Orkla

Viimeksi päivitetty 12.7.2019

Orkla on yksi Norjan vanhimpia yrityksiä ja sen historia ulottuu yli 350 vuoden taakse. Orkla oli aluksi puhdas kaivosyhtiö, mutta nykyään yhtiö on johtava kuluttajatuotteiden valmistaja ja jakelija Pohjoismaiden ja Baltian alueella. Yhtiöllä on noin 18 510 työntekijää (Q4/2018) ja sen markkina-arvo on noin 76 miljardia kruunua.

Orkla toimii niin elintarvike-, makeis- ja välipalavalmistajana kuin myös ruoka-ainesten (kuten hiiva, sokeri, jauhot) valmistajana, joiden lisäksi yhtiöllä on kotitalous- ja terveystuotteiden valmistusta. Edellä mainittujen lisäksi yhtiöllä on vesivoimatuotantoa Sarpsfoss:ssa sekä 85 prosentin osuus Saudefaldene:ssa. Lisäksi Orklalla on 42,5 prosentin osuus maali- ja pinnoitevalmistajassa Jotun:ssa sekä kiinteistösijoituksia ja iso sijoitussalkku.

Eli vaikka yhtiö luokittelee itsensä ”johtavaksi kuluttajatuotteiden valmistajaksi”, niin sillä on kuitenkin varsin monenlaista toimintaa.

Suomalaisille tuttuja Orklan tuotteita ovat mm. Grandiosa pizzat, Fun light mehut, Abban sillit, Kallen mätitahnat, Felix-ketsupit, Taffelin sipsit, Pandan suklaamakeiset, Möllerin kalanmaksaöljyt. Omo ja Sun pesuaineita sekä Comfort huuhteluaineita yhtiö valmistaa ja markkinoi Norjan markkinoilla.

orkla-tuotemix

Vuodesta 2014 toimitusjohtajana toiminut Peter A. Ruzicka ilmoitti erostaan toukokuussas 2019. Uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Jaan Ivar Smlitsch (s. 1971) ja hän aloittaa tehtävässään elokuussa 2019. Tätä ennen Jaan on toiminut mm. toimitusjohtajana Dixons Carphone yhtiössä.

Strategia ja yrityskaupat

Yhtiön strategiana on vahvistaa sen asemaa kuluttajatuotemarkkinalla niin Pohjoismaissa kuin Baltian maissa. Kasvun ajureina yhtiö mainitsee mm. orgaanisen kasvun, yrityskaupat sekä marginaalien parantamisen.

Orkla tekee varsin voimakkaita ja nopeita ratkaisuja yrityskauppojen suhteen. Esimerkiksi Orkla osti osuuden Carlsbergin panimosta vuonna 2000 ja myi sen vuonna 2004. Vuonna 2005 yhtiö hankki osuuden Elkem:stä, joka myytiin vuonna 2011 Kiinalaiselle Bluestar Group:lle. Lisää Orklan yhtiökaupoista voi lukea yhtiön ”Mergers and Acquisitions” -sivulta (https://www.orkla.com/investor-relations/vision-values-strategy/mergers-and-acquisitions/)

Viimeisimmät suuremmat hankinnat ovat suomalaisen Kotipizzan sekä tanskalaisen EasyFoodin ostot vuonna 2019.

Toimintaympäristö

Orkla kohtaa kovenevaa kilpailua niin kansainvälisten brändituotteiden kuin myös kauppojen omien ”private-label”-tuotteiden puolelta. Vastatakseen tähän kilpailuun sekä trendi- ja kuluttajien kulutustottusmuutoksiin, Orkla keskittyy tuotevalikoimansa optimointiin. Lisäksi yhtiö pyrkii hyödyntämään suurta kokoaan sekä tehostamaan tehtaidensa toimintojaan.

Koska noin 65 prosenttia Orklan liikevaihdosta tulee Norjan ulkopuolelta, niin se altistuu valuuttakurssimuutoksille. Norjan kruunun heiketessä Orklan kannalta päävaluuttoihin (euro, SEK ja DKK) nähden, sen raportoima tulos paranee. Yritys käyttää normaaliin tapaan valuuttajohdannaisia suojautuakseen valuuttakurssimuutoksilta.

Orkla toteaa, että Brexit:llä on vain vähäinen vaikutus sen liiketoimintaan, sillä Orklalla on varsin vähän toimintaa UK:n alueella.

Elintarvikkeiden yllättäviä hinnanmuutoksia vastaan yhtiö suojautuu tuottajien välisillä sopimuksilla. Raaka-aineiden aitous ja jäljitettävyys on yhä tärkeämpää nykyaikaisessa elintarvikeliiketoiminnassa. Koko toimitusketju on oltava luotettava, sillä maineriski on iso, jos käy ilmi, että esimerkiksi naudanliha olikin jotain ihan muuta.

Osake ja omistajat

Orklan osakkeella käydään kauppaa mm. Oslon (ORK) ja Tukholman pörssissä (ORKO). Yhtiö on markkina-arvoltaan Norjan pörssin 6. suurin yhtiö. Osakkeen keskimääräinen päivävaihto on noin 105 miljoonaa NOK.

Yhtiön suurimpia omistajia ovat Canica AS 19,0 prosentin omistusosuudella. Muita suuria omistajia ovat Folketrygdfondet (7,7 %) ja Tvist 5  (4,9 %).

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset