Ramirent Oyj

Viimeksi päivitetty 30.4.2019

Ramirent on suomalainen konevuokrauskonserni, joka toimii 9 maassa. Ramirentin juuret ulottuvat vuoteen 1955, jolloin Rakennusmies-niminen yhtiö perustettiin markkinoimaan teräsnauloja. Nykyään yhtiö toimii konevuokrauksen alalla tarjoten mm. nostureita, nostimia, rakennuskoneita, telineitä sekä suunnittelu-, koulutus- yms. palveluita rakennusteollisuudelle.

Ramirentin markkina-arvo on noin 660 miljoonaa, kun esimerkiksi toisen suomalaisen konevuokrauskonsernin Cramon markkina-arvo on noin 845 miljoonaa euroa. Ramirent ja Cramo ovat Euroopan toiseksi ja kolmanneksi suurimpia konevuokrausyrityksiä.

Ramirentin toimitusjohtajana aloitti elokuussa 2016 Tapio Kolunsarka. Häntä ennen toimitusjohtajana toimi Magnus Rosén, joka aloitti tehtävässään tammikuussa 2009. Kolunsarka siirtyi Ramirentille UPM-Kymmene konsernista, jossa hän oli ollut useissa eri johtotehtävissä vuodesta 2002 alkaen.

Toimintaympäristö

Ramirent toimii 9 maassa (Suomi, Ruotsi, Norja, Viro, Latvia, Liettua, Tsekki, Slovakia ja Puola) ja sillä on noin 2 870 työntekijää. Venäjällä ja Ukrainassa Ramirentilla on Cramon kanssa yhteisyritys, josta molemmat omistavat 50 prosenttia. Ramirent on kussakin maassa markkina-asemaltaan suurin tai toiseksi suurin. Liikevaihdosta noin 80 prosenttia tulee Ruotsista (36 %), Suomesta (26 %) ja Norjasta (17 %).

Yhtiö poistui Tanskan markkinoilta Q1/2019 aikana. Lisäksi yhteisyrityksen on määrä poistua Ukrainan markkinoilta ja keskittyä Venäjälle.

Pohjoismaissa vuokrausmarkkinat ovat varsin kehittyneet, mutta Keski- ja Itä-Euroopassa markkinat ovat vasta kehittymässä, mikä tarjoaa Ramirentille hyviä kasvumahdollisuuksia. Lisäksi rakennus- ja teollisuusyritykset pyrkivät luopumaan ydintoimintaansa kuulumattomasta kalustosta, joka myöskin luo mahdollisuuksia Ramirentin kaltaisille vuokrausyrityksille. Konevuokrauksen toimiala on hyvin pirstaleinen ja Euroopassa toimii yli 14 000 vuokrausyritystä. Kolmen suurimman yrityksen osuus kokonaismarkkinasta on alle 10 prosenttia. Tämä antaa aktiiviselle toimijalle mahdollisuuden laajentaa toimintaansa yritysostojen avulla.

Osake ja omistajat

Ramirent (tunnus: RMR1V) listautui Helsingin pörssiin vuonna 1998 silloisella nimellään A-Rakennusmies. Ramirentin suurimpiin omistajiin kuuluu ruotsalainen sijoitusyhtiö Nordstjernan, joka omistaa Ramirentista 20 prosentin osuuden. Suomalaisella kiinteistöyhtiöllä Julius Tallberg:lla on noin 11,4 prosentin ja Ilmarisella noin 2,2 prosentin osuus. Muiden omistajien osuudet yhtiöstä ovat alle 2 prosentin luokkaa.

Ramirentin osakkeella käydään kauppaa päivittäin noin 150 000 – 200 000 osakkeella, mikä noin 6,10 euron hinnalla tarkoittaa noin 0,9 – 1,2 miljoonan euron päivävaihtoa. Tämä on piensijoittajalle riittävän likvidi osake.

Mainokset