Telenor

Viimeksi päivitetty 28.10.2018

Telenorin historia alkaa jo yli 160 vuoden takaa vuodesta 1855, kun lennätinyhteys avattiin Oslon (silloin Christiania) ja Drammenin välillä. Nykyään yhtiö toimii 8 eri maassa ja sen liiketoiminnan perusta on langattomat puhelin- ja datapalvelut sekä kiinteän verkon datapalvelut ja kaapeli-tv tarjonta. Suomalaisille Telenor on tutumpi Canal Digital:n maksu-tv-tarjonnan kautta. Canal Digitalilla on yli 900 000 asiakasta Pohjoismaissa.

Telenor on markkina-arvoltaan noin 220 Mrd NOK ja on Oslon pörssin yksi suurimmista yhtiöistä. Telenorilla on noin 173 miljoonaa mobiiliasiakasta.

Yhtiön toimitusjohtaja vaihtui elokuussa 2015, kun Sigve Brekke korvasi 13 vuotta Telenoria johtaneen ja eläkkeelle jäävän Jon Fredrik Baksaas:n. Uusi toimitusjohtaja, Sigve Brekke, on ollut Telenorin palveluksessa vuodesta 1999 alkaen.

Toimintaympäristö

Telenor toimii Euroopassa (Norja, Ruotsi, Tanska) ja Aasiassa (Bangladesh, Myanmar, Pakistan, Malesia, Thaimaa) yhteensä 8 eri  maassa. Intian toiminnoista yhtiö luopui vuonna 2017. Yhtiö ilmoitti Q1/2018 myyvänsä Bulgarian, Unkarin ja Serbia & Montenegron liiketoimintansa. Kauppa toteutui Q3/2018 aikana.

Pohjoismaissa Telenorin  suurimpia kilpailijoita ovat Telia Company, Tele2 sekä TDC.

Riskit

Poliittiset riskit ovat pinnalla yhtiön Aasian maissa – milloin mikäkin sotilasjuntta ottaa vallan Bangladeshissa, Myanmarissa, Malesiassa taikka Thaimaassa. Näihin riskeihin liittyy myös valuuttakurssiriski, sillä epävakaissa maissa paikallinen valuutta voi heikentyä merkittävästi hyvinkin nopeassa tahdissa.

Älypuhelinten käyttö on pienentänyt puheluista ja tekstiviesteistä saatavan liikevaihdon määrää. Mobiilidatan käyttö kasvaa hurjaa vauhtia, mikä pakottaa teleyhtiöt tekemään verkkoinfrastruktuuri-investointeja, mutta datan käytöstä saatava korvaus on kovan kilpailun takia paineessa. Operaattoreiden on vaikea tuoda laskutusmallia, missä suurta datan käyttöä tai Skype-puheluita voitaisiin laskuttaa erikseen. Netflix yms. striimauspalvelut lisäävät verkossa liikkuvan datan määrää, sekä samalla vaikeuttavat perinteisen kaapeli-tv liiketoimintaa.

Osake ja omistajat

Telenorin osakkeella käydään kauppaa sekä Oslon (TEL.OSE) että Tukholman (TELO) pörssissä. Norjan valtio ja Norjan eläkeyhtiöt omistavat yhtiöstä noin 59,3 prosenttia. Muut omistajat omistavat yhtiöstä alle 2 prosentin osuuksia. Keskimääräinen päivittäinen kaupankäyntivolyymi on noin 250 miljoonaa NOK eli noin 1.5 miljoonaa osaketta.

Lue myös Telenorin Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset