PepsiCo

Viimeksi päivitetty 14.7.2020

Yhdysvaltalainen PepsiCo on yksi maailman suurimmista elintarvike- ja virvoitusjuomayhtiöistä. Yhtiöllä on 22 brändiä, joiden vuosittainen liikevaihto ylittää miljardi dollaria. PepsiCo:n markkina-arvo on noin 188 miljardia dollaria ja sillä on noin 267 000 työntekijää maailmanlaajuisesti.

PepsiCo:n historia ulottuu 1880-luvulle, kun apteekkari Caleb Bradham kehitteli cola-juoman reseptiä ja nimesi sen ”Pepsi-Colaksi” vuonna 1898. Hän perusti Pepsi-Cola Companyn vuonna 1902, mutta yhtiö meni kuitenkin konkurssiin vuonna 1931. Charles Guth hankki Pepsin tavaramerkin ja reseptin Loft-yhtiölleen, joka pystyi elvyttämään Pepsin takaisin jaloilleen.

Frito-Lay valmistaa ja myy pikkupurtavaa (mm. maissi-, juusto-, peruna-, tortilla-sipsit, snacksit yms.). Frito-Lay syntyi vuonna 1961, kun Frito Company (perustettu vuonna 1932) ja H.W. Lay Company (perustettu myöskin vuonna 1932) yhdistyivät.

PepsiCo puolestaan syntyi vuonna 1965, kun Pepsi-Cola Company ja Frito-Lay yhdistyivät.

PepsiCo:n tunnetuimpia brändejä ovat mm. Pepsi-virvoitusjuomat eri variaatioineen, Gatorade-urheilujuomat, Tropicana-mehut, Mountain Dew sekä Quaker elintarvikkeet ja välipalat. Yhtiöllä on myös yhteistyösopimus Liptonin ja Starbucks:n kanssa.

pep-brands
Kuva: http://www.pepsico.com/Brands/BrandExplorer#top-global-brands

Lokakuussa 2018 PepsiCo:n uutena toimitusjohtajana aloitti Ramon Laguarta (s. 1965).  Hän on ollut PepsiCo:n palveluksessa vuodesta 1996 alkaen ja hän on toiminut erilaisissa johtotehtävissä. Ramonia ennen toimitusjohtajana (2006 – 2018) toimi Indra Nooyi.

Toimintaympäristö

Moni ajattelee PepsiCo:n olevan vain virvoitusjuomayhtiö, mutta sen liikevaihdosta hieman yli puolet eli noin 52 prosenttia tulee elintarvikkeista. Lisäksi noin 42 prosenttia liikevaihdosta tulee USA:n ulkopuolelta.

PepsiCo:n kovin kilpailija on Coca-Cola Company, jonka markkina-arvo on noin 255 miljardia dollaria. Vuonna 2016 PepsiCo:n virvoitusjuomien markkinaosuus USA:ssa oli 24 prosenttia, kun Coca Colalla se oli noin 20 prosenttia. Elintarvikepuolella PepsiCo nimeää kilpailijoikseen mm. Kellogg Company:n, Kraft Heinz Company:n ja Nestlé:n.

Yhtiön liikevaihdosta peräti 13 prosenttia tulee Wal-Mart:n myymälöiden kautta. Toisaalta PepsiCo:n tuotevalikoima on laaja, joten myynti ei ole yksittäisen nimikkeen varassa.

Sokeri- tai virvoitusjuomaverot voivat haitata yhtiön myyntiä. Näitä veroja on otettu hiljalleen käyttöön PepsiCo:n kannalta merkittävillä markkinoilla USA:ssa ja UK:ssa.

Yhtiöllä on toimintaa monissa ns. kehittyvissä maissa mm. Meksikossa, Venäjällä, Brasiliassa, Lähi-idässä, Kiinassa ja Intiassa. Näiden maiden talouksien epävakaa kehitys voi vaikuttaa negatiivisesti PepsiCo:n toimintaan. Tämä riski realisoitui vuonna 2015 Venezuelassa, missä valuutan arvon aleneminen, valuutan maastakielto sekä poliittinen epävakaus pakotti PepsiCo tekemään noin 1 400 miljoonan dollarin alaskirjaukset. Käytännössä Venezuelan toimintojen arvo painettiin nollaan, sillä yhtiön mukaan tilanne tuskin paranee ”näkyvässä olevan tulevaisuuden” aikana.

Kuten edellä jo todettiin, niin noin 42 prosenttia liikevaihdosta tulee USA:n ulkopuolelta, joten valuuttakurssimuutoksilla voi olla merkittävä vaikutus dollareissa raportoituihin lukuihin. Varsinkin sellaisissa tilanteissa, missä myynti ja kustannukset syntyvät taikka suuret investoinnit tehdään eri valuutoissa.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus