Telenor

Viimeksi päivitetty 4.2.2018

Telenorin historia alkaa jo yli 160 vuoden takaa vuodesta 1855, kun lennätinyhteys avattiin Oslon (silloin Christiania) ja Drammenin välillä. Nykyään yhtiö toimii 12 eri maassa ja sen liiketoiminnan perusta on langattomat puhelin- ja datapalvelut sekä kiinteän verkon datapalvelut ja kaapeli-tv tarjonta. Suomalaisille Telenor on tutumpi Canal Digital:n maksu-tv-tarjonnan kautta. Canal Digitalilla on yli 900 000 asiakasta Pohjoismaissa.


Telenor logo

Talousmentor-yritysanalyysi ⇒
Yrityksen sijoittajasivut


Telenor on markkina-arvoltaan noin 265 Mrd NOK ja Oslon pörssin 3. suurin yhtiö (edellä Statoil ja DNB). Telenorilla on noin 180 miljoonaa mobiiliasiakasta.

Yhtiön toimitusjohtaja vaihtui elokuussa 2015, kun Sigve Brekke korvasi 13 vuotta Telenoria johtaneen ja eläkkeelle jäävän Jon Fredrik Baksaas:n. Uusi toimitusjohtaja, Sigve Brekke, on ollut Telenorin palveluksessa vuodesta 1999 alkaen.

Toimintaympäristö

Telenor toimii Euroopassa (Norja, Ruotsi, Tanska, Bulgaria, Unkari, Serbia ja Montenegro) ja Aasiassa (Bangladesh, Myanmar, Pakistan, Malesia, Thaimaa) yhteensä 12 eri  maassa. Intian toiminnoista yhtiö luopui vuonna 2017. Euroopassa yhtiö on yleisesti kolmen suurimman operaattorin joukossa – ykkösenä Norjassa ja Montenegrossa. Pohjoismaissa suurimpia kilpailijoita ovat Telia Company, Tele2 sekä TDC.

Lokakuussa 2015 Telenor ilmoitti aikeestaan myydä 33 prosentin omistusosuutensa Venäläisestä operaattorista VimpelCom:sta (nykyisin VEON). Q3/2016 aikana yhtiö alkanut myydä VimpelCom:ia ja nyt vuoden 2017 lopussa omistusosuus on enää vähäinen.

Riskit

Poliittiset riskit ovat pinnalla yhtiön Aasian maissa – milloin mikäkin sotilasjuntta ottaa vallan Bangladeshissa, Myanmarissa, Malesiassa taikka Thaimaassa. Näihin riskeihin liittyy myös valuuttakurssiriski, sillä epävakaissa maissa paikallinen valuutta voi heikentyä merkittävästi hyvinkin nopeassa tahdissa.

Älypuhelinten käyttö on pienentänyt puheluista (skype) ja tekstiviesteistä (sosiaalisen median viestimet) saatavan liikevaihdon määrää. Mobiilidatan käyttö kasvaa hurjaa vauhtia, mikä pakottaa teleyhtiöt tekemään verkkoinfrastruktuuri-investointeja, mutta datan käytöstä saatava korvaus on kovan kilpailun takia paineessa. Operaattoreiden on vaikea tuoda laskutusmallia, missä suurta datan käyttöä tai Skype-puheluita voitaisiin laskuttaa erikseen. Netflix yms. striimauspalvelut lisäävät verkossa liikkuvan datan määrää, sekä samalla vaikeuttavat perinteisen kaapeli-tv liiketoimintaa.

Osake ja omistajat

Telenorin osakkeella käydään kauppaa sekä Oslon (TEL.OSE) että Tukholman (TELO) pörssissä. Norjan valtio ja Norjan eläkeyhtiöt omistavat yhtiöstä noin 59,3 prosenttia. Muut omistajat omistavat yhtiöstä alle 2 prosentin osuuksia. Keskimääräinen päivittäinen kaupankäyntivolyymi on noin 250 miljoonaa NOK eli noin 1.5 miljoonaa osaketta.

Lue myös Telenorin Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

 

Mainokset