla.com/investor-relations/vision-values-strategy/mergers-and-acquisitions/)

Viimeisin suuri kauppa on ruotsalaisen Cederrothin (ensiaputuotteet, kuten laastarit, siteet yms.) hankinta vuonna 2015. Lisäksi yhtiö on solminut PepsiCo-yhtiön kanssa mehujen (mm. Tropicana) ja murojen jakelusta Suomessa ja Ruotsissa.

Toimintaympäristö

Orkla kohtaa kovenevaa kilpailua niin kansainvälisten brändituotteiden kuin myös kauppojen omien ”private-label”-tuotteiden puolelta. Vastatakseen tähän kilpailuun sekä trendi- ja kuluttajien kulutustottusmuutoksiin, Orkla keskittyy tuotevalikoimansa optimointiin. Lisäksi yhtiö pyrkii hyödyntämään suurta kokoaan sekä tehostamaan tehtaidensa toimintojaan.

Koska noin 65 prosenttia Orklan liikevaihdosta tulee Norjan ulkopuolelta, niin se altistuu valuuttakurssimuutoksille. Norjan kruunun heiketessä Orklan kannalta päävaluuttoihin (euro, SEK ja DKK) nähden, sen raportoima tulos paranee. Yritys käyttää normaaliin tapaan valuuttajohdannaisia suojautuakseen valuuttakurssimuutoksilta.

Orkla toteaa, että Brexit:llä on vain vähäinen vaikutus sen liiketoimintaan, sillä Orklalla on varsin vähän toimintaa UK:n alueella.

Elintarvikkeiden yllättäviä hinnanmuutoksia vastaan yhtiö suojautuu tuottajien välisillä sopimuksilla. Raaka-aineiden aitous ja jäljitettävyys on yhä tärkeämpää nykyaikaisessa elintarvikeliiketoiminnassa. Koko toimitusketju on oltava luotettava, sillä maineriski on iso, jos käy ilmi, että esimerkiksi naudanliha olikin jotain ihan muuta.

Osake ja omistajat

Orklan osakkeella käydään kauppaa mm. Oslon (ORK) ja Tukholman pörssissä (ORKO). Yhtiö on markkina-arvoltaan Norjan pörssin 6. suurin yhtiö. Osakkeen keskimääräinen päivävaihto on noin 105 miljoonaa NOK.

Yhtiön suurimpia omistajia ovat Canica AS 19,0 prosentin omistusosuudella. Muita suuria omistajia ovat Folketrygdfondet (7,8 %) ja Tvist 5  (4,9 %).

Lue myös Orklan Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset