Rahan tienaaminen helposti

Tänä päivänä rahan tienaaminen netissä on monipuolista ja mahdollista monille eri ihmisille. Oli sitten kyseessä opiskelija, kotiäiti tai kuka tahansa etsivä lisätuloja, netistä löytyy monia keinoja ansaita rahaa. Tässä osiossa kerron teille rahan tienaamisen perusteista.

Ensinnäkin on tärkeää pitää mielessä, että rahan tienaaminen vaatii sitoutumista. Ilmaista rahaa ei ole olemassa, mutta kovalla työllä voi saavuttaa tuloksia. Vaikka jotkut keinot saattavat antaa nopeita tuloksia, kestävät tulot edellyttävät yleensä pitkäjänteistä työtä ja paneutumista.

Netissä voi tienata rahaa monella eri tavalla. Esimerkiksi:

 • Myynti: Voit myydä tuotteita verkkokaupan kautta tai käyttää palveluita, kuten Tori.fi ja Huuto.net, myydäksesi käytettyjä tavaroita.
 • Bloggaaminen tai vloggaaminen: Luomalla sisältöä YouTubeen tai blogin kautta voit ansaita mainos- ja affiliatetuloja.
 • Freelance-työ: Osaamistaan eri aloilla voi tarjota freelancerina, esimerkiksi kirjoittamalla, suunnittelemalla tai ohjelmoimalla.

Seuraavassa taulukossa on esimerkkejä rahan tienaamisen muodoista ja niiden vaatimasta osaamisesta:

Tapa ansaitaVaadittu osaaminen
MyyntiEi erityistä osaamista, hyvä tuotevalikoima ja kaupankäyntitaitoja
Bloggaaminen/vloggaaminenHyvä kirjoitus- tai esiintymistaito, aihealueen asiantuntemus
Freelance-työErikoistunut ammattitaito työn alalla

Onnistuneen rahan tienaamisen salaisuus on löytää se menetelmä, joka sopii parhaiten omiin taitoihin, kiinnostuksen kohteisiin ja elämäntilanteeseen. Kokeile eri vaihtoehtoja, opi uusia taitoja tarvittaessa ja löydä se, mikä toimii sinulle parhaiten. Muista, että tärkeintä on pysyä motivoituneena, sitoutuneena ja valmiina oppimaan uutta matkan varrella.

Yrittäjyys

Yrittäjyys on yksi suosituimmista tavoista ansaita rahaa netissä. Monet ihmiset pyrkivät yrittäjiksi etsimällä innovatiivisia liikeideoita ja perustamalla yrityksiä. Tässä osiossa keskustellaan kolmesta yrittäjyyteen liittyvästä aiheesta: startup-yrityksen perustamisesta, franchising-mahdollisuuksista ja yrityksen kasvustrategioista.

Startup-yrityksen perustaminen

Startup-yrityksen perustaminen voi olla haastavaa, mutta myös erittäin palkitsevaa, jos onnistut. Ensin sinun täytyy keksiä hyvä liikeidea, joka ratkaisee jonkin ongelman tai tuo uutta arvoa markkinoille. Tämän jälkeen on tärkeää tehdä liiketoimintasuunnitelma, jossa määritellään yrityksen tavoitteet, markkinoille tulo -strategiat ja taloudelliset laskelmat.

Idean validointi: Ennen kuin aloitat yrityksen perustamisen, sinun tulisi varmistaa, että ideasi on kannattava. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi keskustelemalla potentiaalisten asiakkaiden kanssa ja pyytämällä heidän palautettaan.

Rahoitus: Startup-yritysten perustaminen vaatii usein rahoitusta. Rahoituslähde voi olla säästöt, perheen ja ystävien lainat tai ulkopuoliset sijoittajat, kuten enkelisijoittajat ja yrityspääomasijoittajat.

Tiimin rakentaminen: Yksi tärkeimmistä osa-alueista menestyksekkään startup-yrityksen rakentamisessa on oikeanlaisen tiimin rakentaminen. Tiimin jäsenten tulisi täydentää toistensa osaamista ja olla sitoutuneita yrityksen menestykseen.

Franchising-mahdollisuudet

Franchising on toinen tapa ansaita rahaa yrittäjänä. Se tarkoittaa, että voit perustaa yrityksen, joka hyödyntää olemassa olevan yrityksen menestyksekästä liiketoimintamallia ja brändiä. Franchising-etuja ovat:

 1. Valmis liiketoimintakonsepti
 2. Mahdollisuus käyttää tunnettua brändiä
 3. Koulutus ja tuki franchisorilta

Franchising voi olla myös kustannustehokkaampi tapa aloittaa yritys, etenkin, jos franchisor tarjoaa alkuvaiheen markkinointimateriaalit ja koulutuksen. On kuitenkin tärkeää tutkia franchising-sopimuksen ehdot ja varmistaa, että olet valmis noudattamaan niitä.

Yrityksen kasvustrategiat

Kun yrityksesi on perustettu ja alkanut tuottaa voittoa, seuraava askel on kasvattaa yritystäsi. Tässä muutamia kasvustrategioita, joita voit harkita:

 • Markkinaosuuden kasvattaminen: Voit kasvattaa yrityksesi markkinaosuutta esimerkiksi hankkimalla uusia asiakkaita tai kehittämällä uusia tuotteita ja palveluita.
 • Markkinointi ja mainonta: Tehokkaat markkinointi- ja mainontastrategiat voivat auttaa yritystäsi saavuttamaan enemmän potentiaalisia asiakkaita ja lisäämään myyntiä.
 • Uusille markkinoille laajentuminen: Yrityksen kasvattamiseksi voit harkita laajentumista uusille maantieteellisille alueille tai uusille kohdemarkkinoille.
 • Yrityskaupat: Yrityskaupat tai fuusiot voivat auttaa sinua saavuttamaan nopeasti markkinaosuutta ja synergiaetuja.

Muista analysoida kasvustrategioiden riskit ja vaikutukset ennen niiden toteuttamista. On tärkeää löytää tasapaino yrityksen kasvun ja sen vakauden välillä.

Sijoittaminen

Sijoittaminen on hyvä tapa kasvattaa omaisuutta ja ansaita rahaa pitkällä aikavälillä. Olen huomannut, että sijoittamalla erilaisiin omaisuusluokkiin, kuten osakemarkkinoihin, kryptovaluuttoihin ja kiinteistöihin, voi saavuttaa monipuolista tuottoa. Keskityn tässä kappaleessa näihin kolmeen sijoitusmuotoon.

Osakemarkkinat

Osakemarkkinoilla tarkoitetaan yleensä tilaa, jossa yritykset listautuvat pörssiin, ja sijoittajat voivat ostaa ja myydä osakkeita. Osakkeiden hankinta voi näyttäytyä hyvänä sijoitusmahdollisuutena, sillä ne voivat tuottaa sekä osinkotuloja että arvonnousua.

Toisaalta osakkeiden ostaminen vaatii hieman enemmän tietoa ja aikaa yritysten tilanteen seuraamiseen. Mutta aloittelijakin voi sijoittaa osakemarkkinoille rahasto- tai ETF-sijoitusten kautta, jotka mahdollistavat laajan hajautuksen eri yhtiöihin.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat digitaalisia, salaustekniikkaa hyödyntäviä valuuttoja, kuten Bitcoin, Ethereum ja Litecoin. Ne ovat kasvaneet suuresti suosiota viimeisen vuosikymmenen aikana. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on spekulatiivista ja voi olla hyvin tuottoisaa, mutta myös riskialtista niiden arvon vaihtelun takia.

Oma neuvoni on, että sijoitat vain sen verran, kuin olet valmis menettämään ja hajautat sijoituksiasi eri kryptovaluuttoihin. On myös tärkeää perehtyä kunkin kryptovaluutan teknologiaan ja ymmärtää niiden keskeiset erot.

Kiinteistösijoittaminen

Kiinteistösijoittaminen tarkoittaa rahan sijoittamista kiinteistöihin, kuten asuntoihin, toimitiloihin tai jopa maa-alueisiin. Tällaisten sijoitusten tavoitteena on usein vuokratulon saaminen ja arvonnousun odottaminen.

Kiinteistösijoittaminen voi vaatia alkuun enemmän pääomaa kuin esimerkiksi osakkeisiin sijoittaminen, mutta se voi tarjota myös vakaita ja pitkäaikaisia tuottoja. Kiinteistöjen arvot eivät heilahtele yhtä nopeasti kuin osake- tai kryptomarkkinat, mutta niidenkin arvo voi vaihdella eri tekijöiden mukaan.

Tärkeää on tutkia sijoituskohteen sijainti, huolehtia kiinteistön kunnosta ja hallinnoida vuokrasuhteita oikein. Vaihtoehtoisesti voit sijoittaa kiinteistöihin myös esimerkiksi kiinteistörahastojen tai -osakkeiden kautta, mikäli suora omistaminen ei tunnu omalta jutulta.

Sivutulot

Freelance-työt

Freelance-työn tekeminen on hyvä tapa ansaita sivutuloja. Omaa osaamista voi hyödyntää monissa eri projekteissa, jotka soveltuvat omaan aikatauluun. Esimerkkejä freelance-töistä ovat:

 • Graafinen suunnittelu
 • Kirjoittaminen
 • Ohjelmointi
 • Kääntäminen
 • Valokuvaus

Voit etsiä freelance-projekteja esimerkiksi erilaisilta työnhakusivustoilta tai oman verkostonsi kautta. Suosittelen myös luomaan oman profiilin freelance-alustalle, joka voi auttaa löytämään sopivia projekteja.

Verkkokurssien luominen

Asiantuntemusta voi hyödyntää myös tuottamalla verkkokursseja. Kurssit voivat olla esimerkiksi videoita, tekstimateriaaleja tai äänitteitä. Hyödyt verkkokurssin luomisesta ovat:

 1. Mahdollisuus tavoittaa laaja kohdeyleisö
 2. Kuluttajat voisivat opiskella omaan tahtiin
 3. Passiivinen tulo kurssin luomisen jälkeen

Eri alustoja, kuten Teachable ja Udemy, tarjoavat helppoa tapaa luoda ja myydä omia verkkokursseja.

Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi tarkoittaa kumppanimarkkinointia, jossa ansaitaan komissioita suosittelemalla muiden yritysten tuotteita tai palveluita. Tässä ovat askelmerkit affiliate-markkinoinnin aloittamiseen:

 1. Valitaan sopiva kohdemarkkina ja tuotteet
 2. Luodaan oma verkkosivusto, blogi tai somekanava
 3. Liitytään kumppaniohjelmiin esim. Amazon, Booking.com tai eri verkkokaupat
 4. Suositellaan tuotteita sisällössä ja mainostetaan omalla alustalla

Kun käyttäjät tekevät ostoksia affiliate-linkkien kautta, saan tietyssä suhteessa komissiota myydyistä tuotteista. Tämä on pitkän aikavälin tulonlähde, joka vaatii aluksi työtä ja panostusta sisällöntuotantoon, mutta voi ajan myötä tuottaa passiivista tuloa.

Säästäminen ja budjetointi

Tässä artikkelissa käsittelen rahan tienaamista ja keskityn erityisesti säästämiseen ja budjetointiin. Minulle on tärkeää tehdä tästä aiheesta ymmärrettävä ja helposti omaksuttava, jotta voit hyödyntää näitä vinkkejä omassa elämässäsi.

Ensimmäinen askel säästämisen aloittamisessa on selvittää omat tulot ja menot. Minä listaan ylös, kuinka paljon saan ja kulutan rahaa kuukaudessa. Säästäminen ja budjetointi kulkevat käsi kädessä – budjetin tekeminen auttaa hahmottamaan rahankäyttöäsi ja näin opit myös karsimaan turhia kuluja.

Joskus tulot saattavat olla pienet, mutta silloinkin budjetointi on tärkeää. Minä seuraan 50/30/20 sääntöä budjetoinnissa, joka tarkoittaa seuraavaa:

 • 50% pakollisiin menoihin, kuten asumiseen, ruokaan ja vakuutuksiin
 • 30% muihin tarpeisiin, kuten vaatteisiin ja harrastuksiin
 • 20% säästöihin ja lainan takaisinmaksuun

Säästäminen voi olla haastavaa, mutta on olemassa lukuisia tapoja tienata rahaa netissä. Esimerkkejä rahan hankkimiseen verkossa ovat:

 1. Freelance-työt (esim. kirjoittaminen tai graafinen suunnittelu)
 2. Kyselyihin osallistuminen
 3. Verkkokurssien myyminen
 4. Myyminen ja ostaminen verkkokaupoissa (esim. huuto.net)

Rahan tienaaminen netissä on nykyään helpompaa kuin koskaan, mutta kannattaa olla varovainen ja välttää huijauksia. Äkkirikastumista tuskin tapahtuu, mutta lisätuloja on täysin mahdollista saada.

Nyt kun olet lukenut tämän osion, toivottavasti sinulla on parempi käsitys siitä, kuinka aloittaa säästäminen ja budjetoinnin avulla. Muista, että säästäminen ja budjetointi ovat tärkeä osa rahan tienaamista.

Verotus ja rahan tienaaminen

Internetissä on monia tapoja tienata rahaa, kuten mainitsemiamme esimerkkejä: freelance-työ, verkkokaupan pitäminen tai sijoittaminen. Kuitenkin on tärkeää ottaa huomioon verotus eri tienaustapojen kohdalla. Onhan se vain reilua maksaa veroja ansaitsemistamme tuloista.

Ensinnäkin itsenäistä elinkeinotoimintaa voi harjoittaa sekä pää- että sivutoimisesti. Kirjanpidosta ja veroilmoituksista on huolehdittava ihan samalla tavalla molemmissa tapauksissa. Tässä tapauksessa erotusta voi löytyä siitä, onko kyseessä oikea elinkeinotoiminta vai harrastustoiminta, josta sattuu tulemaan hieman rahaa.

Kun tienaat rahaa netissä freelance-työllä tai verkkokaupan avulla, sinulla on mm. nämä velvoitteet:

 • Kirjanpidon pitäminen
 • ALV-velvollisuuden selvittäminen
 • Veroilmoituksen jättäminen

Yleisiä veroihin liittyviä näkökohtia eri tienaustavoille:

 1. Freelance-työ: Ansiotulovero maksetaan tulon mukaan (progressiivinen verotus). Vähennyksiin oikeutettuja kuluja ovat esimerkiksi matkakulut ja työvälineet.
 2. Verkkokaupan pitäminen: Arvonlisäverovelvollisuus riippuu liikevaihdon määrästä, ja tulot verotetaan yleensä elinkeinotulona. Vaatii perustamaan yrityksen (esim. toiminimi, osakeyhtiö jne.).
 3. Sijoitus: Pääomatulojen verotus on Suomessa 30 % ensimmäisestä 30 000 eurosta ja sen jälkeen 34 %. Myös osingot verotetaan pääomatuloina.

Eri tienaustapojen verotus voi vaikuttaa sekavaakin, mutta kun päätät tienata rahaa netissä, vain perehtymällä asiaan voit varmistaa, että noudatat lakeja ja säädöksiä. Onneksi Suomessa verohallinto tarjoaa runsaasti apua aiheeseen liittyen, ja tilitoimistot voivat auttaa erilaisten verokysymysten kanssa.

Rahoitusneuvonta ja -valmennus

Rahan tienaaminen voi olla haastavaa, ja tämän vuoksi moni ihminen kääntyy rahoitusneuvonnan ja -valmennuksen puoleen. Niiden avulla ymmärrän paremmin, miten ansaita rahaa tehokkaasti ja ylläpitää tasapainoista talouselämää. Tässä osiossa kerron rahoitusneuvonnan ja -valmennuksen tärkeimmistä asioista.

Rahoitusneuvonta tarjoaa yksilöille ja yrityksille neuvoja taloudenhoitoon liittyvissä asioissa, kuten säästämisen, sijoittamisen, velkojen hallinnan ja verotuksen suunnittelun osalta. Rahoitusneuvontaa tarjoavat usein pankit, rahoituslaitokset sekä itsenäiset asiantuntijat. Yrityksen rahoitusneuvonta voidaan jakaa osiin esimerkiksi seuraavasti:

 1. Yrityksen rahoituksen suunnittelu
 2. Rahoituslähteiden etsiminen
 3. Rahoitusneuvottelut ja lainahakemusten laatiminen

Rahoitusvalmennus taas voi auttaa minua parantamaan henkilökohtaista taloudellista suunnittelua ja lisäämään tietouttani rahaan liittyvistä aiheista. Esimerkkejä valmennuksen aiheista ovat:

 • Säästäminen ja sijoittaminen
 • Talouden suunnittelu ja budjetointi
 • Velkojen hallinta
 • Eläkesuunnittelu

Rahoitusneuvonnalla ja -valmennuksella on merkittävä rooli rahan tienaamisessa. Ne voivat auttaa selvittämään tehokkaimmat keinot ansaita rahaa sekä suunnittelemaan oman talouden tulevaisuutta. Jos haluat lisätietoa tai tukea rahan tienaamiseen liittyvässä asiassa, rahoitusneuvonta ja -valmennus saattavat olla hyvä lähtökohta.