Yara International

Viimeksi päivitetty 16.7.2019

Norjalaisen Yara International:n syntyä kuvaa tarina: perjantaina 13.2.1903 Kristian Birkeland ja Sam Eyde olivat syömässä ministeri Gunnar Knudsenin kanssa. Keskustelun lomassa Eyde sanoi: ”Haluan maailman voimakkaimman sähköisen erottimen”. Siihen Birkeland vastasi ”Sitten minä teen sinulle sellaisen”. Viikkoa myöhemmin Birkeland jätti patenttihakemuksen ”Ways of using electricity to produce nitrogen from the air and other gas compounds”. Varsinainen yhtiö, silloiselta nimeltä Norsk Hydro, perustettiin vuonna 1905. Yhtiön ensimmäinen tuote oli mineraalilannoite.

Nykyään Yara on maailman suurimpia typpilannoitteiden valmistajia, ja sillä on yli 17 000 (2018) työntekijää. Yaran tuotteita myydään 160 maassa. Yhtiön markkina-arvo on noin 12,9 miljardia dollaria.

Suomalaisille Yara on tuttu siitä, että Yara hankki Kemira Growhow Oy osakkeet Suomen valtiolta, jonka jälkeen Yara lunasti muut omistajat yhtiöstä. Yara keskeytti Soklin kaivoshankkeen etenemisen syksyllä 2015 sen alhaisen kannattavuuden takia.

Yaran toimitusjohtajana toimii Svein Tore Holsether (s. 1972), joka aloitti toimensa syksyllä 2015. Hänen edeltäjänsä Jørgen Ole Haslestad sai lähtöpassit vuonna 2014, jonka jälkeen uutta toimitusjohtajaa haettiin vuoden verran. Haslestad:n toimitusjohtajakausi alkoi kesäkuussa 2008. Nykyinen toimitusjohtaja Holsether näyttää olevan varsinainen uraohjus, sillä hän on vaihtanut työtehtävää aina muutaman vuoden välein vuodesta 2003 alkaen.

Osake ja omistajat

Yara listautui Oslon pörssiin vuonna 2004, kun se eriytettiin omaksi yhtiökseen Norsk Hydrosta. Yaran hallitukseen kuuluu 8 jäsentä, joista osakkeenomistajat valitsevat 5 ja yhtiön työntekijät 3.

Yaran suurin omistaja on Norjan valtio, joka omistaa noin 36 prosentin osuuden. Toinen suuria omistaja on The Government Pension Fund Norway (6,2 %). Muilla omistajilla on alle kahden prosentin osuudet yrityksestä. Joillakin USA:lla pankeilla (esim. State Street Bank ja JPMorgan Chase) on parin-kolmen prosentin osuuksia merkittynä Yaran osakasluetteloon, mutta nämä omistukset eivät ole kyseisten pankkien. Ne toimivat oikeiden omistajien hallintarekistereinä.

Toimintaympäristö

Yara valmistaa typpituotteita, joista tärkein on typpilannoitteet, mutta myös kuivajää, nitraatti, ammoniakki sekä urea kuuluvat yhtiön tuotteisiin. Lisäksi yritys tuottaa ympäristöteknologioita mm. hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen sekä vedenpuhdistukseen. Maailman megatrendit – kuten väestönkasvu, luonnonvarojen ehtyminen sekä ilmastonmuutos – tuovat näin Yaralle lisää liiketoimintamahdollisuuksia.

Yara listaa yhdeksi tärkeimmäksi markkinariskiksi typpilannoitteen ja maakaasun hintojen välisen hintamarginaalin. Vaikka näillä kahdella on pitkän aikavälin positiivinen korrelaatio, niin lyhyen aikavälin marginaaleihin vaikuttaa ruuan ja energian välinen kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

Koska yritys toimii ympäri maailmaa, niin äkilliset valuuttakurssimuutokset voivat vaikuttaa yrityksen raportoimiin talouslukuihin – varsinkin silloin, jos tuotot ja kulut ovat eri valuutoissa.

TÄRKEÄÄ: Vastuunrajaus