Talousmentor-SNAPSHOT

Viimeksi päivitetty 21.12.2018.

Talousmentor-yritysanalyysin sisältää kaikki samat yrityksen tulostiedot, kuin mitä Talousmentor-yritysanalyyseissäkin on, mutta kommentteja on niukasti. Mahdolliset tuloskommentit on poimittu tulosraportista tai -esityksestä.

Alasivujen rakenne on sama otsikkotasoa myöten ja sivuilla on samat kaaviot ja taulukot. Yrityksen segmentit on esitelty normaaliin tapaan Ennusteet-sivulla.

Sanakirja antaa snapshot-sanalle suomennoksi mm. tilannekatsaus, joka kuvaa aika hyvin näiden analyysien luonnetta.

Miten SNAPSHOT eroaa Talousmentor-analyyseistä?

SNAPSHOT-versiossa omien kommenttieni määrä on vähäisempää. Tämä näkyy etenkin Sijoituskohteena-sivun Yhteenveto- ja Kvartaalitulos-osiossa sekä Ennusteet-sivulla. Sen sijaan näissä on käytetty tulosraporteista ja/tai -esityksistä löytyviä yrityksen omia kommentteja. Ne ovat joko sellaisenaan tai niitä on muokattu tiiviimpään esitysmuotoon.

Olen kommentoinut lyhyesti Sijoituskohteena-sivun Tuloslaskelma, Tase, Rahavirta ja Osinko -osioita. Kuluvan tilikauden ja kahden seuraavan vuoden ennusteet on tehty, mutta ennusteita ei perustella.

Kommenttien määrän lisäksi toinen suuri ero on tulospäivitysten teko. Tiedot päivitetään vasta varsinaisen tulosruuhkan jälkeen, joka voi olla useita päiviä tai jopa viikkoja varsinaisesta tulosjulkistuksesta. Eli käsittelen ensin Talousmentor-yrityslistan yritykset ja vasta tämän jälkeen pureudun SNAPSHOT-yhtiöiden lukuihin.

Lisäksi SNAPSHOT-yhtiöistä ei tehdä tulosennakoita eikä yhtiöiden tiedotteita välttämättä huomioida viikkokatsauksissa. Osinko- ja tunnuslukuvertailuissa ne ovat kuitenkin mukana.

Miksi?

Pystyn laajentamaan yrityslistaa nykyistä suuremmaksi, jolloin lista palvelee suurempaa lukijakuntaa. Samalla itsellenikin syntyy parempi kuva näiden yritysten liiketoiminnasta ja tuloksentekokyvystä.

SNAPSHOT-analyysi on minulle kevyempi ratkaisu, sillä analyysiä ei tarvitse päivittää heti tulosraportin ilmestyttyä. Lisäksi voin käyttää tulosraportin tekstiä sellaisenaan. Varsinainen analyysi jää lukijalle – nostan omasta mielestäni mielenkiintoisia tai merkittäviä asioita vain esiin.

SNAPSHOT-version päivittäminen on myös nopeampaa. Oma arvioni (tai toiveeni) on, että aikaa kuluu puolet vähemmän kuin normaalisti.

Nyt voin siirtää tai kierrättää yhtiöitä Talousmentor-yritysanalyysin ja SNAPSHOT:n välillä.