Telia Company

Viimeksi päivitetty 26.1.2018

Ruotsalainen Telia ja Suomalainen Sonera yhdistyivät vuonna 2002 muodostaen TeliaSoneran, joka nykyään on Telia Company. Ruotsissa Telian juuret ylettyvät vuoteen 1853, kun ”The Royal Electrical Telegraph Administration” niminen yhtiö perustettiin. Suomessa Soneran juuret ylettyvät vuoteen 1855, kun Helsingin ja Pietarin välinen lennätinyhteys valmistui.


telia_company_logo

Talousmentor-yritysanalyysi ⇒
Yrityksen sijoittajasivut


Telia Company:n markkina-arvo on noin 165 miljardia SEK, ja sillä on noin 6 700 työntekijää. Telenor:n markkina-arvo on noin 273 miljardia NOK ja Elisan noin 5,3 miljardia EUR.

Yhtiön toimitusjohtaja vaihtui vuonna 2013, kun Johan Dennelind (s. 1969) korvasi Lars Nyberg:n, joka toimi toimitusjohtajana vuodet 2007 – 2013. Dennelind toimi aikaisemmin Etelä-Afrikan Vodacom:n toimitusjohtajana (2010 – 2013) sekä Telenorin erilaisissa johtotehtävissä (2008 – 2010).

Vetäytyminen Euraasiasta

Telia Company ilmoitti syksyllä 2015, että se aloittaa vaiheittaisen vetäytymisen Euraasian toimintamaista. Nepalin toimintojen myynti saatiin päätökseen vuonna 2016 ja Tadzikistanin Q2/2017 aikana. Lisäksi yhtiö on saanut myytyä osuutensa Yoigo:sta sekä MegaFon.

Uzbekistanin sotkut alkavat myös selkiytyä, sillä Q3/2017 aikana Telia pääsi sopuun viranomaisten kanssa ja korvattavaksi summaksi tuli 965 miljoonaa dollaria eli noin 7,7 miljardia SEK.

Toimintaympäristö

Kuten todettiin jo Telenorin esittelyssä, niin älypuhelinten käyttö on pienentänyt puheluista (skype) ja tekstiviesteistä (sosiaalisen median viestimet) saatavan liikevaihdon määrää. Mobiilidatan käyttö kasvaa hurjaa vauhtia, mikä pakottaa teleyhtiöt tekemään verkkoinfrastruktuuri-investointeja, mutta datan käytöstä saatava korvaus on kovan kilpailun takia paineessa. Operaattoreiden on vaikea tuoda laskutusmallia, missä suurta datan käyttöä tai Skype-puheluita voitaisiin laskuttaa erikseen. Netflix yms. striimauspalvelut lisäävät verkossa liikkuvan datan määrää.

Oheiseen listaan on koottuna Telia Company:n mobiilimarkkinoiden osuus:

Suomi  #2, 33 %, Elisa ja DNA
Ruotsi #1, 37 %, Tele2 ja Telenor
Norja  #2, 40 %, Telenor
Tanska #3, 21 %, TDC ja Telenor
Viro   #1, 42 %, Tele2 ja Elisa

Telia Company:n suurimmat kilpailijat ovat siten Ruotsalainen Tele2, Norjalainen Telenor ja Suomalainen Elisa. Markkinat ovat kuitenkin kussakin toimintamaassa varsin tasaisesti jaettuna eri toimijoiden kesken.

Osake ja omistajat

Telia Company:n osake on listattuna sekä Helsingin (TELIA1) että Tukholman (TELIA) pörssissä. Helsingin pörssin osuus kaupankäynnistä viimeisen 3 kuukauden ajalta on noin 7 prosentin luokkaa, kun Tukholman noin 65 prosenttia. Lisäksi osakkeella käydään kauppaa ns. vaihtoehtoisissa pörsseissä Chi-X (16 %), Turquoise (5 %) ja BATS (7 %). http://www.teliacompany.com/en/investors/share-related-information/fragulizer/

Telia Company:n suurimpana omistaja toimii Ruotsin valtio 37,3 prosentin omistusosuudella. Solidiumilla on 3,2 prosentin omistusosuus.

Lue myös Telia Company:n Talousmentor-yritysanalyysi ⇒

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset