Ponsse Oyj

Viimeksi päivitetty 11.8.2020

Metsäkoneyrittäjä Einari Vidgrén perusti Ponssen vuonna 1970 Vieremälle, kun toisten tekemät koneet eivät tahtoneet kestää. Piti tehdä itse parempi. Nykyään Ponsse on maailman johtavia metsäkonevalmistajia, sillä on noin 1 775 työntekijää ja yhtiön markkina-arvo on noin 710 miljoonaa euroa.

Ponsse on erikoistunut ns. tavaralajimenetelmään perustuvien metsäkoneiden tuotantoon. Tavaralajimenetelmässä puun rungot katkotaan jo metsässä käyttötarkoituksensa mukaisiin mittoihin. Metsäkoneet ilmoittavat tietojärjestelmille sen, millaista puuta ja kuinka paljon metsästä on tulossa. Ponsse oli ensimmäinen metsäkonevalmistaja, joka toi PC-pohjaisen mittalaitejärjestelmän markkinoille.

Ponssen konserniin kuuluu tytäryhtiöitä mm. Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Englannissa, USA:ssa, Brasiliassa, Uruguayssa, Venäjällä ja Kiinassa.

Ponssen toimitusjohtajana toimii Juho Nummela (s. 1977). Juho aloitti tehtävässään kesäkuussa 2008 ja hän on ollut Ponssen palveluksessa vuodesta 2002 alkaen.

Osake ja omistajat

Ponsse listautui Helsingin pörssiin vuonna 1995 ja osakkeen tunnus on PON1V. Osakkeen vaihto on noin 200 000 euroa päivässä, mikä on riittävä määrä piensijoittajalle. Toisaalta suursijoittajan on vaikeaa ostaa taikka myydä isoa osuutta (esim. 100 000 osaketta tai 2,5 Meur:n sijoitusta) vaikuttamatta voimakkaasti kurssiin. Näin kurssimuutokset voivat olla voimakkaita esim. pörssin paniikkipäivinä.

Ponssen omistus on keskittynyttä Vidgrénin perheelle, sillä he omistavat yhtiöstä noin 62 prosenttia. Lisäksi Einari Vidgrén Säätiö omistaa Ponssesta vajaat 1,4 prosenttia.

Toimintaympäristö

Ponssen yhtenä kilpailijana on Deere & Company, joka valmistaa maatalouskoneiden lisäksi metsäkoneita.

Ponssen liikevaihdosta viennin osuus on yli 75 prosenttia, joten vientimaiden vero- ja tullilainsäädännössä tapahtuvat muutokset voivat vaikuttaa yhtiön kannattavuuteen. Myös valuuttakurssimuutokset voivat vaikuttaa yhtiön kannattavuuteen. Valuuttakurssimuutoksia vastaan yhtiö suojautuu valuuttajohdannaisia käyttämällä.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus