Sanoma Oyj

Viimeksi päivitetty 5.11.2019

Sanoma Oyj on suomalainen mediakonserni, jolla on toimintaa Suomessa ja Hollannissa sekä oppimisratkaisuihin liittyviä yhtiöitä viidessä Euroopan maassa. Yhtiön markkina-arvo on noin 1,5 miljardia euroa ja sillä on noin 4 400 työntekijää.

Sanoman juuret ulottuvat vuoteen 1889, kun Päivälehti perustettiin. Sanoma Osakeyhtiö rekisteröitiin vuonna 1904, jolloin Päivälehti lakkautettiin ja Helsingin Sanomat aloitti ilmestymisensä. Ilta-Sanomat syntyi vuonna 1932 ja se toimi aluksi Helsingin Sanomien iltapainoksena.

Vuoden 2010 taitteessa Sanoma teki raskaat investoinnit ostamalla mm. SBS-televisiotoiminnot Hollannissa ja Belgiassa. Aivan viime vuosina Sanoma on purkanut näitä rönsyjä ja on mm. vetäytynyt Itä-Euroopan ja Venäjän markkinoilta (2015), myynyt SBS-televisiotoiminnat (2017) sekä Belgian naistenlehdet (2018).

Sanoma nykyään

Sanoma julkaisee laajaa valikoimaa aikakaus- sekä sanomalehtiä ja sillä on useita tv- ja radiokanavia. Sillä on myös oppimisratkaisuihin liittyvää liiketoimintaa. Yhtiö jakaa toimintansa kolmeen eri segmenttiin:

  • Media Finland: segmentti on suomen johtava mediatalo ja sen lehtiä ja palveluita ovat mm. Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Aku Ankka, Nelonen, Ruutu, Radio Suomipop ja Oikotie. Yhtiö tavoittaa päivittäin lähes kaikki suomalaiset.
  • Media Netherlands: segmentti käsittää Hollannin kuluttajamediatoiminnot, sisustuslehtiliiketoiminnot Belgiassa ja Aldipress-lehtijakeluyhtiön. Segmentti tavoittaa kuukausittain yli 12 miljoonaa kuluttajaa.
  • Learning: segmentti on Euroopan johtaviin lukeutuva oppimisen yhtiö, jonka ratkaisuja käyttää noin 10 miljoonaa oppilasta ja miljoona opettajaa. Sillä on toimintaa Suomen ja Ruotsin lisäksi Puolassa, Hollannissa ja Belgiassa.

Osake ja omistajat

Sanoman osakkeet listattiin Helsingin pörssiin 3.5.1999 ja osakkeen tunnus on SAA1V.

Yhtiön suurimpia omistajia ovat Jane ja Aatos Erkko -säätiö (24,4 %) ja Antti Herlin (11,9 %). Muita suuria omistajia ovat Robin Langenskiöld (7,5 %) ja Rafaela Seppälä (6,3 %). Näillä neljällä taholla on 50 prosentin omistusosuus Sanomassa.

Sanoman toimitusjohtajana toimii Susan Duinhoven (s. 1965) ja hän aloitti tehtävässään 1.10.2015. Susania ennen toimitusjohtajana toimi Harri-Pekka Kaukonen (2011-2015).

Toimintaympäristö

Mainonnan kehitys vaikuttaa medialiiketoimintojen kehitykseen ja tulokseen. Mainosmyynti on kausiluontoista, missä myyntiin vaikuttaa mm. lehtien ilmestymismäärät. Televisiomainonta on vilkkainta keväällä (pääsiäinen, vappu, äitienpäivä, koulujen lukukausien päättyminen) sekä loppuvuodesta (isänpäivä, itsenäisyyspäivä, joulu ja uusivuosi). Oppimisen liikevaihto ja tulos kertyvät pääosin Q2 ja Q3 aikoihin. Näiden kausivaihteluiden vuoksi konsernin liikevaihto ja tulos ovat yleensä Q1:llä selvästi pienempiä.

Yleinen talouskehitys ja kuluttajien luottamus talouteen vaikuttaa mainonnan myyntiin.

Digitalisaatio ja mobilisaatio muuttaa kuluttajien käyttäytymistä, mikä vaikuttaa mm. televisiokanavien katsomiseen käytetyn ajan vähenemiseen. Internet-aikakaudella sanomalehtien levikkimäärät ovat vähentyneet vuosi vuodelta.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus