Telia Company

Viimeksi päivitetty 17.10.2019

Ruotsalainen Telia ja Suomalainen Sonera yhdistyivät vuonna 2002 muodostaen TeliaSoneran, joka nykyään on Telia Company. Ruotsissa Telian juuret ylettyvät vuoteen 1853, kun ”The Royal Electrical Telegraph Administration” niminen yhtiö perustettiin. Suomessa Soneran juuret ylettyvät vuoteen 1855, kun Helsingin ja Pietarin välinen lennätinyhteys valmistui.

Telia Company:n markkina-arvo on noin 187 miljardia kruunua, ja sillä on noin 6 700 työntekijää. Elisan markkina-arvo on noin 7,7 miljardia euroa.

Euraasiasta vetäytyminen saatiin päätökseen vuonna 2018 ja nyt Telia on Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiva operaattori.

Yhtiön toimitusjohtaja vaihtui vuonna 2013, kun Johan Dennelind (s. 1969) korvasi Lars Nyberg:n, joka toimi toimitusjohtajana vuodet 2007 – 2013. Dennelind toimi aikaisemmin Etelä-Afrikan Vodacom:n toimitusjohtajana (2010 – 2013) sekä Telenorin erilaisissa johtotehtävissä (2008 – 2010).

Johan Dennelind ilmoitti kesällä 2019 eroavansa toimitusjohtajan tehtävästä ja nyt väliaikaisena toimitusjohtajana toimii Christian Luiga.

Toimintaympäristö

Älypuhelinten käyttö on pienentänyt puheluista ja tekstiviesteistä (sosiaalisen median viestimet) saatavan liikevaihdon määrää. Mobiilidatan käyttö kasvaa hurjaa vauhtia, mikä pakottaa teleyhtiöt tekemään verkkoinfrastruktuuri-investointeja, mutta datan käytöstä saatava korvaus on kovan kilpailun takia paineessa. Operaattoreiden on vaikea tuoda laskutusmallia, missä suurta datan käyttöä voitaisiin laskuttaa erikseen. Netflix yms. striimauspalvelut lisäävät verkossa liikkuvan datan määrää.

Telia Company:n suurimmat kilpailijat ovat ruotsalainen Tele2, norjalainen Telenor ja suomalainen Elisa. Markkinat ovat kuitenkin kussakin toimintamaassa varsin tasaisesti jaettuna eri toimijoiden kesken.

Osake ja omistajat

Telia Company:n osake on listattuna sekä Helsingin (TELIA1) että Tukholman (TELIA) pörssissä. Helsingin pörssin osuus kaupankäynnistä viimeisen 3 kuukauden ajalta on noin 5 prosentin luokkaa, kun Tukholman on noin 67 prosenttia. Lisäksi osakkeella käydään kauppaa ns. vaihtoehtoisissa pörsseissä Chi-X (19 %), Turquoise (2 %) ja BATS (7 %). http://www.teliacompany.com/en/investors/share-related-information/fragulizer/

Telia Company:n suurimpana omistaja toimii Ruotsin valtio 38,4 prosentin omistusosuudella. Suomen valtio (Solidium) on myynyt oman osuutensa yhtiöstä.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus

Mainokset